EUR: 358,84 Ft
CHF: 339,88 Ft
2020. március 30., hétfő
Zalán

Külföld

Megbukott Merkel embere

Megbukott Angela Merkel bizalmasa a CDU/CSU-frakció vezetői választásán. Volker Kauder 13 évig állt a képviselőcsoport élén. A német sajtó már Merkel alkonyáról cikkezik, a szakértő szerint a kancellár vesztét befogadó migrációs politikája okozhatja.

„A kancellárnak meg kell fontolnia, hogy bizalmi szavazást kér a Bundestagban” – kommentálta a hírt a Süddeutsche Zeitung, de a teljes német sajtó a kancellár meggyengüléséről, alkonyáról és vereségéről cikkezik. Nem véletlenül, hiszen a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) koalíciója már korábban is repedezett.


Angela Merkel és Volker Kauder (MTI/EPA/Clemens Bilan)

– Ezzel a nővel már nem tudok együtt dolgozni – jelentette ki kétszer is egy késő estig húzódó, eredménytelen tárgyalás másnapján Horst Seehofer, a CSU elnöke a Welt am Sonntag szerint júniusban. Ez volt az első publikus jele, hogy szövetségesei bizalmatlanok Merkellel. A Horst Seehofer által kirobbantott koalíciós válság egyik oka az volt, hogy a CSU elnöke nem értett egyet Angela Merkel migrációs politikájával, követelte a határellenőrzések szigorítását, és azt, hogy a más országokban regisztrált menekülteket küldjék vissza a fogadó államba.

Tehát Volker Kauder mostani bukása már nem az első jele Merkel gyengülésének. A helyére érkező Ralph Brinkhaus Seehoferhez hasonlóan Merkelnél szigorúbb migrációs politikát folytat.


Kiszelly Zoltán politológus szerint bár meglepő fordulat Kauder leváltása, egy ideje már erősödnek a kancellárt kritizáló hangok.

– Kiment Merkel alól a pártja: 1973 óta nem volt kettős jelöltje a frakcióvezető-választásnak, ami egyben Merkel migrációs politikájának is kritikája. A bevándorlási válság olyan helyzetet idézett elő, ami a németek életszínvonalának romlásával jár. Az emberek elégedetlenek, mert nem sikerült jól az integráció, a migránsok mindössze 25 százaléka dolgozik, ők is többnyire minimálbérért. Növekedett a bűnözés a városokban, és a szociális juttatások sem a várt mértékben növekedtek, a családi pótlék például mindössze két euróval – nyilatkozta a Lokálnak Kiszelly Zoltán.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek