EUR: 321,34 Ft
CHF: 283,94 Ft
2018. november 21., szerda
Olivér

Külföld

Meghalt a vietnami elnök

Hatvanegy éves korában meghalt pénteken Tran Dai Quang vietnámi elnök – közölte a vietnami állami televízió.

A híradásban elhangzott, hogy az államfő a hanoi katonai kórházban halt meg súlyos betegség következtében, vietnami és külföldi orvosok erőfeszítései ellenére.


A VNA helyi hírügynökség azt írta, hogy az elnök már több hónapja beteg volt. A fáradtság látható jeleitől, valamint a jelentős fogyástól függetlenül is ellátta teendőit. Betegségének természetét nem hozták nyilvánosságra.

Tran Dai Quangot 2016 áprilisában nevezték ki államfővé. Azt megelőzően a közrendvédelmi tárca élén állt, amelynek széles jogköre kiterjed a Vietnami Kommunista Pártot (VKP) veszélyeztető információk gyűjtésére, illetve a fenyegetések meghiúsítására is.

Tran Dai Quang a fővárostól, Hanoitól 115 kilométerre fekvő kis mezőgazdasági közösségben született. A párt soraiban emelkedett a rendőrtábornoki, majd a VKP politikai bizottság tagjának tisztségéig.

Az elnök tisztsége jelképes Vietnamban, a legfontosabb döntéshozó szerv a politikai bizottság, az ország első számú vezetőjének pedig gyakorlatilag Nguyen Phu Trong miniszterelnök, a VKP főtitkára tekinthető.

Kapcsolódó Cikkek

 • Nap képe: Ugrólecke

  Nap képe: Ugrólecke

  Lélegzetelállító mutatványnak lehettek tanúi a Kruger Nemzeti Park látógatói, akik saját szemükkel győződhettek meg arról, hogy mekkorát képes ugrani egy nagy kudu.

 • Öt keskenyszájú orrszarvút telepítenek át Ruandába

  Öt keskenyszájú orrszarvút telepítenek át Ruandába

  A kihalás szélén álló kelet-afrikai keskenyszájú orrszarvú (Diceros bicornis michaeli) öt egyedét fogják áttelepíteni jövőre európai állatkertekből a dél-afrikai Ruandába, ez lesz az eddigi legnagyobb rinocérosz-áttelepítés Európából Afrikába – közölte Premysl Rabas, a csehországi Dvur Královéi állatkert igazgatója.

 • Óvadék ellenében szabadlábon védekezhet Ivica Todoric

  Óvadék ellenében szabadlábon védekezhet Ivica Todoric

  Egymillió euró óvadék ellenében szabadlábon védekezhet Ivica Todoric, Horvátország legnagyobb magántulajdonú cégcsoportjának, a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Agrokornak a volt tulajdonosa, akit november 7-én adtak ki a britek Horvátországnak – jelentette a horvát közszolgálati televízió (HRT) kedden.