2019. október 24., csütörtök
Salamon

Külföld

Meghalt a vietnami elnök

Hatvanegy éves korában meghalt pénteken Tran Dai Quang vietnámi elnök – közölte a vietnami állami televízió.

A híradásban elhangzott, hogy az államfő a hanoi katonai kórházban halt meg súlyos betegség következtében, vietnami és külföldi orvosok erőfeszítései ellenére.


A VNA helyi hírügynökség azt írta, hogy az elnök már több hónapja beteg volt. A fáradtság látható jeleitől, valamint a jelentős fogyástól függetlenül is ellátta teendőit. Betegségének természetét nem hozták nyilvánosságra.

Tran Dai Quangot 2016 áprilisában nevezték ki államfővé. Azt megelőzően a közrendvédelmi tárca élén állt, amelynek széles jogköre kiterjed a Vietnami Kommunista Pártot (VKP) veszélyeztető információk gyűjtésére, illetve a fenyegetések meghiúsítására is.

Tran Dai Quang a fővárostól, Hanoitól 115 kilométerre fekvő kis mezőgazdasági közösségben született. A párt soraiban emelkedett a rendőrtábornoki, majd a VKP politikai bizottság tagjának tisztségéig.

Az elnök tisztsége jelképes Vietnamban, a legfontosabb döntéshozó szerv a politikai bizottság, az ország első számú vezetőjének pedig gyakorlatilag Nguyen Phu Trong miniszterelnök, a VKP főtitkára tekinthető.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megmentette az S.O.S felirat

  Megmentette az S.O.S felirat

  Hatalmas szerencséje volt egy 55 éves nőnek, aki egy ausztrál túrázás során veszett a végeláthatatlan bozótosban.

 • Nap képe: Picur

  Nap képe: Picur

  Elképesztően aranyos látványt nyújt a  Berlini Állatkert új jövevénye. A mindössze kéthetes csöppség a legnagyobb nyugalomban szemléli a világot.

 • Bolgár miniszterelnök: Bulgáriának nincs köze a tragédiához

  Bolgár miniszterelnök: Bulgáriának nincs köze a tragédiához

  Nem Bulgáriában szállt fel a kamionra az a 39 ember, akit szerdán Nagy-Britanniában holtan találtak a bolgár rendszámú jármű rakterében, mert a kamion nem lépett be Bulgáriába 2017-es regisztrációja óta – közölte Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök.