2020. április 02., csütörtök
Áron

Külföld

Meghalt a vietnami elnök

Hatvanegy éves korában meghalt pénteken Tran Dai Quang vietnámi elnök – közölte a vietnami állami televízió.

A híradásban elhangzott, hogy az államfő a hanoi katonai kórházban halt meg súlyos betegség következtében, vietnami és külföldi orvosok erőfeszítései ellenére.


A VNA helyi hírügynökség azt írta, hogy az elnök már több hónapja beteg volt. A fáradtság látható jeleitől, valamint a jelentős fogyástól függetlenül is ellátta teendőit. Betegségének természetét nem hozták nyilvánosságra.

Tran Dai Quangot 2016 áprilisában nevezték ki államfővé. Azt megelőzően a közrendvédelmi tárca élén állt, amelynek széles jogköre kiterjed a Vietnami Kommunista Pártot (VKP) veszélyeztető információk gyűjtésére, illetve a fenyegetések meghiúsítására is.

Tran Dai Quang a fővárostól, Hanoitól 115 kilométerre fekvő kis mezőgazdasági közösségben született. A párt soraiban emelkedett a rendőrtábornoki, majd a VKP politikai bizottság tagjának tisztségéig.

Az elnök tisztsége jelképes Vietnamban, a legfontosabb döntéshozó szerv a politikai bizottság, az ország első számú vezetőjének pedig gyakorlatilag Nguyen Phu Trong miniszterelnök, a VKP főtitkára tekinthető.

Kapcsolódó Cikkek