2019. augusztus 25., vasárnap
Lajos, Patricia

Külföld

Meghalt az észak-koreai rakétaprogram egyik kulcsfigurája

Elhunyt 89 éves korában Dzu Kju Csang, az észak-koreai rakétaprogram egyik kulcsfigurája – jelentette kedden a KCNA észak-koreai hírügynökség.

A phenjani rezsim szócsöve a tudóst és magas rangú pártfunkcionáriust “öreg forradalmárként” méltatta, akinek kiemelkedő szerepe volt a kommunista állam védelmi képességeinek növelésében.


Az Egyesült Államok 2013-ban helyezte szankciós listára Dzu Kju Csangot hadiipari tevékenységéért.

A tudós meghatározó szerepet játszott az Unha-2 nagy hatótávolságú észak-koreai rakéta első indításánál 2009-ben a Yonhap dél-koreai hírügynökség szerint. Az első fellövést a 2011-ben elhunyt Kim Dzsong Il észak-koreai vezetővel kísérhette figyelemmel. Fontos szerepet játszott a korszerűbb Unha-3 fejlesztésében is. Értesülések szerint 2015-ben vonult nyugdíjba.


Az elszegényedett és nemzetközileg elszigetelt kommunista állam évek óta nagy erőkkel dolgozik rakéta- és nukleáris programján, ami miatt az ENSZ Biztonsági Tanácsa számos büntetőintézkedést rendelt el. Tavaly a phenjani vezetés atomhatalommá nyilvánította magát, s bejelentette, hogy képes nukleáris robbanófejekkel felszerelt interkontinentális ballisztikus rakétákkal elérni főellensége, az Egyesült Államok területét.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek