EUR: 366,08 Ft
CHF: 345,57 Ft
2020. április 04., szombat
Izidor

Külföld

Meghalt egy tinédzser egy kormányellenes tüntetésen Nicaraguában

Életét vesztette egy 16 éves fiatal vasárnap egy kormányellenes tüntetésen a nicaraguai fővárosban, Managuában – közölte a helyi rendőrség, amely a tüntetőknek tulajdonította a fiatal halálát. A tiltakozók szerint a hatóságok és félkatonai szervezetek tagjai nyitottak tüzet.

A rendőrség közlése szerint Max Romero azután vesztette életét a “kereszttűzben”, hogy a tüntetők kövekkel kezdték dobálni a megmozdulás körüli házakat. Hozzátették: öt másik ember sebesüléseket szenvedett.


Az internetre feltöltött képek arról tanúskodnak, hogy arcukat elfedő, a kormányzat fekete-piros színű zászlaját hordozó, fegyveres férfiak érkeztek a megmozdulás helyszínére.

Az AFP francia hírügynökség helyszínen lévő riporterének beszámolója szerint több százan tüntettek azért, hogy a kormány szabadon engedje a bebörtönzött ellenzékieket, és Daniel Ortega elnök és felesége, Rosario Murillo alelnök távozását követelték.


Az AFP-nek nyilatkozó tüntetők azt mondták, hogy kormánypárti milicisták és a rohamrendőrség emeltek fegyvert a tömegre, és vaktában tüzeltek.

A Civil Szövetség nevű, a tüntetőket képviselő szervezet szerint mintegy 400 embert tartanak fogva, többnyire diákszervezetek vezetőit, földműveseket vagy civil szervezetek aktivistáit, akiket az április óta tartó tiltakozó akciók során tartóztattak le. Közülük már csaknem 140 ellen vádat emeltek a hatóságok terrorizmus vagy szervezett bűnözés miatt.

Nicaraguában áprilisban kezdődtek a legalább 300 emberéletet követelő megmozdulások, bár az elején még csak a kormány társadalombiztosítási tervei, a bejelentett nyugdíjcsökkentés és nyugdíjkorhatár-emelés ellen tiltakoztak.

A megszorító intézkedésekről a kormányzat letett, a tüntetéseknek azonban nem lett vége, a főként diákok közül kikerülő tüntetők a már 11 éve hatalmon lévő Ortega távozását követelik. Korrupcióval és nepotizmussal vádolják az elnököt, aki szerintük feleségével együtt diktatúrát épített ki a latin-amerikai országban.

A kormányzat többször is vérbe próbálta fojtani a tüntetéseket, számos fiatal vesztette életét a rohamrendőrség és a félkatonai szervezetek erőszakos fellépései során az utóbbi hónapokban.

Kapcsolódó Cikkek