2019. október 13., vasárnap
Kálmán, Ede

Egyéb

Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok. A mérnöki végzettségű olimpikon vívó pályafutását lezárva 1979-ben a szövetség  főtitkára, majd hat éven keresztül szövetségi kapitánya lett. 1986-tól 2001-ig Olaszországban dolgozott, tanítványai közül Maurizio Randazzo olimpiát is nyert, míg Elisa Uga ötkarikás ezüstérmet, illetve Európa-bajnoki aranyat szerzett. A sydney-i olimpia után hazatért, és Athénban Nagy Tímeát, majd Rióban Szász Emesét segítette olimpiai aranyhoz.

2004-ben a nemzet sportolójává választották. 2010 októberében példaértékű életútja elismeréseként megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje (polgári tagozat) kitüntetést. 2012-ben Prima Primissima díjban részesült. 2016-ban Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést vehetett át. 2016-ban Pro Urbe Budapest díjat, 2017-ben a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) és a MOB életműdíját kapta meg.MTI Fotó: Illyés Tibor

Kapcsolódó Cikkek

 • Újabb játszóteret adtak át

  Újabb játszóteret adtak át

  Újabb játszóteret adtak át Pécsett, ahol az egészséges és a fogyatékkal élő gyerekek együtt is tudnak játszani. A Béke parkban kialakított többállomásos, hintával, körfogóval, mászókákkal és csúszdával ellátott játszótér létesítését a Szerencsejáték Zrt.

 • Csökken a zaj, életbe lép a büntetés

  Csökken a zaj, életbe lép a büntetés

  Október elsejétől érvényesíti díjszabályzatában az éjjeli repülési műveletek visszaszorítását célzó díjtételt a fővárosi repülőtér üzemeltetője.

 • Mi lesz a kultúrával?

  Mi lesz a kultúrával?

  Botka László ebben az időpontban és helyszínen fogja megtartani kampányzáró rendezvényét, ezért marad el a Chili Weekend.

 • A szépkorúakat köszöntötték

  A szépkorúakat köszöntötték

  Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az idősek világnapjává. Ez a nap is emlékeztet, hogy figyeljünk az idősek problémáira, segítsük őket a mindennapokban, és köszönetet mondjunk mindazért, mit tőlük kapunk.