2019. február 19., kedd
Zsuzsanna

Egyéb Miskolc

Megkezdődött a tanév a Miskolci Egyetemen

Ünnepi szenátusülés keretében megkezdődött a 2018/2019-es tanév a Miskolci Egyetemen a múlt hét pénteken. A felsőoktatási intézmény 284. akadémiai tanévét Torma András rektor nyitotta meg, majd Kriza Ákos (Fidesz–KDNP), Miskolc polgármestere a megyeszékhely polgáraivá fogadta az elsőéveseket és jelképesen átadta a gólyáknak a város kulcsát.Vitályos Eszter európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár a tanévnyitón azt mondta: a kormánynak az a célja, hogy a felsőoktatás végzősei használható tudással, ismerettel rendelkezzenek, az alaptörvény mindenki számára biztosítja az oktatásban való részvétel jogát.

Tanévnyitó a Miskolci Egyetemen – fotó: ME

Hangsúlyozta: 2018-ban 552 milliárd forinttal többet fordít a költségvetés oktatásra, mint 2010-ben. Hozzátette: Miskolcra több mint 200 milliárd forint kormányzati és uniós fejlesztési pénz érkezett, ebből az egyetemen 12 milliárd forintot meghaladó fejlesztés valósult meg, ezzel is biztosítva az európai színvonalú oktatás lehetőségét.


Emlékeztetett arra, hogy az egyik legnagyobb múltú egyetem a miskolci, jogelődje 1735-ben, a felvidéki Selmecbányán alakult, itt a világon elsőként kezdődött meg a bányász-, kohászhallgatók oktatása, „ez a mi közös szellemi alapunk”. Az egyetem története tipikus magyar sors, tele van küzdelmes évtizedekkel, igazi magyar álmokkal – fűzte hozzá. A gólyáknak azt mondta: igazi nagy, európai campusban kezdhetik meg tanulmányaikat, „nagyon jól választottak, hogy idejöttek”.

A Miskolci Egyetem nyolc karán csaknem 14 ezer hallgató tanul, a mostani tanévben majd’ háromezer elsőéves kezdi meg tanulmányait.

Kapcsolódó Cikkek