2019. augusztus 18., vasárnap
Ilona

Egyéb Miskolc

Megkezdődött a tanév a Miskolci Egyetemen

Ünnepi szenátusülés keretében megkezdődött a 2018/2019-es tanév a Miskolci Egyetemen a múlt hét pénteken. A felsőoktatási intézmény 284. akadémiai tanévét Torma András rektor nyitotta meg, majd Kriza Ákos (Fidesz–KDNP), Miskolc polgármestere a megyeszékhely polgáraivá fogadta az elsőéveseket és jelképesen átadta a gólyáknak a város kulcsát.Vitályos Eszter európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár a tanévnyitón azt mondta: a kormánynak az a célja, hogy a felsőoktatás végzősei használható tudással, ismerettel rendelkezzenek, az alaptörvény mindenki számára biztosítja az oktatásban való részvétel jogát.

Tanévnyitó a Miskolci Egyetemen – fotó: ME

Hangsúlyozta: 2018-ban 552 milliárd forinttal többet fordít a költségvetés oktatásra, mint 2010-ben. Hozzátette: Miskolcra több mint 200 milliárd forint kormányzati és uniós fejlesztési pénz érkezett, ebből az egyetemen 12 milliárd forintot meghaladó fejlesztés valósult meg, ezzel is biztosítva az európai színvonalú oktatás lehetőségét.


Emlékeztetett arra, hogy az egyik legnagyobb múltú egyetem a miskolci, jogelődje 1735-ben, a felvidéki Selmecbányán alakult, itt a világon elsőként kezdődött meg a bányász-, kohászhallgatók oktatása, „ez a mi közös szellemi alapunk”. Az egyetem története tipikus magyar sors, tele van küzdelmes évtizedekkel, igazi magyar álmokkal – fűzte hozzá. A gólyáknak azt mondta: igazi nagy, európai campusban kezdhetik meg tanulmányaikat, „nagyon jól választottak, hogy idejöttek”.

A Miskolci Egyetem nyolc karán csaknem 14 ezer hallgató tanul, a mostani tanévben majd’ háromezer elsőéves kezdi meg tanulmányait.

Kapcsolódó Cikkek

 • Méltó módon ünnepelni

  Méltó módon ünnepelni

  A nemzeti ünnepek – mint a közelgő augusztus 20. – szép eseménye, hogy a társasházakra is kikerülnek a zászlók épp úgy, mint a közintézményekre.

 • Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Bár Botka Lászlóék hurráoptimista propagandát tolnak, és szerintük virágzik a szegedi gasztroélet, a valóságban egyre több vendéglős húzza le a rolót végleg Szegeden, akik pedig egyelőre még kitartanak, azoknak számos problémával kell megküzdenie.

 • Iskolakezdési támogatás

  Iskolakezdési támogatás

  Dunaújvárosban is igénybe vehető az iskolakezdési támogatás. A juttatást azok kaphatják meg, akiknek gyermeke az idei évben kezdi meg általános iskolai tanulmányait.

 • Látványos futballshow költözött a Béke térre

  Látványos futballshow költözött a Béke térre

  A kerületünkben zajló Mozgásban a kultúra! című rendezvénysorozat harmadik eseménye A futball látványosságai címet kapta. A Béke téren megrendezett programon mindenki megismerhette a teqballt, mint sportágat, sőt a Freestyle Foci csapata is látványos show-val készült.