2020. április 06., hétfő
Vilmos, Bíborka

Belföld

Megkezdődött Budapesten a “Szakmák Olimpiája”

Magyarországnak világszínvonalú szakmunkásai vannak, akikre büszke és akiket megbecsül az ország – e szavakkal nyitotta meg a Budapesten az ötnapos EuroSkills 2018 elnevezésű szakmák Európa-bajnokságát Orbán Viktor miniszterelnök. A 28 országból érkezett 525 versenyző 37 szakmában méreti meg magát a Hungexpón megrendezett kontinensversenyen.

Látványos, gigantikus showműsorral vette kezdetét kedd este Budapesten a jubileumi, 10-ik EuroSkills szakmai Európa-bajnokság, amelynek keretében a kontinens fiatal szakmunkásai tesznek tanúbizonyságot tudásukról három napon át a Budapesti Vásárközpontban.


A magyar EuroSkills válogatottat hatalmas ováció fogadta                       Fotó: Cser Dániel

A Papp László Budapest Sportarénában megrendezett nyitóünnepségen a szervezők nevében Parragh László köszöntötte a 28 országból érkezett 525 ifjú versenyzőt, akik 37 szakma képviselőiként versenyeznek a kedd reggel kezdetét vett versenysorozatban.

Parragh László a szervezők nevében köszöntötte a versenyzőket                      Fotó: Cser Dániel

– Ma lezárul a szakképzés múltja, egy új korszak, a szakképzés digitális és modern időszaka kezdődik, amely egybeolvasztja a hagyományok megőrzését és egy újfajta, kreatív, tudásalapú szemléletmódot – fogalmazott a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke. A hatalmas versenyt az MKIK szakemberei három éven át szervezték, amelynek eredménye, hogy az 525 versenyző 60 ezer négyzetméteres versenyterületen küzdhet, munkájukat több mint 700 önkéntes segíti, a megszervezést pedig 150 szponzor támogatta. A szervezők több mint 80 ezer érdeklődőt várnak a verseny folyamán.


– Ez nem csak egy verseny, hiszen az ipar szereplői, a döntéshozók egyaránt figyelik a versenyzők teljesítményét. Ezzel a versennyel kezdetét veszi a szakképzés 4.0 – szögezte le Parragh. – Hiszen a gazdaság motorját jelentő termelővállalatok számára – az Ipar 4.0 folyamat jegyében – az itt felvonuló versenyzők jelentik a jövő munkavállalóit.

A megnyitón beszédet mondott Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, aki szerint ez nem csak a fiatalok, de a kontinensek viadala is egyben.

Orbán Viktor: Magyarország büszke kiváló szakmunkásaira és megbecsüli őket                        Fotó: Cser Dániel

– Európa öregszik, népessége fogy és ezzel komoly versenyhátrányba került. Ezt a hátrányt pedig csak kiváló szakemberek képzésével dolgozhatja le – hangsúlyozta a kormányfő, aki azonban azt is kiemelte: Magyarországnak világszínvonalú szakmunkásai vannak, akikre büszke és akiket megbecsül az ország.

– Európa akkor nyeri vissza újra az erejét, ha mi neveljük fel és képezzük ki a világ legjobb szakmunkásait. Mindez azt jelenti, hogy az Önök tehetsége és tudása, szorgalma ma Európa versenyképességének aranyfedezete – fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint ez különösen igaz hazánkra. – Magyarországnak nincsenek jelentős természeti kincsei, így az ország szinte kizárólag a magyarok szellemi és fizikai erejére, tudására és munkájára számíthat.

A 28 országból érkezett 525 versenyző 37 szakmában méri össze tudását                       Fotó: Cser Dániel

A kormányfő kifejtette, ahogy a különböző szakmáknak, úgy az életnek is van egy matematikája.

– Az élet matematikájának alapképlete, hogy ha nincsenek fiatalok, nincs jövő sem. Ha megszületnek és vannak fiatalok, de úgy érzik, nincs jövőjük, akkor az országuknak sincs jövője. Ha az országoknak nincs jövője, akkor Európának sincs, és eltűnik minden, ami kétezer év alatt a földrészen létrejött.

Ezért a miniszterelnök arra kérte a fiatal szakmunkás versenyzőket, vállalják a tanulást, a munkát, a hazájukat, és mindezért küzdjenek is meg. Idézte Magyarország alaptörvényt is, amely szerint “bízunk a fiatal nemzedékek elhivatottságában, hisszük, hogy gyermekeink és unokáink tehetségükkel, kitartásukkal és lelkierejüket ismét naggyá teszik Magyarországot”

EuroSkills szakmunkás verseny // EuroSkills championship

EuroSkills szakmunkás verseny // EuroSkills championship

Gepostet von Orbán Viktor am Mittwoch, 26. September 2018

A EuroSkills 10 éve indult útjára, azóta Európa jelentős nemzetközi szakmai eseményévé nőtte ki magát, ez a Worldskills világverseny európai változata, amelyet a „Szakmák Olimpiája” néven is emlegetnek.

– Budapest rendkívül inspiráló versenyhelyszín, tökéletes alkalmas, hogy a EuroSkills éppen itt ünnepelje 10-ik születésnapját – jelentette Dita Traidas, a WorldSkills Europe elnöke, aki szerint a budapesti versenyen részt vevő fiatalok szakmai pályafutására óriási hatással lesz ez a rendezvény.

Dita Traidas: Budapest inspiráló helyszíne a jubileumi EuroSkills 2018-nak                   / Fotó: Cser Dániel

– Magyarország, az idei EuroSkills megrendezésével azt bizonyítja, hogy fontos számára a szakmák, a mesterségek léte, a magyar fiatalok készek országuk építésére és versenyképességének növelésére Európában. Az idei EuroSkills verseny kiemeli azt is, hogy Magyarország elismeréssel tekint azokra, akik szakmai pályafutásként mesterséget választanak – hangsúlyozta.

Kapcsolódó Cikkek