2019. január 16., szerda
Gusztáv

Egyéb Pécs

Megmutatták Baranya rejtett értékeit

Harmadik éve szervezik meg a Bőköz Fesztivált. A háromnapos eseménysorozatot Magyarország egyik legszegényebb térségében, az Ormánságban rendezik. Célja, hogy bebizonyítsák, Baranya megye déli csücske értékeiben az egyik leggazdagabb tájegység. A fesztivál ideje alatt négy különböző települést mutattak be az ide érkezőknek, a helyieknek pedig 60 különböző programot kínáltak, köztük neves fellépőkkel.

A Bőköz Fesztivál négy ormánsági kistelepülés: Kémes, Szaporca, Tésenfa, Drávacsehi összművészeti rendezvénye. Célja nem más, mint az, hogy bebizonyítsa, a fővárostól messze, az ország legdélebbi pontján is lehet értékeket találni.


– Amikor évekkel ezelőtt ebben a térségben jártam, olyan érzésem támadt, hogy nagyon messze Budapesttől csinálni kell valamit, ami nem a Művészetek Völgye, nem az Ördögkatlan és nem is falunapok. Ez a fesztivál valahogy a hely szellemére lett kitalálva, egy összművészeti fesztivál – mondta Márta István, a Bőköz Fesztivál ötletgazdája.

A háromnapos fesztiválon a programok mellett bemutatták a települések látnivalóit, elődeink hagyományait.

– Igényünk van arra a szépségre, arra a harmóniára, amit elődeink tudtak, és látszik, hogy erre a mai világban, a XXI. században is szükség van. Ennek a fesztiválnak pedig az a csodája, hogy megmutatja a hagyományainkat, azt, hogy miként lehet azokat aktualizálni a jelenben – mondta Nagy István agrárminiszter, aki részt vett a megnyitón.

Idén 27 helyszínen összesen 60 program közül választhattak a látogatók.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hurrá, havas új év!

  Hurrá, havas új év!

  Havazással köszöntött be az új év első hétvégéje. A Normafán és a budai hegyekben megjelentek a környéken élő családok, előkerültek a szánkók és a csúszkák, de volt, aki egyszerűen túrázni ment fel a hegyekbe, hogy a csodálatos tájban gyönyörködve tegyen kirándulást.

 • Jégtáncoljunk!

  Jégtáncoljunk!

  Egészen február végéig várja a téli sportok kedvelőit Csepel jégpályája a Szent Imre téren, amelyet a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség Team Passion jégtáncszakosztálya tagjainak produkciójával nyitottak meg.

 • Sziesztakorizás

  Sziesztakorizás

  Február végéig várja a jégkorcsolyapálya a Szieszta Pontra látogató kicsiket és nagyokat. A téli sportot kedvelő kerületi lakosok hétfőtől vasárnapig 8–14 óráig, valamint 15–20 óráig tudják használni a jégpályát.