EUR: 366,08 Ft
CHF: 346,06 Ft
2020. április 04., szombat
Izidor

Belföld

Megszólalt a gyerekeit erőszakoló rendőrgyilkos volt párja

A múlt héten került előzetes letartóztatásba N. István, amiért a gyanú szerint megerőszakolta kiskorú gyermekeit. A férfi 1979-ben Soós Lajos egyik társaként részt vett egy rendőrgyilkosságban, 2000-ben szabadult. A Lokál megtalálta a gyermekek édesanyját, a rendőrgyilkos volt élettársát, Andreát.

„Pár napja tudtam meg, hogy mit tett a gyerekeimmel az apjuk – mondta a Lokálnak könnyes szemmel tarnaszentmiklósi házában Balogh Andrea, a kicsik édesanyja. A Heves Megyei Főügyészség pénteken közölte: az 59 éves N. István előzetes letartóztatásba került, mert a gyanú szerint többször megerőszakolta 8 éves kisfiát és 11 éves kislányát. Ők most nevelőszülőknél vannak egy Heves megyei kisvárosban.


– A gyerekek nekik mondtak el mindent: míg én a depressziómra szedett gyógyszerektől kábultan aludtam vagy orvosnál voltam. Pista hol az otthonunkban, hol a kertvégi romos házban becstelenítette meg őket – mondja a nő, aki a hétvégén a nevelőszülők jelenlétében újra magához ölelhette a kicsiket. Andrea nem is sejtette a szörnyűségeket.

– Egyszer észrevettem, hogy az én mindig vidám, cserfes kislányom egész nap némán néz maga elé. Este megkérdeztem tőle, mi a baj, ő pedig szorosan átölelt, és sírva hajtogatta: anyuci, anyuci. De akkor még nem árulta el a szörnyű titkát – emlékszik.


Igaz, Andrea eleinte arról sem tudott, hogy 27 évvel idősebb választottja 1979-ben, Soós Lajossal és Gy. Józseffel a kor egyik leghírhedtebb rendőrgyilkosságát követte el. N. István csak fiatal kora miatt úszta meg a halálbüntetést (Sóos Lajost és Gy. Józsefet felakasztották), 2000-ben feltételesen szabadult.

Budapest, 1980. február 25.: N. Istvánt kísérik a kihallgatásra
/MTI Fotó: Friedmann Endre

Andrea és István évekig egy autóban éltek, ott fogant a kislány is, akit a kórházból nem is vihettek el, mert nem volt hová. A kislány négyéves volt, amikor szülei a tarnaszentmiklósi szoba-konyhás otthonukba hazavihették.

– Pista azt mondta, csak azért lett rendőrgyilkos, hogy kipróbálja, milyen érzés ölni. Bár soha ne engedték volna szabadon! – sóhajt az asszony.

István tavaly októberben Sopronba költözött, ahol egy gyárban dolgozott. Havonta ingázott, míg áprilisban telefonált Andreának, hogy nem megy többé haza és pénzt sem küld. Az asszony értesítette a gyámhatóságot, így kerültek nevelőszülőhöz a gyerekek, onnan kedden viszik őket intézetbe. Andrea ugyanis régóta beteg, emiatt sosem dolgozott, most is segélyből él. Abban reménykedik, hogy egyszer újra nevelheti a gyermekeit. N. István öttől tizenöt évig terjedő börtönre számíthat.

Kapcsolódó Cikkek