EUR: 319,68 Ft
CHF: 282,63 Ft
2019. január 17., csütörtök
Antal, Antónia

Belföld

Megszűnhet az óraátállítás

Megszűnhet az óraátállítás, miután az Európai Parlament (EP) által elindított kérdőívet kitöltök 80 százaléka egyetértett a javaslattal. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerint is el kell törölni a kettős időszámítást. A Lokál összeszedte a kérdéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Téli, nyári időszámítás


Az Európai Unióban a nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapjáig (idén október 28-a) tart, így minden évben más dátumra esik, de az átállítás napja mindig vasárnap. Márciusban helyi idő szerint 2 órakor előre, októberben nyári idő szerint 3 órakor vissza kell állítani az órákat.

Az óraátállítást kezdetben azért alkalmazták, hogy spóroljanak a háborús energiaforrásokkal
Forrás: MTI / Ujvári Sándor

 

Milliárdokat spórolunk vele


2001-ben vezették be az egész Európai Unióban kötelező irányelvet a nyári és a téli időszámításról, ismertebb nevén az óraátállításról. A nyári időszámítást Európában elsőként Franciaországban vezették be, 1976-ban, majd a példát követte a többi ország. Magyarországon ténylegesen 1980 óta állítgatjuk az órát, amivel évente 100-120 ezer megawattóra energiát spórolunk meg, ez 4-5 milliárd forintot jelent.

Egészségügyi kockázatok

Az Európai Parlament indoklása szerint az állampolgári kezdeményezések azt mutatják, hogy a márciusban és októberben esedékes óraátállítással kapcsolatban az egészségi hatások miatt nagy a lakossági aggodalom, az elérhető energiamegtakarítás viszont jelentéktelen mértékű. Dr. Bense Tamás háziorvostól megtudtuk: a gyerekeket, különösen a csecsemőket viseli meg leginkább az óraállítás, de a felnőtteknek is napok kellenek, mire megszokják. A közlekedésben részt vevők reakcióideje is megnő a kialvatlanság miatt, ami balesetekhez vezethet.

Mikortól törölnék el?

A tervezet szerint a mostani, vagyis a nyári időszámítás maradna meg, tehát ha október 28-ig életbe lép az új szabályozás, akkor többet nem kellene állítgatni az órákat. Erről egyelőre még nincs döntés. A jelenlegi uniós szabályozás is kötelező érvényű Magyarországra, így ha megszületik a döntés az óraátállítás eltörléséről, minden bizonnyal hazánk is tartani fogja magát ahhoz.

Kapcsolódó Cikkek

  • El akarnak altatni minket, de a továbbiakban is kőkemény fellépés szükséges

    El akarnak altatni minket, de a továbbiakban is kőkemény fellépés szükséges

    Az ENSZ és az EU tisztviselői megpróbálnak elaltatni bennünket, de a migrációs nyomás nem csökkent, hanem éppen ellenkezőleg, nőtt az elmúlt időszakban, ezért továbbra is kőkemény fellépésre van szükség a nyugat-balkáni migrációs útvonal zárva tartása érdekében – nyomatékosította az MTI-nek telefonon Szófiából adott nyilatkozatában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

  • A hétvégén hidegfront érkezik

    A hétvégén hidegfront érkezik

    A hétvégén hidegfront érkezik: egyre többfelé a maximumok is fagypont körül alakulnak majd. Emellett változékony lesz az időjárás: napsütés, de eső, havazás is várható – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön jutattak el az MTI-nek.