EUR: 325,90 Ft
CHF: 296,65 Ft
2019. július 23., kedd
Lenke

Belföld

Megszűnhet az óraátállítás

Megszűnhet az óraátállítás, miután az Európai Parlament (EP) által elindított kérdőívet kitöltök 80 százaléka egyetértett a javaslattal. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerint is el kell törölni a kettős időszámítást. A Lokál összeszedte a kérdéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Téli, nyári időszámítás


Az Európai Unióban a nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapjáig (idén október 28-a) tart, így minden évben más dátumra esik, de az átállítás napja mindig vasárnap. Márciusban helyi idő szerint 2 órakor előre, októberben nyári idő szerint 3 órakor vissza kell állítani az órákat.

Az óraátállítást kezdetben azért alkalmazták, hogy spóroljanak a háborús energiaforrásokkal
Forrás: MTI / Ujvári Sándor

 

Milliárdokat spórolunk vele


2001-ben vezették be az egész Európai Unióban kötelező irányelvet a nyári és a téli időszámításról, ismertebb nevén az óraátállításról. A nyári időszámítást Európában elsőként Franciaországban vezették be, 1976-ban, majd a példát követte a többi ország. Magyarországon ténylegesen 1980 óta állítgatjuk az órát, amivel évente 100-120 ezer megawattóra energiát spórolunk meg, ez 4-5 milliárd forintot jelent.

Egészségügyi kockázatok

Az Európai Parlament indoklása szerint az állampolgári kezdeményezések azt mutatják, hogy a márciusban és októberben esedékes óraátállítással kapcsolatban az egészségi hatások miatt nagy a lakossági aggodalom, az elérhető energiamegtakarítás viszont jelentéktelen mértékű. Dr. Bense Tamás háziorvostól megtudtuk: a gyerekeket, különösen a csecsemőket viseli meg leginkább az óraállítás, de a felnőtteknek is napok kellenek, mire megszokják. A közlekedésben részt vevők reakcióideje is megnő a kialvatlanság miatt, ami balesetekhez vezethet.

Mikortól törölnék el?

A tervezet szerint a mostani, vagyis a nyári időszámítás maradna meg, tehát ha október 28-ig életbe lép az új szabályozás, akkor többet nem kellene állítgatni az órákat. Erről egyelőre még nincs döntés. A jelenlegi uniós szabályozás is kötelező érvényű Magyarországra, így ha megszületik a döntés az óraátállítás eltörléséről, minden bizonnyal hazánk is tartani fogja magát ahhoz.

Kapcsolódó Cikkek