2020. május 25., hétfő
Orbán

Egyéb Sopron

Megújul a Soproni Egyetem Botanikus Kertje

Rendkívül tartalmasan kezdődött az új tanév a Soproni Egyetemen, hiszen számos meghatározó esemény történt az intézmény életében. A botanikus kert jelentősen megújul, együttműködési megállapodás született a Testnevelési Egyetemmel, a tanárképző intézet pedig 25 éves.

Komoly megújuláson esik át az egyetem botanikus kertje
Fotó: SOE

Komoly összegből, mintegy 550 ezer euróból megújul a Soproni Egyetem Botanikus kertje egy pályázatnak köszönhetően. A projekt célja, hogy a botanikus kert megújításával hozzájáruljon a térség turisztikai potenciálja fejlesztéséhez, szolgálja a helyi lakosság, a turisták és az egyetemi polgárság érdekeit. Új, modern, interaktív eszközökkel kívánja elérni azt, hogy megfelelő színhelye legyen az erdei pedagógiának és egyfajta „természetes tornateremként” szolgáljon a kocogók, a sportolók számára.
A magyarországi erdészeti felsőoktatás első botanikus kertje Kisiblyén jött létre (mai Kisiblyei Arborétum, Szlovákia), majd az első világháború után, amikor Selmecbányáról költözni kényszerült az akkori akadémia, létrehoztak Sopronban is egy botanikus kertet (mai Egyetemi Élő Növénygyűjtemény). A közös múlt a mai napig élő kapcsolatot eredményezett: egyrészt a két település testvérváros, másrészt a soproni egyetem hallgatói rendszeresen látogatják az ősi alma matert és vele együtt az arborétumot.


A Botanikus Kert még nagyobb turisztikai vonzerő is lehet a városban
Fotó: SOE

Annak ellenére, hogy mindkét kert nagyon gazdag történelmi háttérrel, valamint változatos és vonzó növényanyaggal rendelkezik, a turisztikai potenciálját, természeti-kulturális értékeit egyik sem tudja igazán kamatoztatni.
Ezért szükségesek a beruházások, valamint olyan rendezvények, amelyekkel felhívhatják a figyelmet a kertek értékeire szélesebb körben is. A legfontosabb terv például a növényállományok felújítása, ifjítása, értékes fajokkal való gazdagítása, új látogatóközpont építése, tanösvények létesítése, az üvegház felújítása, bemutatóház kialakítása, utak felújítása, új bejárati kapu építése, különböző erdőpedagógiai rendezvények tartása, valamint egy sétaút a hiányossággal élőknek.
A Soproni Egyetemen idén 800 elsőéves hallgató kezdte meg tanulmányait, akiket dr. Fodor Tamás polgármester köszöntött. Az ünnepélyes tanévnyitón dr. Nagy István, az agrártárca vezetője méltatta a 210 éves erdészeti felsőoktatást, valamint együttműködési megállapodás született a Testnevelési Egyetemmel, amit Szabó Tünde sportért felelős államtitkár jelentett be.
Nemrég a 25 éves szakmai tanárképzést ünnepelték Sopronban, amelynek apropóján emlékülést és konferenciát tartottak a Benedek Elek Pedagógiai Karon.

Hagyományok is kapcsolódnak a botanikus kerthez
Fotó: SOE

Fotó: SOE

Kapcsolódó Cikkek

  • Elektromos autógyár Ózdon?

    Egy potenciális ózdi befektetőjelölttel tárgyalt a napokban Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselője valamint a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karának dékánja az elektromos autógyártás jelenéről és jövőjéről.

  • Meg kell menteni az egri vízilabdát!

    Meg kell menteni az egri vízilabdát!

    Égető szükség lenne arra a 68 millió forintra, amit a közgyűlés megszavazott, de a hivatal lapzártánkkor még nem utalt át az Egri Vízilabda Kft-nek.