2018. szeptember 22., szombat
Móric

Egyéb Szombathely

Megújult kormányhivatali épületek

Az elmúlt két évben 6 szombathelyi és 11 Vas megyei kormányhivatali épület újult meg egy energetikai pályázat keretében. A beruházásnak köszönhetően valamennyi ingatlannak javultak a hőtechnikai adottságai.

Dr. Hende Csaba is méltatta a beruházást Fotó:CSG

– A projekttel a magyar államigazgatás és a Vas Megyei Kormányhivatal is sok évtizedes mulasztását pótolta. A települések városképi megjelenése és az ügyfélfogadás feltételei is javultak, továbbá a pályázati felhívás kiemelten célozta meg az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság felé való elmozdulást – hangsúlyozta Harangozó Bertalan kormánymegbízott a projektzáró rendezvényen. Hozzátette: az épületeken hőszigetelték a homlokzatot és a födémeket, kicserélték a nyílászárókat, napelemeket szereltek fel, korszerűsítették a világítás- és a fűtésrendszert.


Összesen 17 épület újult meg Fotó:CSG

– Csak előnyei vannak a programnak. Több ikonikus szombathelyi épület újult meg, sokat lendítve a városképen is – mondta dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, az Országgyűlés alelnöke. Szólt arról is, hogy minőségi különbség van esztétikailag és a tartósság tekintetében a különböző korok építészetében: a II. világháború előtt épült ingatlanok könnyebben felújíthatók voltak, mint a múlt század 70-es éveiben készültek. Utalt arra is, hogy a program a 2010-es kormányalakítással átfogóan indult, szem előtt tartva azt, hogy az újjászervezendő, megerősítendő magyar állam egyik alapvető feladata az, hogy megjelenésében, működésében célszerű, esztétikus és olcsó legyen. – Egyrészt sugározza azt a magabiztosságot és nemzeti öntudatot, amelyre a magyar embereknek szükségük van, amikor az államukra tekintenek, másfelől az épületek energiatakarékosabbak, olcsóbban üzemeltethetők, és a pénzbeli megtakarítás is alapvető szempont – fogalmazott dr. Hende Csaba.

Ilyen lett az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szombathelyi épülete Fotó:vasmegye.hu

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.