EUR: 344,82 Ft
CHF: 320,73 Ft
2020. augusztus 13., csütörtök
Ipoly

Belföld

Megvan a soroksári futónő gyilkosa! Börtönből került elő a hajléktalan tettes

Megtalálták a nyomozók azt a férfit, aki nagy valószínűséggel megölte Kardosné Gyurik Krisztinát, azt a 36 éves családanyát, akinek holttestét még 2013 szeptemberében találták meg a soroksári Szigetdülő mellett. A most 40 éves R. Szilveszter hetekkel a gyilkosság után börtönbe került  lakásfeltörések miatt, DNS-profilja vezetett nyomra.

Az elmúlt évtized leghosszabban tartó emberölési nyomozásának végére tettek részben pontot csütörtökön a Készenléti Rendőrség keiemelt ügyek osztályának nyomozói, akik a szakértői vizsgálatok segítségével beazonosították Kardosné Gyurik Krisztina (36) gyilkosát, aki még 2013 szeptember 25-én végzett a soroksári családanyával. Mint emlékezetes, a minden este futni járó családanya holttestét a soroksári Szigetdülő mellett találta meg egy személykereső kutya 2013 szeptember 26-án hajnali 1:40 perckor, miután előző este futni ment és soha többé nem tért haza. Családja autóval és kerékpárral is kutatta, majd néhány órával később a rendőrség is átkutatta azt az útvonalat, amelyen futni járt. A helyszini szemle során kiderült: a nőt brutálisan összeverték majd megfojtották, testét részben lemeztelenítették, így azonnal felmerült a szexuális indíték gyanúja.


Kardosné Gyurik Krisztinával 2013 szeptemberében végzett támadója

 

– A nyomozás során egyre bővült azon személyek köre, akiket ellenőriztünk, elsőként az áldozat családját, ismeretségi körét, majd a környéken rendszeresen járó személyeket vettük sorra, ezek után jöttek elsőként a hasonlóan erőszakos, szexuális cselekmények elkövetése miatt ismert személyek, végül pedig a területhez kötődő, onnan elszármazott egyéb bűnelkövetők – szögezte le Petőfi Attila vezérőrnagy, a kiemelt ügyeket felderítő főosztály vezetője.

Így került most képbe R. Szilveszter, aki önkéntesen adott DNS-mintát abban a bűntetésvégrehajtási intézetben, amelyben éppen 2020-ig tartó börtönbüntetését tölti, mert 2013 szeptember-októberében több nyaralót is feltört Siófok környékén, ezért egy hónappal a gyilkosság után már rács mögött volt.


Petőfi vezérőrnagy: csaknem ötévnyi nyomozás után lett gyanúsított Fotó: Cser Dániel

 

– A Nemzeti Szakértői és Kutatóközőpont (NSZKK) idén augusztus elején kapta meg R. Szilveszter mintáját, amely az elvégzett vizsgálatok és a biostatisztikai számítások alapján 8,66 trilliárdos valószínűségű egyezést mutatott azokkal a genetikai nyomokkal, amelyeket a nyomozók a gyilkosság helyszínén, az áldozat testén, személyes tárgyain rögzítettek 2013-ban – magyarázta az NSZKK főigazgató-helyettese, Lontai Márton az üggyel kapcsolatban szombat délelőtt tartott sajtótájékoztatón.

Lontai Márton: a DNS egyezés valószínűsége 8,66 trilliárd

A most 40 esztendős, Soroksárról származó R. Szilvesztert csütörtökön hallgatták ki gyanúsítottként, megtagadta a vallomást, de jegyzőkönyvön kívül előadott egy mesét, amely szerint valóban járt a helyszínen Kardosné meggyilkolása idején, de ő csak arra kerékpározott. Sőt: azt mesélte, hogy látott egy férfit, aki egy nővel erőszakoskodik, ő pedig a nő segítségére sietett, megütötte az ismeretlent, amitől felrepedt a keze. Ezzel próbálta megmagyarázni, hogyan került vére a tetthelyre, az áldozatra, annak ruháira.

R. Szilveszter egész életében piti bűnöző volt, bár asztalosipari iskolát végzett, szakmájában nem dolgozott, kisebb lopásokból, garázsfeltörésekből tartotta fenn magát, ezért is nem került a rendőrség látókörébe akkor, amikor az erőszakos, szexuális bűncselekmények elkövetése kapcsán ismert bűnözőket ellenőrizte az ügyön dolgozó 10 fős nyomozócsoport. Amikor azonban nyomára bukkantak, telefonja cellainformációi megerősítették, hogy a gyilkosság időpontját is befoglaló két napban Soroksáron járt, sőt: a későbbiekben találtak is személyes holmijai között egy olyan kötelet, amely akár a gyilkos fegyver is lehet, amellyel a szerencsétlen áldozatot megfojtották.

Kardosné családját felzaklatták a történtek. Férje, Kardos Lajos, egykori rendőr a nyomozók tájékoztatása után úgy nyilatkozott a Blikknek, hogy egészen biztosan felesége gyilkosát fogták el. A meggyilkolt asszony édesanyja pedig azt kívánta a gyilkosnak, hogy függesszék ki cellájába az ő lányának képét, hogy élete végéig néznie kelljen áldozata arcát.

 

A nyomozás számokban

Az eset nyomozása 20 nap hijján 5 évig tartott. Kezdetekben a BRFK bűnügyi főosztály, később a kiemelt ügyek főosztályának 10 fős nyomozócsoportja 11 másik ilyen eset mellett dolgozott a gyilkossági nyomozáson. Kriisztina ismeretségi köréből több mint 240 ember ellenőriztek, a később szóba jöhető gyanúsítottak keresése közben pedig további 330 ezer embert ellenőriztek le. Tanúként 391 személyt hallgattak meg és 1847 DNS mintát küldtek szakértői vizsgálatra, amelyek közül 1271-ekre akadt fenn a gyanúsított genetikai nyoma. Csak a szakértői vizsgálatok költsége meghaladta a 360 millió forintot, R. Szilveszter mintája 8,66 x 1021  arányú egyezést mutat a helyszíni bizonyítékokon talált genetikai nyommal. A DNS-minták mellett az NSZKK 1847 bűnjelet vizsgált meg a nyomozás során. Az ügyben összesen 7,5 millió forintos nyomravezetői díjat tűztek ki, amelyet azonban az események alakulása folytán így senki sem kap meg.

 

Nem volt mintavétel

A soroksári gyilkosság elkövetésének idején még nem volt lehetőség DNS-mintát venni a szabadságvesztésre ítélt személyektől. A büntetőeljárási törvény változása nyomán elkezdték a már szabadságvesztésüket töltő elítélteknél is a mintavételt, de R. Szilveszter nyomára nem az automatikus eljárás vezetett, hanem az, hogy a KR nyomozócsoportja eljutott a környékről származó bűnelkövetők ellenőrzéséig. A gyilkosság idején 35 éves férfi Soroksáron élt a szüleivel a Vízisportttelep utcában, mielőtt hajléktalanná vált, de később is rendszeresen visszajárt a környékre, így került a nyomozók látókörébe.

Kapcsolódó Cikkek