EUR: 325,75 Ft
CHF: 294,30 Ft
2019. július 18., csütörtök
Frigyes

Külföld

Megvan, ki foglalja el az elhunyt John McCain helyét

Jon Kyl volt szenátort nevezte ki kedden az arizonai kormányzó az elhunyt John McCain helyére a szövetségi szenátusban.

Az arizonai törvények értelmében két választás közötti időszakban nem pótválasztással, hanem kinevezés révén kerülhet a szövetségi törvényhozás megüresedett helyére politikus. A kinevezés joga Arizona állam kormányzójáé.


Doug Ducey, a déli állam republikánus kormányzója kedden bejelentette: a 76 esztendős Jon Kyl volt szenátort nevezi ki a néhány nappal ezelőtt elhunyt John McCain helyére. Kyl szenátor 2013-ban vonult vissza az aktív politizálástól, azóta egy washingtoni ügyvédi iroda lobbistájaként tevékenykedett. 1994 óta volt a szenátus tagja, korábban négy cikluson keresztül képviselő volt a washingtoni kongresszusban.

“Nincs senki Arizonában, aki Jon Kylnál felkészültebben képviselhetné államunkat az Egyesült Államok szenátusában” – fogalmazott közleményében Ducey kormányzó. Hangsúlyozta, hogy a politikus kiválóan ismeri a szenátus működését és kinevezésének “azonnali és pozitív” hatása lesz.


McCain szenátor özvegye, Cindy McCain Twitteren fejezte ki jókívánságait Jon Kylnak.

Az új szenátor beiktatása után a republikánusoknak ismét hiánytalan lesz a többségük a törvényhozás felsőházában: a 100 tagú szenátusban 51 a republikánus és 49 a demokrata párti politikusok száma. A beiktatási ceremónia napját még nem jelentették be, de amerikai sajtójelentések szerint a kormányzó bejelentése utáni pár napon belül megtörténik. Az amerikai közszolgálati rádió (NPR) híradása szerint Brett Kavanaugh főbírójelölt szenátusi szavazásán már részt vesz.

John McCain szenátort 2016-ban választották újra hat évre, utódjának megbízatása azonban csak a 2020-as választásokig tart, akkor a további két esztendőre választás útján töltik be a szenátori bársonyszéket.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trump szeptemberben Lengyelországba látogat

  Trump szeptemberben Lengyelországba látogat

  Donald Trump amerikai elnök megerősítette részvételét a második világháború kitörésének 80. évfordulóján rendezendő lengyelországi ünnepségeken – közölte csütörtökön a Wirtualna Polska lengyel hírportálnak adott interjúban Jacek Sasin lengyel kormányfőhelyettes.

 • A migráció további gettósodáshoz vezet

  A migráció további gettósodáshoz vezet

  Hozzájárult a bevándorlás a szegénységi gócpontok felduzzadásához Németországban, állítja a Berlini Tudományos Központ két kutatója által készített tanulmány.

 • Terrortámadásra készülhettek Németországban

  Terrortámadásra készülhettek Németországban

  Feltételezhető terrortámadás előkészülete miatt több lakást átkutattak a rendőrök csütörtök hajnalban, és négy embert előállítottak Észak-Rajna-Vesztfáliában, Németország nyugati részén – jelentette az ARD német közszolgálati televízió.