EUR: 323,27 Ft
CHF: 286,35 Ft
2018. szeptember 21., péntek
Máté, Mirella

Egyéb Szolnok

Megyénkben közel ötezer közfoglalkoztatott dolgozik

Édességeket, kerámiákat, sajtokat és még sok egyéb terméket lehetett megtekinteni a múlt hét csütörtökön Szolnokon megnyitott közfoglalkoztatási kiállításon a Hild téren. Sokan ugyan lesajnált emberekként gondolnak a közmunkásokra, ám ezen az eseményen kiderült, hogy a fanyalgók ennél nagyobbat nem is tévedhetnek. 

A megnyitón Réthy Pál, a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási Stratégiai és Koordinációs Főosztályának vezetője elmondta: Jász-Nagykun-Szolnok megyében egy év alatt 55 ezer fővel nőtt a dolgozók száma, a közfoglalkoztatottaké viszont 2016 óta folyamatosan csökken. Erre nem kell rossz tendenciaként tekinteni, hiszen mindez azt jelenti, hogy egyre többen kerülnek át a közfoglalkoztatásból az elsődleges munkaerőpiacra. Amint Réthy Pál kiemelte, a kormány ideiglenes formaként tekint a közfoglalkoztatásra, ebbe pedig elsősorban olyan emberek kerülnek be, akik huzamosabb ideje nem kaptak munkát iskolázottságuk hiánya miatt, vagy mert esetleg kiestek a gyakorlatból.


A kiállításon dr. Kállai Mária, a térség országgyűlési képviselője két követendő példát említett a közfoglalkoztatási programokkal kapcsolatosan: az egyiket a Váci Egyházmegyei Felnőttképzési Nonprofit Kft. valósította meg a Belügyminisztérium 7,2 millió forintos támogatásával. Ennek során Rákóczifalván egy gyógy-, fűszer- és konyhakerti növények termesztésére szolgáló kertet hoztak létre, a terület öntözőrendszerét is kiépítették, illetve öt főt is lehet foglalkoztatni ennek révén. A másik program Tiszabőhöz kötődik, ahol a Magyar Máltai Szeretetszolgálat egy közfürdő és közmosoda kialakítását tervezi, amelyhez a kormányzat 42,1 millió forint támogatást nyújt. A képviselő hozzátette: megyénkben 288 tanfolyamot szerveztek, ezeken pedig több mint 4600-an szereztek valamilyen képesítést.

A közmunkaprogram eredményei sokakat lenyűgöztek

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere is szót kért. Elmondása szerint olykor egy-egy családban több generáció is segélyen nőtt fel, nem volt motiváló erő a munkára, ezen pedig jó irányba változtatott a közfoglalkoztatás.


A kiállításra látogatók a nap folyamán megismerhették a közfoglalkoztatás rendszerét, valamint annak eredményeit. A standokon sütemények és sajtok illatoztak, hívogató kerámiákon lehetett nyugtatni a tekintetet; illetve a közmunkaprogram keretében felújított utakat és megújuló energiaforrásra épülő rendszereket lehetett megismerni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.