EUR: 331,22 Ft
CHF: 301,48 Ft
2019. október 18., péntek
Lukács

Külföld

Menekülteket telepít át Athén Leszboszról Görögország más részeire

Kétezer embert elszállítanak a túlzsúfolt leszboszi menekülttáborból a hónap végéig Görögország más részeire – jelentették görög hivatalos források kedden.

A menekülttábort már többször elmarasztalták emberi jogi szervezetek és helyi hatóságok is, mert az eredetileg 3000 fősre tervezett létesítményben csaknem háromszor ennyi migránst szállásoltak el, többnyire sátrakban és hajókonténerekben.


Dimitrisz Canakopulosz kormányszóvivő egy tájékoztatóján elismerte, hogy a helyzet “pattanásig feszült”.

Már a nyár folyamán csaknem háromezer embert szállítottak át táborból a görög szárazföldre, múlt héten pedig újabb 700 követte őket – tette hozzá Canakopulosz, és megígérte, hogy szeptember végéig további 2000 táborlakót küldenek utánuk.

Athénba látogat a héten Dimitrisz Avramopulosz uniós migrációügyi biztos is, aki találkozni fog Alekszisz Ciprasz miniszterelnökkel is, hogy további megbeszéléseket folytassanak az ügyben.

Múlt héten több mint egy tucat emberi jogi szervezet sürgette a görög kormányt, hogy tegyen lépéseket a menekülttábor életkörülményeinek javítására. Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezet közleménye szerint “példátlan humanitárius krízis” van ott jelenleg, fiatalok például hetente kísérelnek meg öngyilkosságot vagy öncsonkítást.

A 2016-os EU-török migrációs egyezmény keretében az unió minden olyan migránst visszaküldhet Törökországba, aki illegális úton érkezett valamelyik görög szigetre, és nem kapott menekültstátust. Az eljárás idejére a menedékkérőknek eddig a szigeteken kellett maradniuk, de számuk az újonnan érkezők miatt tovább nőtt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Nap képe: Meseház

  Káprázatosan élethű képekkel tették meséssé a Hanoi éléskamrájaként működő falu házainak falát.

 • Megszületett a megállapodás a brexitről

  Megszületett a megállapodás a brexitről

  Megszületett a megállapodás a felek között az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválásának feltételeiről szóló szerződésről – jelentette be Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Boris Johnson brit kormányfő csütörtökön.

 • Orbán Viktor: Visegrádi partnereink készek ismét segíteni a magyar határvédelmet

  Orbán Viktor: Visegrádi partnereink készek ismét segíteni a magyar határvédelmet

  Ha Törökországból nem Szíria, hanem Európa felé indul újra a felerősödő migrációs hullám, akkor Csehország, Lengyelország és Szlovákia kész segítséget nyújtani Magyarországnak határai megvédéséhez – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke a visegrádi országok EU-csúcs előtti brüsszeli egyeztetését követően, csütörtökön.