EUR: 316,40 Ft
CHF: 281,87 Ft
2019. március 23., szombat
Emőke

Belföld

Merkel beengedné a migránsokat

Élesen bírálta Angela Merkel német kancellár határőrizettel és migrációval kapcsolatos korábbi nyilatkozatát pénteken Orbán Viktor miniszterelnök. Szerinte Magyarországtól el akarják venni a határőrizet jogát, Brüsszelből zsoldosokat akarnak ideküldeni, akik be fogják engedni a migránsokat.

Angela Merkel német kancellár szeptember 12-én – éppen a Soros–Sargentini-jelentés elfogadásának napján – beszélt arról a Bundestagban, hogy támogatja az Európai Bizottság javaslatait a Frontex (az unió határvédelmi ügynöksége) megerősítéséről, és kiáll amellett, hogy a szervezetet széles hatáskörrel kell felruházni.


Fotó: EPA

– De akkor ez azt is jelenti – én legalábbis ezért szállok síkra –, hogy azok az államok, amelyeknek külső határuk van, nemzeti hatásköröket adnak át annak érdekében, hogy a Frontexet valóban átfogó hatáskörrel ruházzuk fel. És ez a szolidaritás mércéjét is jelenti, ha arról van szó, hogy emberek jönnek hozzánk, vagy ha kötelezettségeink vannak arra, hogy például lehetővé tegyük a legális migrációt – fogalmazott Merkel.


Orbán Viktor miniszterelnök ezt nem hagyhatta szó nélkül, pénteken a Kossuth rádióban élesen bírálta a kancellár által elmondottakat.

– A terv az, hogy ha Magyarországot nem lehet rákényszeríteni a migránsok beengedésére, akkor el kell venni tőle a határvédelem jogát. Magyarországot meg akarják bélyegezni, a magyar ellenállást meg akarják gyengíteni. A magyar határőrök és katonák helyett, akik esküt tettek és akiknek fontos a hazájuk, zsoldosokat akarnak ideküldeni Brüsszelből, akik be fogják engedni a migránsokat – mondta el véleményét Merkel szavairól a kormányfő, aki szerint a bevándorláspárti erők „egész egyszerűen el akarják venni a kapukulcsot”.

– A következő csata arról szól, hogy ki védi Magyarország határait, ki dönti el, hogy kit eresztünk be az ország területére – tette hozzá.


Soros György (MTI/AP/Francois Mori)

Orbán Viktor emlékeztetett arra is, hogy a múlt héten elfogadott Soros–Sargentini-jelentésnél az Európai Parlamentnek meg kellett sértenie a saját szabályait ahhoz, hogy Magyarországot el tudják ítélni.
– A jogszabályok szerint a leadott voksok kétharmadára volt szükség, és a tartózkodó szavazatokat is be kellett volna számítani, ezért az előterjesztés nem kapta meg a szükséges többséget – hangoztatta.

A kormány várhatóan ma dönti el, milyen jogi lépéseket tesz a csalás miatt.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Az illegális migrációnak nincsenek nyertesei

    Az illegális migrációnak nincsenek nyertesei

    Budapest, 2019. március 22., péntek (MTI) – Az illegális migrációnak nincsenek egyértelmű nyertesei, legfeljebb csak haszonélvezői vannak – hangoztatta a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) budapesti migrációs konferenciáját megnyitó beszédében.

  • Meghatározó a bíróságok szerepe a társadalom életében

    Meghatározó a bíróságok szerepe a társadalom életében

    A bíróságok még az igazságszolgáltatásnál is komolyabb szerepet töltenek be a társadalom életében, létük önmagában meghatározó a jogi kultúra, a béke, az együttélés szempontjából – mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke pénteken Kaposváron.