EUR: 332,58 Ft
CHF: 302,62 Ft
2019. október 15., kedd
Teréz

Belföld

Merkel beengedné a migránsokat

Élesen bírálta Angela Merkel német kancellár határőrizettel és migrációval kapcsolatos korábbi nyilatkozatát pénteken Orbán Viktor miniszterelnök. Szerinte Magyarországtól el akarják venni a határőrizet jogát, Brüsszelből zsoldosokat akarnak ideküldeni, akik be fogják engedni a migránsokat.

Angela Merkel német kancellár szeptember 12-én – éppen a Soros–Sargentini-jelentés elfogadásának napján – beszélt arról a Bundestagban, hogy támogatja az Európai Bizottság javaslatait a Frontex (az unió határvédelmi ügynöksége) megerősítéséről, és kiáll amellett, hogy a szervezetet széles hatáskörrel kell felruházni.


Fotó: EPA

– De akkor ez azt is jelenti – én legalábbis ezért szállok síkra –, hogy azok az államok, amelyeknek külső határuk van, nemzeti hatásköröket adnak át annak érdekében, hogy a Frontexet valóban átfogó hatáskörrel ruházzuk fel. És ez a szolidaritás mércéjét is jelenti, ha arról van szó, hogy emberek jönnek hozzánk, vagy ha kötelezettségeink vannak arra, hogy például lehetővé tegyük a legális migrációt – fogalmazott Merkel.


Orbán Viktor miniszterelnök ezt nem hagyhatta szó nélkül, pénteken a Kossuth rádióban élesen bírálta a kancellár által elmondottakat.

– A terv az, hogy ha Magyarországot nem lehet rákényszeríteni a migránsok beengedésére, akkor el kell venni tőle a határvédelem jogát. Magyarországot meg akarják bélyegezni, a magyar ellenállást meg akarják gyengíteni. A magyar határőrök és katonák helyett, akik esküt tettek és akiknek fontos a hazájuk, zsoldosokat akarnak ideküldeni Brüsszelből, akik be fogják engedni a migránsokat – mondta el véleményét Merkel szavairól a kormányfő, aki szerint a bevándorláspárti erők „egész egyszerűen el akarják venni a kapukulcsot”.

– A következő csata arról szól, hogy ki védi Magyarország határait, ki dönti el, hogy kit eresztünk be az ország területére – tette hozzá.


Soros György (MTI/AP/Francois Mori)

Orbán Viktor emlékeztetett arra is, hogy a múlt héten elfogadott Soros–Sargentini-jelentésnél az Európai Parlamentnek meg kellett sértenie a saját szabályait ahhoz, hogy Magyarországot el tudják ítélni.
– A jogszabályok szerint a leadott voksok kétharmadára volt szükség, és a tartózkodó szavazatokat is be kellett volna számítani, ezért az előterjesztés nem kapta meg a szükséges többséget – hangoztatta.

A kormány várhatóan ma dönti el, milyen jogi lépéseket tesz a csalás miatt.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Alstrom-ügy: Tárgyalás lesz

    Alstrom-ügy: Tárgyalás lesz

    Felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozták a vádlottakra, ha beismerik a bűncselekmény elkövetését, az Alstom-ügyben kedden – közölte a Fővárosi Törvényszék az MTI-vel.

  • Megkezdődött a jövő évi keresztféléves felvételi eljárás

    Megkezdődött a jövő évi keresztféléves felvételi eljárás

    Keddtől lehet jelentkezni a 2020 februárjában induló keresztféléves felsőoktatási képzésekre. A jelentkezők november 15-ig dönthetik el, hogy mely egyetem vagy főiskola mely képzésén szeretnének továbbtanulni – közölte az Oktatási Hivatal az MTI-vel.