EUR: 328,94 Ft
CHF: 301,91 Ft
2019. augusztus 24., szombat
Bertalan

Egyéb Ózd

Mi lesz veled, Ózd? – Hatodik felvonás

A város kétségtelenül legnagyobb mecénásával elemeztük a jelenlegi helyzetet és a lehetőségeket, az esetleges kitörési pontokat. Dancsok Tamás vállalkozó alaposan odateszi magát, ha Ózdról van szó, és nemcsak szállítja, hanem támogatja is a szülőhelyével kapcsolatos jó ötleteket. Aztán némileg kedvét szegi, ha azok az emberek rontják a település renoméját, akiknek az imázsépítés lenne a feladatuk.

– Sajnos az elmúlt négy évben nem történt előrelépés Ózdon, hiszen elmaradtak az előremutató fejlesztések. A 2014-ben ígért ötletek közül néhány kisebb beruházás részben megvalósult, ám azok nem meghatározók a város életében. Ott látom a problémát, hogy amíg a települések vezetői igyekeznek jó kontaktust kialakítani az országos vezetéssel, addig Ózdon ez láthatóan évek óta nem működik – nyilatkozta Dancsok Tamás, aki egyetlen pártnak sem tagja.


A hetedik Jazz Parádén Habsburg György is megjelent. Balra Dancsok Tamás

Úgy érzi, hogy az egykor meghirdetett beruházások nem érhették el a támogatandó kategóriát, mert semmi sem lett belőlük. Az évek során viszont a környező városok és kisebb települések is lekörözték Ózdot, és mindez oda vezetett, hogy pang az ingatlanpiac, pedig a lakásárak az országban a legolcsóbbak. Ezek hasznosítására lenne ötlete, amihez akár állami támogatást is lehetne kérni. A határon túli magyar családok nem egy országban szenvednek hátrányt származásuk miatt, őket el lehetne helyezni az olcsó ózdi lakásokban, ami által javulhatna a térség munkaerőpiaca is. Vélhetően a fedél nélkül maradó devizakárosultak közül is élnének néhányan ezzel a lehetőséggel, és így megakadályozható lenne a további szegregátumok kialakulása. Ennél a kérdéskörnél maradva kifejtette, hogy a környékbeli multik és más cégek folyton munkaerőhiányra panaszkodnak, miközben sok munkavállaló Miskolcra, Egerbe vagy Tiszaújvárosba ingázik naponta, mert így néhány tízezer forinttal többet keres. Egy bérfejlesztéssel járó átgondolt üzletpolitikával ezt a helyzetet is meg lehetne oldani.

Fotó: Lokál
A vállalkozó (jobbra) az ózdi faültetésekben mindig részt vesz

Komoly gondot jelent továbbá, hogy külső pénzek nem érkeznek Ózdra, hanem csak a meglévő forog a városon belül. A változáshoz turizmusfejlesztésre lenne szükség, kihasználva a kiemelkedően szép természeti környezetet. Akár egy országos cserkészközpont létrehozásával is növekedne a megítélés, ami javítana a népességfogyáson. A jó kínai–magyar kapcsolatokra való tekintettel el tudná képzelni egy ősi kínai gyógyászati központ Ózdra telepítését is az olyan üresen álló épületekbe, mint a volt Béke szálló és a reumakórház. A lakosság száma ugyanis 1988-tól 15 ezer fővel csökkent, és főként a szakképzettek távoztak. Ennek a helyzetnek a megváltoztatására is érkezett ígéret 2014-ben, mégis fennmaradt a negatív folyamat. A kistérségben vannak jó példák a hátrányos helyzetű iskolázatlan emberek foglalkoztatására, hiszen az állattenyésztés és a növénytermesztés több településnek hoz hasznot, ahol munkát adnak számukra.


Dancsok Tamás sokat áldoz Ózd hírnevének javítására és a közösségi élet felpezsdítésére. Ötletgazdája és fő támogatója az évente megrendezendő Ózdi Jazz Parádénak, Ózdi Szabadegyetem nevű rendezvényeire pedig egy-egy terület országosan ismert szakembereit hívja meg, és ezek  az események ingyen látogathatók. A közelmúltban vandálok törtek ki facsemetéket a Bolyki fő úton, amiket saját pénzéből pótoltatott, de szinte nincs olyan kulturális vagy sportrendezvény, amit ne támogatna. Éppen ezért szomorú, amikor az országos médiában negatív dolgok jelennek meg Ózdról, különösen ha azok előidézői a város vezetői. Szerinte ugyanis a hivatal tisztességét, rangját egy városvezetésnek illő lenne megőrizni. Akiket ez a felvetés érint, jól tudják, hogy miről van szó.

Barátok közt – Harsányi Levente és a Hooligans Együttes társaságában

Kapcsolódó Cikkek