2020. április 09., csütörtök
Erhard

Egyéb Ózd

Mi lesz veled, Ózd? – hetedik felvonás

A rendszerváltozás utáni legkártékonyabb négy év zajlik 2014 óta Ózdon. Ebben a ciklusban adódott ismét az a lehetőség, hogy jó ötletek kidolgozása után, átgondolt koncepciók mentén, a fejlesztési biztos segítségével komoly fejlesztések történjenek a városban. Ezek a soha vissza nem térő lehetőségek azonban elúsztak a folyamatos ellenségkeresés és a koncepciótlanság miatt – nyilatkozta sorozatunk következő megszólalója, Eke István.

A vállalkozó öt működő cég tulajdonosaként száznál több embernek biztosít munkát. Termékei révén kapcsolatban van térségbeli multinacionális vállalattal és beszállítója több országos lefedettségű nagykereskedői hálózatnak is. Nyitott szemmel járja az országot és látja más, Ózdtól lényegesen kisebb települések szépülését, fejlődését, ami városunkra ezekben az években sajnos nem jellemző.


Fotó: Lokál
Eke István (középen) gépészmérnökként irányítja saját gyártóüzemeit

– Amikor egy – a korábbi fideszes városvezetés által – kidolgozott fejlesztési terv folytatását kellett volna véghezvinni, városunkban azt tapasztalhattuk, hogy a jobbikos vezetők körében a tétovaság, a tanácstalanság dominált. Az, hogy ezt a hozzá nem értés, a rutintalanság vagy a rosszindulat szülte-e, nem tudom, de sajnos látjuk az eredménytelenséget… A Jobbik által a választási kampányban egykor beígért munkahelyteremtés hamar feledésbe merült, a választópolgárok félrevezetésére kitalált hangzatos fejlesztések (szélkerekek, tetőgazdálkodás, uraji gyógyfürdő, manufaktúrák, biztos  befektetők stb.) elmaradtak. A szellemi potenciállal rendelkező embereket mellőzték, eltávolították vagy ellehetetlenítették a pályázati elképzelések kigondolásánál, ezért számos olyan pályázati anyagot postáztak a városházáról, ami nem talált támogatókra az elbírálásnál. Számos környékbeli kistelepülés – a lakosságszámához viszonyítva egy főre – az ózdihoz képest a támogatási összeg  többszörösét nyerte el, és már látszanak a fejlesztések eredményei. Nálunk viszont alapból hiányoztak már a stratégiai pontjai is a fejlesztési koncepciónak, ami nélkül nem is lehetett sikeresen pályázni – nyilatkozta Eke István.

Riz Gábor országgyűlési képviselővel folyamatosan kapcsolatban van

A múltról még megjegyezte, hogy 2002–2010 között az MSZP-s vezetés is ért el eredményeket, amit 2010 után a Fidesz–KDNP folytatott, az utóbbi négy év viszont tragikus volt Ózd életében. Sajnos a jelenlegi városvezetésnek még van egy éve a következő önkormányzati választásig, és reméli, ezt az időszakot nem az eddigi károk betetőzésére használják fel. Viszont már most gondolni kell az őket követő időszakra és újra kell tervezni a város jövőjét. Eke István véleménye szerint ehhez széles körű összefogásra lesz szükség, melynek során minden olyan embert meg kell szólítani, aki épkézláb ötlettel bír és az megvalósíthatónak tűnik. Vállalkozók, pedagógusok, orvosok és a versenyszféra más dolgozói is beférnek majd a csapatba, akikkel olyan fejlesztési koncepció kerül kidolgozásra, amivel neki lehet indulni a károk helyreállításának. A következő önkormányzatnak a konszenzus alapján kell dolgoznia és meg kell szólítania az embereket a város jövőjéről, lehetőségeiről. Ózdot mihamarabb vissza kell hozni Magyarország gazdasági, kulturális és turisztikai térképére, amelyről ebben a választási ciklusban lecsúszott. Ez nem csupán a városnak, hanem a térségnek is elemi érdeke. Hangsúlyozta, ő ott áll majd minden pozitív kezdeményezés mögött, ahogyan folyamatosan teszi azt a kulturális és sportrendezvények támogatásánál, vagy más, a város jó hírét vivő esemény szponzorálásában.


A termelési folyamatot követni kell

Multinacionális cég is igényli a termékeiket

Kapcsolódó Cikkek

  • Miskolc összefogott

    Miskolc összefogott

    „Miskolc valóban összefog! – adta hírül örömmel dr. Alakszai Zoltán önkormányzati képviselő, milyen sokan csatlakoztak a „Koronavírus – Segítsünk egymásnak!

  • Alkalmazkodtak az új életmódhoz

    Alkalmazkodtak az új életmódhoz

    Nem csak a diákok, a tanárok élete is átalakult. Otthonról oktatnak, sőt, mint kiderült, még többet is vállalnak a kötelezettségüknél. Jó példa a társadalmi szerepvállalásra a gyáli Molnár házaspáré.