EUR: 325,80 Ft
CHF: 296,47 Ft
2019. július 23., kedd
Lenke

Belföld

Minden korábbinál több támogatás a családoknak az iskolakezdéshez

Az idei tanévkezdést minden korábbinál több támogatással segíti a kormány és fejlesztések sora valósul meg az iskolarendszerben – közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára hétfőn Budapesten.

Rétvári Bence kiemelte: 1,2 millió diák indult a nyári szünet után hétfőn az iskolákba, családjaikat olyan mértékben igyekszik támogatni a kormány, amennyire csak lehetséges.


Nem volt még olyan tanév, amelyik úgy indult volna, hogy olyan széleskörű lett volna a családtámogatások rendszere, mint a mostani – mondta, és példaként említette többi között a második gyermek után járó családi adókedvezmény megduplázását, a csok-ot, a diákhitel elengedését.

Az államtitkár jelezte, hogy a szeptemberi családi pótlékot korábban folyósították az iskolakezdéssel összefüggő költségeket enyhítendő.


Nem indult még úgy tanév, hogy annyi fejlesztés valósult volna meg az oktatásban, mint az idei tanévben nemzeti illetve uniós forrásból – tette hozzá Rétvári Bence.

26 új uszoda, 20 tornaterem, 8 teljesen új iskola épül, és 20 intézményben tantermekkel bővítik a kapacitásokat – ismertette a parlamenti államtitkár.

Uniós és magyar közös finanszírozásból 125 milliárd forint értékben 550 településen zajlik valamilyen fejlesztés. Magyarországon minden ötödik gyermek iskolai környezete megújul.

Rétvári Bence kitért arra is: több mint egymillió diák ingyenesen kapta a tankönyveket, elsőtől kilencedikig mindenki, efölött a rászoruló diákok. Szociális étkeztetésre 79 milliárdot fordítanak a 2010-es 29 milliárddal szemben – tette hozzá.

Azzal, hogy az állam fokozottan támogatja a tankönyvek előállítását, a családokhoz való eljuttatását 6 milliárdot hagytak a magyar családoknál – mondta.

Nem indult még úgy tanév, hogy ennyi digitális fejlesztés lenne folyamatban – hívta a fel a figyelmet egy másik területre. Mint mondta, az elmúlt hónapokban 45 ezer laptopot osztottak ki, 24 ezer táblagép, 5 ezer projektor és 3 ezer egyéb eszköz segíti, hogy a minél inkább korszerűbb tudást korszerű eszközön kapják meg a diákok. Ilyen mértékű digitális fejlesztés még nem valósult meg – mondta Rétvári Bence.

Nem indult még úgy tanév, hogy a diákok ilyen széleskörű lehetőséget kapjanak az ingyenesen nyelvvizsga- illetve KRESZ-vizsga szerzésre – hangzott el.

Szintén nem indult még úgy tanév, hogy ilyen források álljanak rendelkezésre Klebelsberg-ösztöndíjra, ami a tanárutánpótlást hivatott segíteni. Úgy sem indult még tanév, hogy ilyen mértékben nőttek volna a központ költségvetési forrásai – jegyezte meg.

Az elmúlt években átlagosan ötven százalékkal nőttek a pedagógusbérek, egy kezdő pedagógus ma 73 ezer forinttal keres többet, mint 6-7 éve. Egy 20 éve a pályán lévő pedagógus pedig 173 ezer forinttal visz haza többet – szögezte le.

Az iskolás gyermekekre fordított állami kiadások összességében sosem voltak akkorák, mint a mostani időszakban, 2010-19 között 606 milliárddal fordítottak többet rájuk, mint a korábbi kormányzatok – összegzett Rétvári Bence.

Kapcsolódó Cikkek