2018. november 21., szerda
Olivér

Külföld

Mit csinálnak a Wall Street egykori farkasai?

Tíz éve, 2008. szeptember 15-én jelentett csődöt a Lehman Brothers. A pénzpiaci cég 60 milliárd dollárt vesztett. A csőd óriási lavinát indított el, amely aztán egy gazdasági világválsághoz vezetett. A Figyelő összeállításában azt vizsgálta meg, hogy mi történt a felelősökkel.

A legutóbbi gazdasági világválság kirobbanása óta az amerikai hatóság rengeteg embert helyezett vád alá, de a nagy elit tagjai mind-mind megúszták az elszámoltatást. A meghurcolt emberek többsége – szigorúan amerikai szemszögből nézve – kisebb pénzintézetek vezetői voltak, az igazán fontos pozícióban lévő emberek azóta is szabad lábon vannak.


A gorilla becenévvel illetett Richard Fuld, a Lehmann Brothers egykori vezetője tanácsadói vállalkozást alapított, James Cayne, a Bear Stearns korábbi vezérigazgatója pedig bridzsezéssel tölti idejét, miután 2008-ban csődöt jelentett a bankja. Timothy Geithner ex- pénzügyminiszter ugyanakkor hat számjegyű összegekért tart előadásokat, az Obama által kinevezett szakpolitikus még könyvet is írt a pénzügyi válság során szerzett tapasztalatairól.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megszökött peréről egy korrupcióval vádolt bankár

  Megszökött peréről egy korrupcióval vádolt bankár

  Megszökött a perét tárgyaló athéni bíróságról kedden egy megvesztegetéssel és pénzmosással vádolt francia bankár, Jean-Claude Oswald – jelentette a helyi média, a görög igazságügyi minisztériumra hivatkozva.

 • Nap képe: Ugrólecke

  Nap képe: Ugrólecke

  Lélegzetelállító mutatványnak lehettek tanúi a Kruger Nemzeti Park látógatói, akik saját szemükkel győződhettek meg arról, hogy mekkorát képes ugrani egy nagy kudu.

 • Öt keskenyszájú orrszarvút telepítenek át Ruandába

  Öt keskenyszájú orrszarvút telepítenek át Ruandába

  A kihalás szélén álló kelet-afrikai keskenyszájú orrszarvú (Diceros bicornis michaeli) öt egyedét fogják áttelepíteni jövőre európai állatkertekből a dél-afrikai Ruandába, ez lesz az eddigi legnagyobb rinocérosz-áttelepítés Európából Afrikába – közölte Premysl Rabas, a csehországi Dvur Královéi állatkert igazgatója.