2019. augusztus 18., vasárnap
Ilona

Külföld

Mit csinálnak a Wall Street egykori farkasai?

Tíz éve, 2008. szeptember 15-én jelentett csődöt a Lehman Brothers. A pénzpiaci cég 60 milliárd dollárt vesztett. A csőd óriási lavinát indított el, amely aztán egy gazdasági világválsághoz vezetett. A Figyelő összeállításában azt vizsgálta meg, hogy mi történt a felelősökkel.

A legutóbbi gazdasági világválság kirobbanása óta az amerikai hatóság rengeteg embert helyezett vád alá, de a nagy elit tagjai mind-mind megúszták az elszámoltatást. A meghurcolt emberek többsége – szigorúan amerikai szemszögből nézve – kisebb pénzintézetek vezetői voltak, az igazán fontos pozícióban lévő emberek azóta is szabad lábon vannak.


A gorilla becenévvel illetett Richard Fuld, a Lehmann Brothers egykori vezetője tanácsadói vállalkozást alapított, James Cayne, a Bear Stearns korábbi vezérigazgatója pedig bridzsezéssel tölti idejét, miután 2008-ban csődöt jelentett a bankja. Timothy Geithner ex- pénzügyminiszter ugyanakkor hat számjegyű összegekért tart előadásokat, az Obama által kinevezett szakpolitikus még könyvet is írt a pénzügyi válság során szerzett tapasztalatairól.

Kapcsolódó Cikkek