2019. február 24., vasárnap
Mátyás

Egyéb XIII.kerület

Modernizált retró a Rozsnyay utcában

Az idén nyolcvanéves XIII. kerület fejlődésének szimbolikus eseménye a felújított Láng Művelődési Központ átadása, amelyben megőrizték a múlt értékeit és hozzájuk illesztették a XXI. századi technológiát.

A Láng Kultúrház a gyári sportkörhöz kötődően indult a harmincas évek végén az 1929-ben alakult Tisztviselői Dalkörrel, a biliárd-, turista-, fotó-, bridzs- és műkedvelő-szakosztállyal. Később a Láng Kultúrház művelődési otthon lett. A meglévő amatőr művészeti csoportok – szimfonikus zenekar, dalárda, színjátszók – mellett újak is formálódtak, például fúvószenekar, néptáncosok, bábcsoport. Idővel megszervezték a dolgozók általános iskoláját, és különböző szakmai tanfolyamokat is indítottak. Egyre többen jártak ide, így a hely szűknek bizonyult. Ezért 1968-ban – a SZOT, a Vasas Szakszervezet és a Láng Gépgyár dolgozóinak összefogásával – átépítették a művelődési házat. Az újjáépített Láng Művelődési Központ továbbra is lényeges szerepet töltött be a gyár dolgozóinak tanulásában, művelődésében, szórakozásában, ugyanakkor kifelé is nyitott filmklubokkal, színházi előadásokkal, vasárnapi matinékkal, könyvtári és hírlapolvasó szolgáltatással. A vasútmodellező klubja országos hírnévre tett szert.


Kívülről is teljesen megújult a Láng Művelődési Központ (Fotó: Máté Krisztián)

A hetvenes években tovább erősítette a legendáját a „Láng”. Helyet adott rock- és beatzenekarok bemutatkozásához, indulásához. Sőt évekig a Láng Művelődési Központ aulájában tartották a lottósorsolást is.
A hatvanas-hetvenes években modernek számító Láng Művelődési Központ azonban idővel erősen elhasználódott. A mostani rekonstrukció tervezői úgy látták: építészetileg és jellegzetes belsőépítészeti megoldásaival is olyan értéket képvisel, amit érdemes felújítva, korszerűsítve megmenteni. Igazodtak az új irányhoz, hangulatában is modernizálták a retrót.
A teljes energetikai korszerűsítéssel, hőszigeteléssel és a vadonatúj épületgépészeti rendszerrel az üzemeltetés gazdaságosabb lett. Az épület akadálymentes, három új liftet is felszereltek. A színháztermet a legmodernebb digitális hang- és fénytechnikai eszközökkel – egyebek mellett energiatakarékos színházi LED-lámpákkal – alakították ki. A beépített berendezések a színházi előadások, a koncertek és a konferenciák eltérő igényeit is képesek kiszolgálni.

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Tollaslabdában is jók az érdiek

  Tollaslabdában is jók az érdiek

  Az érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola tornacsarnokában rendezték meg a Pest megyei tillaslabda diákolimpia döntőjét 109 résztvevővel.

 • Pillantás a rácsok mögé

  Pillantás a rácsok mögé

  Az 5. BIDF (Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál) versenyfilmjeként mutatták be a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön lelkészéről, Butsy Lajos atyáról készült dokumentumfilmet.

 • Újra Zalaegerszegre jön az Omega

  Újra Zalaegerszegre jön az Omega

  Az Omega együttes 2019-ben sem tétlenkedik, koncertturnéra indult Tűzvihar címmel, városunkba március 09.-én érkeznek. A Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar rockcsapat 1962óta hódít, ám először külföldi együttesek dalainak feldolgozásával lettek népszerűek.