2019. szeptember 17., kedd
Zsófia

Egyéb XIII.kerület

Modernizált retró a Rozsnyay utcában

Az idén nyolcvanéves XIII. kerület fejlődésének szimbolikus eseménye a felújított Láng Művelődési Központ átadása, amelyben megőrizték a múlt értékeit és hozzájuk illesztették a XXI. századi technológiát.

A Láng Kultúrház a gyári sportkörhöz kötődően indult a harmincas évek végén az 1929-ben alakult Tisztviselői Dalkörrel, a biliárd-, turista-, fotó-, bridzs- és műkedvelő-szakosztállyal. Később a Láng Kultúrház művelődési otthon lett. A meglévő amatőr művészeti csoportok – szimfonikus zenekar, dalárda, színjátszók – mellett újak is formálódtak, például fúvószenekar, néptáncosok, bábcsoport. Idővel megszervezték a dolgozók általános iskoláját, és különböző szakmai tanfolyamokat is indítottak. Egyre többen jártak ide, így a hely szűknek bizonyult. Ezért 1968-ban – a SZOT, a Vasas Szakszervezet és a Láng Gépgyár dolgozóinak összefogásával – átépítették a művelődési házat. Az újjáépített Láng Művelődési Központ továbbra is lényeges szerepet töltött be a gyár dolgozóinak tanulásában, művelődésében, szórakozásában, ugyanakkor kifelé is nyitott filmklubokkal, színházi előadásokkal, vasárnapi matinékkal, könyvtári és hírlapolvasó szolgáltatással. A vasútmodellező klubja országos hírnévre tett szert.


Kívülről is teljesen megújult a Láng Művelődési Központ (Fotó: Máté Krisztián)

A hetvenes években tovább erősítette a legendáját a „Láng”. Helyet adott rock- és beatzenekarok bemutatkozásához, indulásához. Sőt évekig a Láng Művelődési Központ aulájában tartották a lottósorsolást is.
A hatvanas-hetvenes években modernek számító Láng Művelődési Központ azonban idővel erősen elhasználódott. A mostani rekonstrukció tervezői úgy látták: építészetileg és jellegzetes belsőépítészeti megoldásaival is olyan értéket képvisel, amit érdemes felújítva, korszerűsítve megmenteni. Igazodtak az új irányhoz, hangulatában is modernizálták a retrót.
A teljes energetikai korszerűsítéssel, hőszigeteléssel és a vadonatúj épületgépészeti rendszerrel az üzemeltetés gazdaságosabb lett. Az épület akadálymentes, három új liftet is felszereltek. A színháztermet a legmodernebb digitális hang- és fénytechnikai eszközökkel – egyebek mellett energiatakarékos színházi LED-lámpákkal – alakították ki. A beépített berendezések a színházi előadások, a koncertek és a konferenciák eltérő igényeit is képesek kiszolgálni.

 

Kapcsolódó Cikkek

 • A BDO-é a legjobb csapat

  A BDO-é a legjobb csapat

  Minden eddiginél kiegyenlítettebb küzdelmet hozott a legjobb céges focicsapatok Tatabányán rendezett döntője, ahol fővárosi győztes vihette haza a serleget vasárnap a Földi Imre Sportcsarnokból.

 • Meghalt Marton László

  Meghalt Marton László

  Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 77. évében, csütörtökön elhunyt Marton László Kossuth-díjas rendező –…

 • Még virágosabb lett a Szent István út

  Még virágosabb lett a Szent István út

  Újabb automata öntözőrendszerrel felszerelt virágládák helyeztek ki a nagy forgalmat elbíró Szent István útra, így ismét sokkal barátságosabb és zöldebb lett a győri belváros.

 • Megtelik a szegedi égbolt

  Megtelik a szegedi égbolt

  Magyar produkciók és különleges külföldi gépek, valamint egyszerre három hőlégballonverseny várja az érdeklődőket a legnagyobb hazai repülős rendezvényen, a pénteken kezdődő IV.