2019. augusztus 19., hétfő
Huba

Egyéb Eger

Mr. Motorsportot taxisként is becsüli a város

Él Pisti neve hosszú éveken keresztül az újságok címlapjáról köszönt vissza ránk. Bár ő rendkívül szerény, hozzáértők szerint Magyarország egyik legtehetségesebb és legígéretesebb autóversenyzője volt, aki  jött, látott és győzött. Egykori zajos autósportsikerei mellett büszke rá, hogy taxisofőrként is rengetegen kedvelik, megbíznak benne és szívesen kérik meg gyermekek vagy idős emberek szállítására is.

– 1980-ban, tizenegy évesen bekerültem a Népújságba, mert egy zárt pályás szlalomversenyen egy párnával a fenekem alatt megvertem autós oktató édesapámat is, aki akkoriban ismert hobbi-autóversenyző volt – mesélte nosztalgikus mosollyal Él Pisti, aki tizenkét évesen már az egri rutinpályán segédkezett oktatóként édesapjának, és nemcsak saját Trabantjukkal, hanem más oktatók Skodájával, Ladájával is különleges bravúrokat hajtott végre.


– Híre ment Egerben, hogy jól vezetek, és persze imádtam az autósportot, az autókat, nem véletlen, hogy autószerelő szakmát szerezve érettségiztem a szakközépben. Egy jómódú osztálytársam volt az első szponzorom, az ő segítségével jutottam be a Ford Fiesta XR 2-essel rendezett tehetségkutató döntőjébe, ahol az országos megmérettetésen a Városligetben harmadik lettem. Később kiderült, hogy ugyanitt, ugyanekkor indult Wéber Gabi és Szíjj Zsolt, akik később nagyszerű autóversenyzők lettek – mondta el Pisti.

Él Pisti először a Fiesta-kupában látott világot az autósport szempontjából, hiszen ez egy olyan sorozat volt, amely Európa leghíresebb versenypályáin zajlott. Az igazi hírnevet azonban a későbbi Astra-kupa hozta meg számára. Móczár Péter segítségével indulhatott, két év alatt nyolc futamot nyert, elmondása szerint éjszaka taxizott, nappal pedig a versenyautóját járatta be.


Ezután hat év kényszerpihenő következett, majd egri támogatói, a Fenstherm, az Imola Bau, az Agria Drink és a Kazy-ker Kft. segítségével – akiknek mind a mai napig hálás – beszállhatott a Zengő Zoltán által szervezett Clio-kupába, ahol dobogón végzett. Él Pisti keserűség nélkül, mosolyogva beszél arról, hogy az akkoriban átalakuló autósportban még ezek a referenciák sem voltak elegendőek a továbblépéshez. Később azért még megvillantotta tehetségét a raliban, ahol összetettben 11. lett a szombathelyi futamon, az övénél nagyságrendekkel erősebb autók mezőnyében.

A Renault Clio-kupában csak az egri szponzorok segítségével tudott elindulni

 

– Amikor nem volt pénzem versenyezni, elmentem az autóversenyekre dolgozni, segíteni és mind a mai napig imádom az autósportot, ha tehetem, minden közvetítést megnézek a Forma–1-től a Moto GP-ig – mesélte Él Pisti, aki nagyon büszke és meghatódott volt, amikor visszavonulása után egy parádi hegyi versenyen újra beülhetett egy Astrába, amire a neve helyett csak annyit írtak a szervezők: Mr. Motorsport. Ez a név tökéletesen kifejezte múlhatatlan rajongását a technikai sportok iránt.

Pisti ma megbecsült taxisként dolgozik és nagyon szereti a munkáját. Példaképei a mai napig olyan neves autóversenyzők, mint Senna, Hamilton vagy a raliban mostanában Toyotával remeklő Tanak és a tragikus körülmények között elhunyt Colin McRae.

– Becsülöm Kiss Norbi profizmusát és eltökéltségét is. Izgalommal figyelem Burkus Egon Swift Cup Europe versenysorozatát, amely a régi idők márkakupáinak kemény csatáit idézi. Emellett nagyon drukkolok a város fiatal tehetségének, Szomszéd Lalinak, akinek Fenstherm feliratos versenyautójában egy kicsit a saját fiatalkorom látom – tette hozzá a legenda.

Kapcsolódó Cikkek

 • Méltó módon ünnepelni

  Méltó módon ünnepelni

  A nemzeti ünnepek – mint a közelgő augusztus 20. – szép eseménye, hogy a társasházakra is kikerülnek a zászlók épp úgy, mint a közintézményekre.

 • Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Bár Botka Lászlóék hurráoptimista propagandát tolnak, és szerintük virágzik a szegedi gasztroélet, a valóságban egyre több vendéglős húzza le a rolót végleg Szegeden, akik pedig egyelőre még kitartanak, azoknak számos problémával kell megküzdenie.

 • Iskolakezdési támogatás

  Iskolakezdési támogatás

  Dunaújvárosban is igénybe vehető az iskolakezdési támogatás. A juttatást azok kaphatják meg, akiknek gyermeke az idei évben kezdi meg általános iskolai tanulmányait.

 • Látványos futballshow költözött a Béke térre

  Látványos futballshow költözött a Béke térre

  A kerületünkben zajló Mozgásban a kultúra! című rendezvénysorozat harmadik eseménye A futball látványosságai címet kapta. A Béke téren megrendezett programon mindenki megismerhette a teqballt, mint sportágat, sőt a Freestyle Foci csapata is látványos show-val készült.