2018. december 15., szombat
Valér

Egyéb Pécs

Műanyag sípályája lehet Pécsnek

Műanyag sípályával, új síházzal gazdagodhat Pécs – jelentette be Őri László. Pécs alpolgármestere a Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter országos szervezetének ülésén hangsúlyozta: a városban komoly hagyománya van a sportnak, és méltó körülményeket kell teremteni ahhoz, hogy még többen űzhessék. 

Magyarországon egy felmérés szerint több mint 550 ezren síelnek, és egyre népszerűbb ez a téli sportág. 

– Évtizedekkel ezelőtt volt utoljára felújítás a Misina-tetőn található síházban. Most azonban ráncfelvarrást kaphat az ország talán legidősebbnek mondható sípályája is – hangsúlyozta Fehér Gyula, a Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter ügyvezető igazgatója.

Őri László, Pécs alpolgármestere Fehér Gyulával a Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter ügyvezető igazgatójával egyeztetett a műanyag sípályáról

 

Előfordult, hogy Magyarországon 106 napig lehetett síelni egy szezonban.

– Tudjuk, hogy a pécsi síház eléggé rossz állapotban van, most azon vagyunk, hogy lobbizzunk a támogatás érdekében, aminek elnyerésére elég komoly esély van – mondta Fehér Gyula. A tárgyalások elindultak, és a sportág képviselői biztosak abban, hogy azok eredményre is vezetnek.


 

Jelenleg 40 helyen 11 sípálya üzemel intenzíven, ezek hossza összesen 80 kilométer. A leghosszabb pálya a Kékestetőn található: 1,8 kilométeres.

– Több mint négy éve fogtak össze a sísport támogatói országosan, és olyan fejlesztések valósultak meg, mint az eplényi ülőszékes felvonó, amihez 150-150 millió forintot sikerült szerezni, illetve a sátoraljaújhelyi pálya korszerűsítése. Ehhez szintén kaptunk segítséget – tette hozzá az igazgató.

A Misina-tetőn található síház is megújul

Műanyag sípálya is kerülhet Pécsre

– Pécsett komoly hagyománya van a sízésnek, elég ha csak a PVSK síszakosztályának 70 éves múltjára gondolunk. Ezért a város vezetése is támogatja azt, hogy a fiatalabb generációt, a gyerekeket megszólítva olyan műanyag sípályát hozzunk létre, ahol ők és a felnőttek is hódolni tudnak a sportágnak – hangsúlyozta Őri László. Hozzátette: már vizsgálják azt a helyet, ahol ki lehet alakítani a pályát, akár a Rózsadombra is eshet a választás.

Egy évben körülbelül 30 napot lehet síelni a Mecsekben

A Misina-tető szomszédságában található 600 méter hosszú sípályát nem tudják hóágyúzni, de viszonylag kevés csapadék esetén is alkalmassá válik a sportolásra. Évente átlagosan harminc napon keresztül lehet használni a mecseki pályát, továbbá itt működik Magyarország legrégebbi sífelvonója, amelyet 1963-ban helyeztek üzembe.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.