2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika

Egyéb II.kerület III.kerület XI.kerület XII.kerület XXII.kerület

Múltunk szimbólumai az új szoborjátszótéren

Kő Boldizsár szobrászművész újabb mesés játszótérrel gazdagította Budát. A Zöld Péter, a Brassó úti Évkerék és a Széher úton, a Szent Ferenc Kórház udvarán felépített után most Budafokon, a Szent István téren hozott létre egy olyan meseteret, amelyben az ősmagyar hit- és mondavilág szimbólumai és motívumai, valamint a Szent István-i keresztény örökség egyaránt megjelenik.

– Ez a legegységesebb játszóterem, itt találkoztak az adottságok az elképzelésekkel. Az egész terület az utcaszintnél lejjebb van, egy medencében, ez jól szimbolizálja Kárpát-medencei létünket. A kezdeteket, a honfoglalást és a hagyományainkon nyugvó, választott értékeinknek köszönhető megmaradást – tudtuk meg Kő Boldizsártól, aki családjával együtt tesztelte az új játszóteret, amelyet nagy örömmel vettek használatba kicsik és a nagyobbak is. A család egyébként a munkában is közreműködött, a szobrász két fia együtt faragta, készítette a figurákat édesapjukkal, míg két lánya a csiszolásban segédkezett.


Kapcsolódó Cikkek

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.

 • Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  A barkó népdal ünnepét  tartották szeptember 15-én Kissikátorban, a művelődési ház előtti téren felállított sátorban.  Az eseményre meghívást kapott Arló, Borsodszentgyörgy, Járdánháza  népdalköre, a Domaházi Hagyományőrző Egyesület és természetesen felléptek a házigazdák, a Kissikátori Harmonika-és Népdalkör.