EUR: 366,08 Ft
CHF: 346,06 Ft
2020. április 04., szombat
Izidor

Belföld

Nagy a kereslet a magyar GMO-mentes szója iránt

Nagy a kereslet a magyar génmódosítás-mentes (GMO-mentes) szójára a nyugat-európai piacon, egyes becslések szerint a jelenleg megtermelt mennyiségnél jóval többet, akár 500-700 ezer tonnát is el tudnának adni a hazai termelők külföldön – írta hétfői számában a Magyar Idők.

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke a lapnak elmondta: az idén 60 ezer hektárról takaríthatják be a fehérjenövényt a gazdálkodók. A termőterület 20-25 százalékán végeztek eddig az aratással, az átlagtermés hozzávetőlegesen eléri a 2,5 tonnát, ezek alapján 150-160 ezer tonnára tehető az idei teljes szójatermés. Hozzátette, hogy a termés több mint 90 százaléka exportra, jellemzően Németországba kerül.


A szakember szerint jelentős a kereslet a termény iránt annak ellenére, hogy a magyar szója beltartalmi értékei gyengébbek, mint az unión kívülről származó importnak. A hazai termés viszont garantáltan GMO-mentes, ami piaci előnyt jelent.

A szakember elmondta azt is, hogy két éve csökken a szója termőterülete, de jó lenne megállítani ezt a folyamatot. Ehhez azonban meg kell találni azokat a fajtákat, amelyek a legjobban alkalmazkodnak a hazai viszonyokhoz.

Kapcsolódó Cikkek