EUR: 334,91 Ft
CHF: 307,92 Ft
2019. szeptember 23., hétfő
Tekla, Líviusz

Belföld

Nagyszabású kutatás indul a mellrák szűréséről

Nagyszabású nemzetközi kutatás indul a mellrák személyre szabott, egyéni kockázaton alapuló szűréséről – jelentették be a szervezők pénteken Párizsban.

A MyPeBS elnevezésű, december elsején induló kutatás majdnem 85 ezer francia, brit, belga, olasz és izraeli önkéntes nőt von be a hat éven át tartó vizsgálatba.


“Ez a témáról szóló legnagyobb kutatás a világon. A személyre szabott kockázatvizsgálat és szűrés egyre nagyobb jelentőségű lesz” – mondta Suzette Delaloge onkológus, a projekt koordinátora.

Európában évente 360 ezer új mellrákos esetet diagnosztizálnak és 92 ezren halnak bele a betegségbe, amelyik a rák leggyakoribb fajtája a nők körében.

A jelenlegi egységes szűrési rendszert sok kritika éri, ma azonban a mellrák biológiájának, a kockázatok teljesebb ismerete és a jobb képalkotó eszközök lehetővé teszik, hogy a személyre szabott szűrési modellt bevezessék a teljes lakosság körében.

A vizsgálat során 40 és 70 közötti nőket osztanak véletlenszerűen két csoportba, az egyiknél a hagyományos szűrést követik, a másik csoport tagjait három rizikószint – alacsony, közepes és magas – szerint szűrik majd.

A kockázatot az életkor, a családi kórelőzmények, a mellszövet sűrűsége és egy nyálminta DNS-vizsgálata alapján határozzák meg.

Kapcsolódó Cikkek

 • Már nyomtatják a szavazólapokat

  Már nyomtatják a szavazólapokat

  Már nyomtatják az október 13-ai önkormányzati és nemzetiségi választás szavazólapjait a budapesti ANY Biztonsági Nyomdában, amelynek géptermeiben és csomagolócsarnokaiban hétfőn sajtóbejáráson mutatták be, milyen szigorú biztonsági intézkedések mellett készülnek a választási dokumentumok, és miként csomagolják, “dobozolják” azokat szavazóköri bontásban.

 • A hvg.hu hazugsággal szállt be a kampányba

  A hvg.hu hazugsággal szállt be a kampányba

  Álhír, hazugság a hvg.hu-n hétfőn megjelent információ, amely szerint az Orbán-kormány törvénymódosítással visszavenne állami bérlakásokat – közölte az MTI-vel a Miniszterelnökség, amely a választásba való beavatkozásnak minősíti a cikket.

 • Tarlós István: Betarthatatlan ígéreteket tesz Karácsony Gergely

  Tarlós István: Betarthatatlan ígéreteket tesz Karácsony Gergely

  Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt sorozatban olyan teljesen betarthatatlan, működést érintő ígéreteket tesz, amelyekre nincs fővárosi forrás vagy megvalósításukra főpolgármesterként nem lenne kompetenciája, mozgástere – mondta Tarlós István – harmadik ciklusára készülő – főpolgármester hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország!

 • Kiemelt jelentőségűek a fogyatékossággal élőket érintő intézkedések

  Kiemelt jelentőségűek a fogyatékossággal élőket érintő intézkedések

  Kiemelt társadalmi ügy, hogy a fogyatékossággal élő embereket érintő kérdésekben milyen döntések születnek, ezért a kormány kiadványban összegzi az elmúlt években ezen a területen tett lépéseit – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán.