2019. augusztus 25., vasárnap
Lajos, Patricia

Budapest XVI.kerület

Napraforgó START! Megálló

Szeptember 1-jén új, törvény által meghatározott feladattal bővült a kerületi Napraforgó Család és Gyermekjóléti Központ tevékenysége. A Napraforgó START! Megálló ott lesz minden iskolában és óvodában.

Ilyen plakátok lesznek a sulikban

Szeptembertől egy új szolgáltatást vezettek be az óvodákban és iskolákban országszerte, jogszabályi felhatalmazással és kötelezéssel, az óvodai és iskolai szociális segítés, hétköznapi nevén óvodai és iskolai szociális munka terén. Az önkormányzat tájékoztatása szerint a Napraforgó Központ alkalmazásában álló nyolc szakember látja el kerületünkben a feladatot, akiket a központ erre a szolgáltatásra vett fel vagy csoportosított át régi munkatársaiból.


Mivel a Napraforgó épülete nem alkalmas ilyen plusz létszám befogadására, szükségessé vált egy új telephely. Mint megtudtuk, a Centenáriumi Általános Iskola két tanterme lett az.

Az egyik tanterem az iroda, ahol a nyolc óvodai és iskolai szociális segítő elvégzi az adminisztrációt, felkészül a prevenciós programokra, foglalkozásokra. Alapvetően azonban nem itt töltik az idejük java részét, mindenkinek több olyan óvodája és iskolája lesz a kerületben, ahová kijárnak. A másik tantermet foglalkoztatóhelységnek rendezték be, ahová a centis diákok mehetnek klub- és csoportfoglalkozásokra.


Mindenképpen öröm, hogy a szociális munka végre elérhetőbbé válik az iskolákban, óvodákban, ha a szakma nemzetközi gyakorlatát nézzük, sok országban elképzelhetetlenek már ezek az intézmények a szociális szakemberek nélkül. Az iskola komplex tér, ahol a gyermek különböző szükségleteire és problémáira már eddig is voltak külső szakemberek, akik pl.  pszichológusként, védőnőként, iskolaorvosként, iskolarendőrként vagy fejlesztő pedagógusként egészítették ki a pedagógusok oktató-nevelő munkáját saját szakterületükkel. A gyermekvédelmi, szociális szakterület belépése szükséges és üdvözlendő lépés.

Minden iskolában, óvodában kiplakátolják az intézményben dolgozó szociális segítő fogadóórájának időpontjait, illetve elérhetőségét.  A szülők szintén írásos tájékoztatást a kapnak a szolgáltatásról, melyet az iskola küld ki számukra.

Az ovikban is lesznek plakátok

Kapcsolódó Cikkek

 • Elérték a plafont a lakásépítések

  Elérték a plafont a lakásépítések

  A lakásépítési piac elérte a plafont az átadott új lakások számát és az építőipar kapacitását tekintve. Az első félévben országszerte 6472 új lakóingatlanra adtak ki használatbavételi engedélyt, ez gyakorlatilag stagnálást jelent éves összevetésben – derül ki egy felmérésből.

 • Amikor kisülnek a nyár ízei

  Amikor kisülnek a nyár ízei

  Nyáron egymás után kelleti magát a sok gyümölcs a háziasszonyok előtt, hogy valamilyen formában bekerüljenek a családi menübe.

 • A kutyusok és a gazdik kedvence a kutyás élménypark

  A kutyusok és a gazdik kedvence a kutyás élménypark

  Több mint 250 ezer látogatót regisztráltak a városligeti kutyás élményparkban az átadása óta eltelt egy évben. Ez azt jelenti, hogy a létesítmény – amely a legjobban felszerelt az országban – népszerűsége minden előzetes várakozást felülmúlt, naponta átlagosan 750-800 kutya játszik ott.

 • Háromnapos népzenei fesztivál Óbudán

  Háromnapos népzenei fesztivál Óbudán

  Kobzos Kiss Tamás ünnepi emlékkoncerttel indul a Magyar Népzeneoktatás Ünnepe óbudán. A koncerten bemutatásra kerül az országos szinten is egyedülálló Óbudai Óvodai program szakmai kiadványa a Kismuzsika.