2018. november 13., kedd
Szilvia

Budapest XVI.kerület

Napraforgó START! Megálló

Szeptember 1-jén új, törvény által meghatározott feladattal bővült a kerületi Napraforgó Család és Gyermekjóléti Központ tevékenysége. A Napraforgó START! Megálló ott lesz minden iskolában és óvodában.

Ilyen plakátok lesznek a sulikban

Szeptembertől egy új szolgáltatást vezettek be az óvodákban és iskolákban országszerte, jogszabályi felhatalmazással és kötelezéssel, az óvodai és iskolai szociális segítés, hétköznapi nevén óvodai és iskolai szociális munka terén. Az önkormányzat tájékoztatása szerint a Napraforgó Központ alkalmazásában álló nyolc szakember látja el kerületünkben a feladatot, akiket a központ erre a szolgáltatásra vett fel vagy csoportosított át régi munkatársaiból.


Mivel a Napraforgó épülete nem alkalmas ilyen plusz létszám befogadására, szükségessé vált egy új telephely. Mint megtudtuk, a Centenáriumi Általános Iskola két tanterme lett az.

Az egyik tanterem az iroda, ahol a nyolc óvodai és iskolai szociális segítő elvégzi az adminisztrációt, felkészül a prevenciós programokra, foglalkozásokra. Alapvetően azonban nem itt töltik az idejük java részét, mindenkinek több olyan óvodája és iskolája lesz a kerületben, ahová kijárnak. A másik tantermet foglalkoztatóhelységnek rendezték be, ahová a centis diákok mehetnek klub- és csoportfoglalkozásokra.


Mindenképpen öröm, hogy a szociális munka végre elérhetőbbé válik az iskolákban, óvodákban, ha a szakma nemzetközi gyakorlatát nézzük, sok országban elképzelhetetlenek már ezek az intézmények a szociális szakemberek nélkül. Az iskola komplex tér, ahol a gyermek különböző szükségleteire és problémáira már eddig is voltak külső szakemberek, akik pl.  pszichológusként, védőnőként, iskolaorvosként, iskolarendőrként vagy fejlesztő pedagógusként egészítették ki a pedagógusok oktató-nevelő munkáját saját szakterületükkel. A gyermekvédelmi, szociális szakterület belépése szükséges és üdvözlendő lépés.

Minden iskolában, óvodában kiplakátolják az intézményben dolgozó szociális segítő fogadóórájának időpontjait, illetve elérhetőségét.  A szülők szintén írásos tájékoztatást a kapnak a szolgáltatásról, melyet az iskola küld ki számukra.

Az ovikban is lesznek plakátok

Kapcsolódó Cikkek

  • Eifert-képek Újpesten

    Eifert-képek Újpesten

    Hazai és nemzetközi szinten is a legjobbak között jegyzik Eifert János fotóművész fényképeit.

  • Pályaválasztás középfokon

    Pályaválasztás középfokon

    Asztalos, húsipari dolgozó, gázszerelő, magasépítő technikus – mind mind hiányszakma jelenleg hazánkban. Ezekkel, és még 46 mesterséget kínáló oktatási intézménnyel ismerkedhettek meg a kerületi diákok a Ferencvárosi Pályaválasztási Börzén.