2019. szeptember 19., csütörtök
Vilhelmina

Külföld

Négyszáz embert szállítottak el a túlzsúfolt leszboszi menekülttáborból

Csaknem négyszáz, jórészt afganisztáni, szíriai és afrikai család érkezett kedden a túlzsúfolt leszboszi menekülttáborból az Athén melletti Pireusz kikötőjébe, hogy onnan az ország más részeibe telepítsék át őket.

A leszboszi Mória menekülttábor eredetileg 3000 főre épült, azonban a múlt héten megkezdődött áttelepítésekig csaknem 9000 migráns élt ott.


A görög kormány a múlt héten mintegy kétezer ember áttelepítésére tett ígéretet Leszboszról Görögország északnyugati részébe, Epiruszba.

Emberi jogi és segélyszervezetek egyaránt súlyos kritikákkal illették a táborban uralkodó körülményeket, a helyi hatóságok pedig azzal fenyegetőztek, hogy bezárják a létesítményt, ha a kormány nem tesz lépéseket a helyzet javítása érdekében.


Hivatalos adatok szerint több mint 19 ezer migráns van Leszbosz, Híosz, Számosz, Lérosz és Kósz szigetein, noha az ottani menekülttáborok csupán hatezer fő befogadására épültek.

A rossz körülmények miatt a feszültség egyre nő mind a táborokban, mind a migránsok és a helyi lakosok között.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • A nap képe: ÖsszeFogás

  A nap képe: ÖsszeFogás

  Saype francia-svájci tájművész új földfestményeinek egyikén dolgozik a genfi Grange parkban. A mintegy ötezer négyzetméter pázsitot beborító, 165 méter hosszú és 30 méter széles alkotás természetes, biológiailag lebomló, vízoldékony festőanyagokból készült.

 • Túszul ejtette a lopott BMW

  Túszul ejtette a lopott BMW

  Ügyetlenségének köszönhetően akár két évre és hűvösre kerülhet az a budapesti férfi, aki a szlovákiai Galántán akart elkötni egy BMW-t.

 • Deutsch Tamás: Elutasítjuk az uniós források politikai büntetésként való megvonását

  Deutsch Tamás: Elutasítjuk az uniós források politikai büntetésként való megvonását

  Elutasítjuk a közösségi források szubjektív, politikai büntetésként alkalmazható úgynevezett jogállamisági feltételekhez kötését, a gazdaságilag, munkahelyteremtés szempontjából jól teljesítő régiók politikai vádak alapján történő büntetését – jelentette ki Deutsch Tamás a Fidesz EP-képviselője Strasbourgban, az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában szerdán.