2019. augusztus 25., vasárnap
Lajos, Patricia

Egyéb Székesfehérvár

Nem csak a húszéveseké a (sport)világ!

A nyugdíjasokra érdemes figyelni, sőt törődni kell velük. Mert életkor ide vagy oda, a többség rendkívül aktív a munkával telt hosszú évek után is. Persze panaszkodnak, itt szúr, ott fáj, meg hogy nem mindig törődnek velük úgy, ahogy megérdemelnék, de… De mégis általában lelkesek, mozgósíthatók, bármiről is legyen szó.

Magony Tamás ismerteti a feladatokat a kezdés előtt. Piros kabátban Östör Annamária sporttanácsnok Fotó: Önkormányzat

A vegyes csapatok győztese, az Öreghegyi Nyugdíjas Klub együttese a örülhetett a viadal végén Fotó: Magony Tamás

Nem könnyű a floorball ütővel a kicsi jégkorongot vezetni, akadályokat kerülgetni Fotó: Magony Tamás

Székesfehérváron régóta üzemelnek a nyitott tornatermek, ahova fiatalok, amatőr sportolók, a gyengébb nem tagjai, esetleg egészségükért versenyzők járhatnak megadott időpontokban mozogni, edzeni. És ennek az akciónak részesei a nyugdíjasok is. A tornatermekbe gyógytornász irányításával 12 helyszínen várják a nyugdíjasokat hetente 1-3 alkalommal, így összesen 600-800 nyugdíjas tornázik a hét napjain Székesfehérváron. Tudnak olyanokról is, akik nemcsak a saját körzetükbe járnak mozogni, hanem máshova is elmennek, így megvan a mindennapi mozgásuk. Emellett 15, 20 fő rendszeresen nordic walkingozik.


– Az önkormányzat részéről kiemelten fontos a nyugdíjasok sportolási lehetőségének megteremtése – kezdte Magony Tamás. – A szépkorúak 2004 óta járhatnak a nyitott tornatermekbe, de számítunk az aktivitásukra a kihívás napján is. Hetente több alkalommal és több helyszínen gyógytornász vezetésével mozoghatnak. Sőt odáig jutottunk, hogy a nyitott tornatermekbe járó idősebbek kérték, rendezzünk nekik versenyeket. Meg is szerveztük 2009-ben az első nyugdíjasviadalt, amelyen a klubok 8 fős csapatai feszülhettek egymásnak, és a megoldandó feladatoknak, hogy aztán kiderüljön, ki a legjobb. Annak ellenére, hogy esetükben igazán érvényes Coubertin báró alapigazsága, miszerint „nem a győzelem a fontos, hanem a részvétel”, de azért mégis mindenki odateszi magát csapata, klubja győzelméért. Különböző ügyességi feladatokban kell helytállni, és a nyolcfős csapatban mindig vannak olyanok, akik párban, négyesben vagy egyedül különösen jók az adott versenyszámban. A szabályokat megbeszéljük a csapatkapitányokkal, sőt írásban is megkapják, így van lehetőségük a gyakorlásra és felkészülésre. A verseny előtt mindenki lehetőséget kap, hogy a helyszínen, az István király általános iskolában edzhessen. A selejtező feladatokat követően négy csapat jut a fináléba, a többiek a vigaszkupáért küzdhetnek. Labdás ügyességi gyakorlatok, kosárlabda-vezetés, büntető dobás, kapura rúgás, pingponglabda ütögetése, különböző páros gyakorlatok váltogatják egymást. A legnépszerűbb gyakorlat, amikor a jégkorong kis korongjával kell végigszlalomozni a pályán a váltóversenyben. A döntőt minden évben április végén rendezzük női, illetve vegyes csapatok kategóriában. A résztvevők nagyon élvezik ezeket a feladatokat, a győztesek boldogok, de a vesztesek sem szomorúak, mert jól érezték magukat a gyakorlás ideje alatt, illetve a verseny is igen jó hangulatú. A vegyes csapatoknál legutóbb az Öreghegyi Nyugdíjas Klub diadalmaskodott, a nőknél a Tóvárosi Nyugdíjasok Baráti Társaságának hölgyei bizonyultak a legjobbnak – összegzett a sportmunkatárs, hozzátéve, hogy a Börgöndiek és a Csalán lakók közösségi háza átadása után ott is szeretnék megteremteni az állandó mozgás lehetőségét.

Kapcsolódó Cikkek