EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,64 Ft
2018. szeptember 22., szombat
Móric

Egyéb Hódmezővásárhely

Nem született bele, de élete a mezőgazdaság

„Álmom egy tanya” – szól a dal, és Dobos Dorinára ez teljesen igaz. Az SZTE Mezőgazdasági Karának végzős hallgatója még csak 22 éves, az egyetemi képzésből előtte áll a szakmai gyakorlata, de már munkája van, sőt vezetőként dolgozik egy sertéstenyésztő vállalatnál. Dorinával arról beszélgettünk, hogyan került a mezőgazdaság vonzásába, mit adtak neki az egyetemi évek.

– Miért pont Hódmezővásárhely, és miért pont a Mezőgazdasági Karra esett a választásod?


Azért, mert egy ismerősöm elhitette velem, hogy nemcsak olyan emberek dolgozhatnak a mezőgazdaságban, akik beleszülettek, hanem olyanok is, akiket szimplán csak érdekel a dolog. Nem szerettem volna messzire menni, én egyébként orosházi születésű vagyok, és úgy gondoltam, itt, az Alföld szívében a legideálisabb, hogy növénytermesztésről és állattenyésztésről tanuljak.

Dobos Dorina, az SZTE Mezőgazdasági Karának végzős hallgatója

– A szüleid mivel foglalkoznak?


Az anyukám takarítónő, az apukám pedig autószerelő. A nagyszüleim viszont a földeken dolgoztak nagyon sokáig, sajnos nem érhették meg, hogy engem is lássanak ott dolgozni. Gyerekkoromban rengeteget jártam a káposztaföldre.

– 2016-ban elnyered a „Bonafarm-ösztöndíjat”. Ezt kik kaphatják meg?

Egy olyan diákot kerestek, aki a szakma iránt elhivatott, jó tanuló, beszél idegen nyelveket, és nyitott arra, hogy költözzön, és úgy munkát vállaljon. A felhívásban teljesen önmagamra ismertem. Két félévre kaptunk 300 ezer forintot, illetve rengeteg lehetőséggel járt. Rajtuk keresztül egy dániai szakmai gyakorlaton is sikerült részt venni, és ennek köszönhetően a Bonafarm egyik franchise-partnerénél is dolgozom. Fiaztató vezetőnek vettek fel. Ezt a részleget vezetem, illetve egy kicsit a tenyésztést. Jelenleg hét ember munkáját irányítom. Önmagunkhoz képest már nagyon sok eredményt értünk el az elmúlt lassan egy évben.

Dobos Dorina, az SZTE Mezőgazdasági Karának végzős hallgatója a sertéságazatban dolgozik jelenleg.

– Hova tovább? Mik a terveid?

Jelenleg szeretnék ebben a pozícióban megerősödni. Szeretnék jobb vezetővé és jobb szakemberré válni. Aztán egy kicsit a családdal foglalkozni és utána visszatérni a karrierépítéshez. Nagyon szeretnék tanítani, oktatni, fejlődni. A párommal ez az álmunk. Egy tanya sokféle állattal. Birkákat is szeretnénk tartani és tenyészteni, de a sertéstől sem szeretnénk eltávolodni, azt is szeretnénk folytatni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.