2018. november 19., hétfő
Erzsébet

Egyéb Hódmezővásárhely

Nem született bele, de élete a mezőgazdaság

„Álmom egy tanya” – szól a dal, és Dobos Dorinára ez teljesen igaz. Az SZTE Mezőgazdasági Karának végzős hallgatója még csak 22 éves, az egyetemi képzésből előtte áll a szakmai gyakorlata, de már munkája van, sőt vezetőként dolgozik egy sertéstenyésztő vállalatnál. Dorinával arról beszélgettünk, hogyan került a mezőgazdaság vonzásába, mit adtak neki az egyetemi évek.

– Miért pont Hódmezővásárhely, és miért pont a Mezőgazdasági Karra esett a választásod?


Azért, mert egy ismerősöm elhitette velem, hogy nemcsak olyan emberek dolgozhatnak a mezőgazdaságban, akik beleszülettek, hanem olyanok is, akiket szimplán csak érdekel a dolog. Nem szerettem volna messzire menni, én egyébként orosházi születésű vagyok, és úgy gondoltam, itt, az Alföld szívében a legideálisabb, hogy növénytermesztésről és állattenyésztésről tanuljak.

Dobos Dorina, az SZTE Mezőgazdasági Karának végzős hallgatója

– A szüleid mivel foglalkoznak?


Az anyukám takarítónő, az apukám pedig autószerelő. A nagyszüleim viszont a földeken dolgoztak nagyon sokáig, sajnos nem érhették meg, hogy engem is lássanak ott dolgozni. Gyerekkoromban rengeteget jártam a káposztaföldre.

– 2016-ban elnyered a „Bonafarm-ösztöndíjat”. Ezt kik kaphatják meg?

Egy olyan diákot kerestek, aki a szakma iránt elhivatott, jó tanuló, beszél idegen nyelveket, és nyitott arra, hogy költözzön, és úgy munkát vállaljon. A felhívásban teljesen önmagamra ismertem. Két félévre kaptunk 300 ezer forintot, illetve rengeteg lehetőséggel járt. Rajtuk keresztül egy dániai szakmai gyakorlaton is sikerült részt venni, és ennek köszönhetően a Bonafarm egyik franchise-partnerénél is dolgozom. Fiaztató vezetőnek vettek fel. Ezt a részleget vezetem, illetve egy kicsit a tenyésztést. Jelenleg hét ember munkáját irányítom. Önmagunkhoz képest már nagyon sok eredményt értünk el az elmúlt lassan egy évben.

Dobos Dorina, az SZTE Mezőgazdasági Karának végzős hallgatója a sertéságazatban dolgozik jelenleg.

– Hova tovább? Mik a terveid?

Jelenleg szeretnék ebben a pozícióban megerősödni. Szeretnék jobb vezetővé és jobb szakemberré válni. Aztán egy kicsit a családdal foglalkozni és utána visszatérni a karrierépítéshez. Nagyon szeretnék tanítani, oktatni, fejlődni. A párommal ez az álmunk. Egy tanya sokféle állattal. Birkákat is szeretnénk tartani és tenyészteni, de a sertéstől sem szeretnénk eltávolodni, azt is szeretnénk folytatni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rossz a menetrend!

  Rossz a menetrend!

  Egy rejtettkamerás felvétel szerint az ütemezés miatt késnek a városban közlekedő buszok.

 • Márton-napi vigadalom

  Márton-napi vigadalom

  Szekszárdon november 10-én és 11-én szervezték meg a Márton-napi rendezvényt, amelyet negyedik alkalommal rendezett meg a város.

 • Még tizennégy fellépő

  Még tizennégy fellépő

  Újabb három külföldi és tizenegy magyar zenekar fellépését jelentette be a Rockmaraton szervező csapata.