2019. augusztus 19., hétfő
Huba

Külföld

Nem utasítják ki a zsinagógát felgyújtó migránst

Megsemmisítette a svéd másodfokú bíróság a kiutasítási végzést az ellen a palesztin férfi ellen, aki gyújtóbombákat helyezett el egy zsinagógában. A menedékkérőként regisztrált migráns arra hivatkozott, hogy az általa elkövetett bűncselekmény miatt Palesztinában az izraeliek veszélyt jelenthetnek rá. 

Nyugat-Svédország fellebbviteli bíróságának szerdai döntése azon három férfi egyikének beadványa nyomán született, akiket júniusban ítéltek el a tavaly decemberi göteborgi gyújtogatás miatt. A gyújtogatást néhány órával azután követték el, hogy az USA Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosaként.


A meg nem nevezett palesztint akkor két évre ítélte el a svéd bíróság, és elrendelték, hogy büntetésének letöltése után utasítsák ki az országból. A bíróság most megerősítette, hogy a kiutasítási végzést megsemmisítették – jelentette az SVT svéd állami televízió.

Mivel a férfi „veszélyt jelenthet a többi zsidóra”, és Izrael „érdekelt lehet az ügyben”, a fellebbviteli bíróság úgy döntött, hogy „nincsenek biztosítva a férfi alapvető emberi jogai, ha deportálják Palesztinába” – idézték a bíró írásbeli véleményét.

Az elítéltek egy több mint tizenkét főből álló csoport tagjai voltak, akik akkor helyeztek el gyújtóbombákat az épületben, amikor épp a helyi zsidó közösség tizenévesei tartózkodtak ott.

A másik két támadó svéd tartózkodási engedéllyel rendelkezik, a palesztin férfi pedig menekültstátusszal tartózkodott Svédországban. A gyűlölet-bűncselekménynek minősülő támadásról kamerák segítségével szereztek tudomást, így csak kisebb kár keletkezett az épületben.

Kapcsolódó Cikkek