EUR: 317,38 Ft
CHF: 279,89 Ft
2019. január 21., hétfő
Ágnes

Egyéb Debrecen

Nemzetközi iskola épül

Iskolát alapítani hit kérdése, a jövő megformálását jelenti – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a debreceni nemzetközi iskola ünnepélyes alapkőletételén. Gulyás Gergely hangsúlyozta: az iskolaalapítás azt mutatja, hogy Debrecennek komoly tervei, elképzelései vannak.

A megyei jogú városok közül elsőként Debrecen ismerte fel annak a jelentőségét, hogy szükség van egy olyan iskolára, ahol a városban élő és dolgozó külföldiek gyermekei tanulhatnak. Ugyanakkor a debreceni diákok előtt is nyitva áll majd az intézmény, hogy egy, de akár több idegen nyelvet is megtanuljanak – hangsúlyozta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Hozzátette: az elmúlt évek eredményeinek köszönhetően ma már több magyar jön vissza, mint ahányan elmennek valamelyik európai uniós országba. A gazdasági növekedésből eredő fizetésemelés, illetve a közép- és felsőoktatási lehetőségek erős ösztönzőt jelentenek ahhoz, hogy sokan visszajöjjenek, illetve el se menjenek az országból. Gulyás Gergely rámutatott: az elmúlt időszakban végrehajtott, illetve a jövőben megvalósuló fejlesztések miatt Debrecen joggal pályázik arra, hogy gazdasági és kulturális téren is a régió központja legyen.


Ez lesz az egyetlen olyan iskola az országban, amely az óvodától az érettségiig egy intézményben oktatja a gyermekeket
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Papp László (Fidesz–KDNP) polgármester elmondta, a nemzetközi iskola létrehozásánál ugyanaz az ambíció mozgatta a város vezetőit, mint ami 480 évvel ezelőtt, a református kollégium megalapításakor: Debrecen a térség szellemi és gazdasági központja akar lenni.

Emlékeztetett, hogy 2015 májusában Orbán Viktor miniszterelnökkel írták alá a Modern Városok Programot, ennek egyik kiemelt eleme a nemzetközi iskola alapítása, ami az elmúlt időszak egyik legfontosabb városstratégiai döntése volt. Hozzátette: noha a nemzetközi iskola még csak a tervezőasztalon létezett, az elmúlt három évben üzleti sikerek előmozdítója volt, a Debrecenbe érkező külföldi befektetőknél a város tárgyalási pozícióját erősítette az iskola alapításának terve. A polgármester szerint enélkül nem tudtak volna több mint hatezer új munkahelyet a városba hozni. Kiemelte: a 3,8 milliárd forintos beruházást teljes egészében a központi költségvetésből finanszírozza a kormány.


Papp László polgármester, Kósa Lajos országgyűlési képviselő, Gulyás Gergely miniszter és Öreg János intézményigazgató az ünnepélyes alapkőletételen
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Kósa Lajos (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta: a debreceni nemzetközi iskola az egyetlen lesz az országban, amely az óvodától az érettségiig egy intézményben oktatja a gyermekeket.

A Nagyerdő szélén, egy öthektáros területen felépülő iskolában mintegy 500 diák tanul majd nemzetközi oktatási program keretében. Az iskola 2019 nyarára készül el.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.