2019. augusztus 18., vasárnap
Ilona

Egyéb Sopron

NépmesePont Sopronban

Ünnepélyes keretek között adták át a Soproni NépmesePontot a Liszt-központ alagsorában. A jövőben gyerekbarát programok várják a helyieket.

Nagy érdeklődés kísérte a NépmesePont megnyitóját
Fotó: Torma Sándor

A Liszt Ferenc Kulturális Központ alagsorában korábban söröző működött, pár napja viszont már egy rendkívül barátságos, gyermekbarát foglalkoztatótér tárul a látogató elé, ugyanis megnyílt a Soproni NépmesePont.
A Pro Kultúra Sopron a megvalósításra és a minimum három évig való működtetésére az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázatán csaknem 80 millió forint támogatást nyert. Az országban 15 helyen nyílik az őszi hónapokban NépmesePont, a soproni harmadik a sorban.
A NépmesePontok szakmai felügyeletét a Hagyományok Háza látja el, és az a célja, hogy a fiatal magyar társadalmat érzékenyítse a magyar verbális folklórkincs értékeire, az élő szavas mesemondás és -hallgatás élményére. Itt szó szerint „megszólal” a magyar népmesekincs, életre kelnek a hagyományok, megvalósul a mesére épülő nevelés fogalma – mégpedig több szinten.


A NépmesePont új közösségi tér lehet a város életében színes programokkal
Fotó: Torma Sándor

Sopronban a következő három évben tizenegy általános és középiskolával működik együtt az üzemeltető különféle műhelyprogramokkal, de hasznos előadásokat és nyári napközis táborozási lehetőséget is terveznek a fiatal szülők számára.
Minden NépmesePont választ magának egy olyan motívumot, amire felfűzi a működését és arculatát. A soproni szervezők az égig érő paszulyt választották, mivel a soproni poncichterek („bohnenzichter”– babtermelő) kifejezés a helyi kulturális hagyományban gyökerezik, ugyanakkor túlmutat a gyermeki világon, tehát a felnőttek számára is értelmezhető.  A futóbab motívuma az ősi életfával azonosítható: összeköti az eget és a földet, a jót és a rosszat, az élőket és a holtakat… A magyar művészettörténet egyik legszebb középkori életfa-ábrázolása is Sopronban található: a Szent Jakab kápolna bejárata felett látható két sárkánnyal kőbe faragva évszázadok óta. Ez a motívum is feltűnik a soproni NépmesePont fogatóterében.
A NépmesePont-hálózat felelőse dr. Rétvári Bence, az Emmi államtitkára, aki bár személyesen nem tudott jelen lenni a soproni megnyitón, videóüzenetben köszöntötte a megjelenteket.
A NépmesePont a szervezők reményei szerint nemcsak új színfolt, hanem új közösségi tér is lesz a városban.

Pataki András reményei szerint a fiatal és felnőtt korosztályokat is megszólítják majd
Fotó: Torma Sándor

Kapcsolódó Cikkek

 • Méltó módon ünnepelni

  Méltó módon ünnepelni

  A nemzeti ünnepek – mint a közelgő augusztus 20. – szép eseménye, hogy a társasházakra is kikerülnek a zászlók épp úgy, mint a közintézményekre.

 • Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Bár Botka Lászlóék hurráoptimista propagandát tolnak, és szerintük virágzik a szegedi gasztroélet, a valóságban egyre több vendéglős húzza le a rolót végleg Szegeden, akik pedig egyelőre még kitartanak, azoknak számos problémával kell megküzdenie.

 • Iskolakezdési támogatás

  Iskolakezdési támogatás

  Dunaújvárosban is igénybe vehető az iskolakezdési támogatás. A juttatást azok kaphatják meg, akiknek gyermeke az idei évben kezdi meg általános iskolai tanulmányait.

 • Látványos futballshow költözött a Béke térre

  Látványos futballshow költözött a Béke térre

  A kerületünkben zajló Mozgásban a kultúra! című rendezvénysorozat harmadik eseménye A futball látványosságai címet kapta. A Béke téren megrendezett programon mindenki megismerhette a teqballt, mint sportágat, sőt a Freestyle Foci csapata is látványos show-val készült.