2020. április 04., szombat
Izidor

Külföld

Netanjahu: Irán titkos raktárban tárol nukleáris anyagokat Teheránban

Iránnak titkos raktára van Teheránban, amelyben nukleáris anyagokat tárol – jelentette ki az izraeli miniszterelnök csütörtökön az ENSZ-közgyűlésen New Yorkban.

Benjámin Netanjahu állítása szerint mindez azt bizonyítja, hogy az iszlám köztársaság nem hagyott fel atomfegyver-programjával.


“Ma első alkalommal hozom nyilvánosságra, hogy Iránnak Teheránban van egy másik titkos létesítménye is, egy rejtett nukleáris raktára, amelyben a hatalmas mennyiségű felszerelést és anyagot tárol Irán leplezett atomprogramjához” – hangoztatta Netanjahu.

Az izraeli miniszterelnök hangsúlyozta: a szőnyegtisztító vállalkozásnak álcázott lerakatban a teheráni vezetés az atomprogramjához szükséges mintegy 300 tonna anyagot és felszerelést tárol a teheráni Turkuzábád kerületben. Fényképeket és térképeket is mutatott Netanjahu az állítólagos raktárról.

Az izraeli kormányfő szerint mióta a zsidó állam birtokába jutott az iráni titkos atomarchívumnak, a teheráni vezetés a raktár kiürítésén fáradozik. Mint mondta, csak a múlt héten 15 kilogramm radioaktív anyagot vittek el onnan. “Tudják mit csináltak vele? Kivitték, és szétszórták Teherán körül, hogy elrejtsék a bizonyítékot” – állította Netanjahu.

Felszólította a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ), hogy haladéktalanul vizsgálja ki a létesítményt.

Közölte azt is, hogy az információt megosztotta már a NAÜ-vel és néhány ország hírszerzésével.

Irán 2015-ben egyezett meg uniós közvetítéssel az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával, Franciaországgal, Kínával, Oroszországgal és Németországgal, hogy legalább tíz évre korlátozza atomprogramját, cserébe az ellene hozott szankciók nagy részének fokozatos feloldásáért.

Donald Trump amerikai elnök azonban májusban egyoldalúan felmondta az atomalkut, s újabb szankciókkal fenyegetett az iszlám köztársasággal szemben. Izrael eleve ellenezte a többhatalmi megállapodást.

Kapcsolódó Cikkek