EUR: 316,97 Ft
CHF: 279,31 Ft
2019. február 21., csütörtök
Eleonóra

Egyéb Székesfehérvár

Nézz, nézz az ég felé!

Az L–29 Delfin sugárhajtású kiképzőgép érkezésével vette kezdetét a 23. Börgöndi Repülőnap légiparádéja, majd a rendezvény történetében először csodálhatták meg a kilátogatók a háti motoros siklóernyősök bemutatóját.

Megérkezett a sugárhajtású Delfin a börgöndi reptérre, és rendben landolt Fotó: ÖKK, Molnár Artúr

Cser-Palkovics András polgármester köszöntőjében a repülőtér Modern Városok Programba foglalt fejlesztéséről megfogalmazta: ennek szükségességét a város fenntartja, a szakemberekkel fenntartható, üzemeltethető modellt terveztek – a kormány döntését várják a beruházás elindításához. A megnyitót követően a repüléstörténeti emlékműnél néma koszorúzással hajtottak fejet a résztvevők.


23. alkalommal láthatta a nagyszámú közönség a látványos bemutatók sorát. Az Albatrosz Repülő Egyesület a Börgöndi Repülőnapon újra megrendezte a közkedvelt őszi légiparádét. A magyar lajstromba került L–29 Delfin sugárhajtású kiképzőgép érkezésével – a botkormány mögött Szakács Gáborral – kezdetét vette a bemutatók sora, majd az ott lévők először csodálhattak meg a levegőben háti motoros siklóernyősöket. A további programok között ejtőernyős ugrások, helikopterek és vitorlázó gépek kápráztatták el az ég felé nézőket délelőtt és délután is. Az oldtimer repülőgépek mellett szimulátorok és több katonai sátor kínált látni- és kipróbálnivalót, a Nemere-sátor mellett pedig kiállították a magyar tervezésű és Székesfehérváron épített repülőgép törzskeretét.

Németh Szilárd honvédelmi államtitkár üzenetéből mindenki megtudhatta, hogy a Honvédelmi Minisztérium, a HM Zrínyi és a HM EI Zrt. képviseletével a fiatalok számára a személyes benyomások, találkozások sorsfordító jelentőségűek lehetnek a jövőre nézve.


Viza Attila önkormányzati képviselőtől hallhattuk, hogy Székesfehérvár évről évre életben tartja 102 éves repüléstörténetének hagyományait. A repülőtér fejlesztésével kapcsolatban kiemelte, hogy annak megvalósulása nemcsak gazdasági, hanem civil, társadalmi tekintetben is további óriási fejlődést hozhat a városnak, a térségnek.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tollaslabdában is jók az érdiek

  Tollaslabdában is jók az érdiek

  Az érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola tornacsarnokában rendezték meg a Pest megyei tillaslabda diákolimpia döntőjét 109 résztvevővel.

 • Pillantás a rácsok mögé

  Pillantás a rácsok mögé

  Az 5. BIDF (Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál) versenyfilmjeként mutatták be a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön lelkészéről, Butsy Lajos atyáról készült dokumentumfilmet.

 • Újra Zalaegerszegre jön az Omega

  Újra Zalaegerszegre jön az Omega

  Az Omega együttes 2019-ben sem tétlenkedik, koncertturnéra indult Tűzvihar címmel, városunkba március 09.-én érkeznek. A Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar rockcsapat 1962óta hódít, ám először külföldi együttesek dalainak feldolgozásával lettek népszerűek.