2018. november 16., péntek
Ödön

Egyéb Székesfehérvár

Nézz, nézz az ég felé!

Az L–29 Delfin sugárhajtású kiképzőgép érkezésével vette kezdetét a 23. Börgöndi Repülőnap légiparádéja, majd a rendezvény történetében először csodálhatták meg a kilátogatók a háti motoros siklóernyősök bemutatóját.

Megérkezett a sugárhajtású Delfin a börgöndi reptérre, és rendben landolt Fotó: ÖKK, Molnár Artúr

Cser-Palkovics András polgármester köszöntőjében a repülőtér Modern Városok Programba foglalt fejlesztéséről megfogalmazta: ennek szükségességét a város fenntartja, a szakemberekkel fenntartható, üzemeltethető modellt terveztek – a kormány döntését várják a beruházás elindításához. A megnyitót követően a repüléstörténeti emlékműnél néma koszorúzással hajtottak fejet a résztvevők.


23. alkalommal láthatta a nagyszámú közönség a látványos bemutatók sorát. Az Albatrosz Repülő Egyesület a Börgöndi Repülőnapon újra megrendezte a közkedvelt őszi légiparádét. A magyar lajstromba került L–29 Delfin sugárhajtású kiképzőgép érkezésével – a botkormány mögött Szakács Gáborral – kezdetét vette a bemutatók sora, majd az ott lévők először csodálhattak meg a levegőben háti motoros siklóernyősöket. A további programok között ejtőernyős ugrások, helikopterek és vitorlázó gépek kápráztatták el az ég felé nézőket délelőtt és délután is. Az oldtimer repülőgépek mellett szimulátorok és több katonai sátor kínált látni- és kipróbálnivalót, a Nemere-sátor mellett pedig kiállították a magyar tervezésű és Székesfehérváron épített repülőgép törzskeretét.

Németh Szilárd honvédelmi államtitkár üzenetéből mindenki megtudhatta, hogy a Honvédelmi Minisztérium, a HM Zrínyi és a HM EI Zrt. képviseletével a fiatalok számára a személyes benyomások, találkozások sorsfordító jelentőségűek lehetnek a jövőre nézve.


Viza Attila önkormányzati képviselőtől hallhattuk, hogy Székesfehérvár évről évre életben tartja 102 éves repüléstörténetének hagyományait. A repülőtér fejlesztésével kapcsolatban kiemelte, hogy annak megvalósulása nemcsak gazdasági, hanem civil, társadalmi tekintetben is további óriási fejlődést hozhat a városnak, a térségnek.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rossz a menetrend!

  Rossz a menetrend!

  Egy rejtettkamerás felvétel szerint az ütemezés miatt késnek a városban közlekedő buszok.

 • Márton-napi vigadalom

  Márton-napi vigadalom

  Szekszárdon november 10-én és 11-én szervezték meg a Márton-napi rendezvényt, amelyet negyedik alkalommal rendezett meg a város.

 • Még tizennégy fellépő

  Még tizennégy fellépő

  Újabb három külföldi és tizenegy magyar zenekar fellépését jelentette be a Rockmaraton szervező csapata.