2019. augusztus 18., vasárnap
Ilona

Egyéb Nyíregyháza

Nincs párja a penyigei zöldségnek!

Több mint 70 szabolcs-szatmár-beregi település képviseltette magát a III. Közfoglalkoztatási Kiállításon és Vásáron. A Continental Aréna parkolójában tartott rendezvényen elhangzott: értékteremtő a közfoglalkoztatás, melynek látható eredményei vannak. S nem csupán az első alkalommal meghirdetett termékdíjpályázat nyertesére, a háromméteres penyigei paradicsomra gondolunk…

Padok, virágládák, savanyúságok, sajtok, lekvárok. Előbbiek a településeket díszítik és az ott élők kényelmét szolgálják, utóbbiak jellemzően a falvak, kisvárosok óvodásainak, iskolásainak asztalára kerülnek. Egy a közös bennük: a kormányzat által finanszírozott közfoglalkoztatotti programon belül készítették őket, mint még megannyi ipari, mezőgazdasági, tej- és húsipari terméket. Ezekre mind-mind büszkék lehetnek a készítői Román István kormánymegbízott szerint. A rendezvényt szervező megyei kormányhivatal vezetője azt mondta: az itt élő embereknek vannak terveik, tudnak értékes dolgokat előállítani, s örömteli, hogy ezt a folyamatot a Belügyminisztérium forrásokkal is segíti. Mert ne feledjük: ezeket az értékes és hasznos portékákat olyanok készítik, akik egyébként munka nélkül lennének, márpedig az a cél, hogy az átmenetileg nehéz helyzetbe került emberek folyamatosan munkában maradjanak és előbb-utóbb állásokba kerüljenek vissza az úgynevezett másodlagos munkaerőpiacról. Most 142 ezer embernek jelent kiutat országosan a közfoglalkoztatás, ám ez a szám két éve még 220 ezer felett volt. A tendencia tehát jó, csakúgy, mint a foglalkoztatásé, hiszen most közel négy és fél millió ember dolgozik, 55 ezerrel több, mint tavaly ilyenkor.


Az államtitkár beszédében utalt arra, hogy kutatások is visszaigazolták a kormánydöntés helyességét: a
közfoglalkoztatás jelenlegi formája ugyanis beteljesíti szociális szerepét értékteremtő munkalehetőséget adva, ugyanakkor kulcsszerepet játszik a települések üzemeltetésében, javítva a falu- és városképet, továbbá a képzések jótékony hatásáról sem szabad megfeledkezni. A kormány a jövő évi büdzsében is betervezett 180 milliárdot a folyamatra.

A megyei kormányhivatal idén elsőként termékdíjpályázatot is hirdetett. A 26 jelentkezőből a mátészalkaiak 100 saját készítésű padjukkal lettek bronzérmesek, amelyeket a szatmári város lakói használhatnak majd pihenésre. Ezüst oklevelet vehetett át Tiszadada, az ottani száraztészták nagy népszerűségnek örvendenek a kézi csigától a széles metélten át a lebbencsig – ráadásul a saját tojófarmjukon megtermelt friss tojásokból készítik. A pálmát elsőként a penyigeiek vitték el: fóliasátrakban termesztenek biológiai növényvédelem mellett zöldségeket. A paprika és paradicsom szinte az „égig ér”, azaz háromméteresre is megnőnek, de büszkék a többire is: a retekre, hagymára, salátára – és sorolhatnánk. Mint ahogy a portékákat is. De érdemesebb inkább kilátogatni az országos, budapesti kiállításra, melyet a hétvégén rendeznek. S ott lesz minden, mi szem-szájnak ingere…


Kapcsolódó Cikkek

 • Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Bár Botka Lászlóék hurráoptimista propagandát tolnak, és szerintük virágzik a szegedi gasztroélet, a valóságban egyre több vendéglős húzza le a rolót végleg Szegeden, akik pedig egyelőre még kitartanak, azoknak számos problémával kell megküzdenie.

 • Iskolakezdési támogatás

  Iskolakezdési támogatás

  Dunaújvárosban is igénybe vehető az iskolakezdési támogatás. A juttatást azok kaphatják meg, akiknek gyermeke az idei évben kezdi meg általános iskolai tanulmányait.

 • Méltó módon ünnepelni

  Méltó módon ünnepelni

  A nemzeti ünnepek – mint a közelgő augusztus 20. – szép eseménye, hogy a társasházakra is kikerülnek a zászlók épp úgy, mint a közintézményekre.

 • Applikáció készül a turisztikai látnivalókról

  Applikáció készül a turisztikai látnivalókról

  Hamzáné Lakó Judit két – az idegenforgalom szempontjából fontos – szervezetet irányít Kecskeméten. Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület titkáraként Kecskemét és a környező települések értékeinek bemutatásáért dolgozik, a Hírös Város Turisztikai Központ szakmai vezetőjeként pedig rendezvényeket szervez a kecskemétiek és az ide látogató vendégek számára.