2018. szeptember 22., szombat
Móric

Egyéb Nyíregyháza

Nincs párja a penyigei zöldségnek!

Több mint 70 szabolcs-szatmár-beregi település képviseltette magát a III. Közfoglalkoztatási Kiállításon és Vásáron. A Continental Aréna parkolójában tartott rendezvényen elhangzott: értékteremtő a közfoglalkoztatás, melynek látható eredményei vannak. S nem csupán az első alkalommal meghirdetett termékdíjpályázat nyertesére, a háromméteres penyigei paradicsomra gondolunk…

Padok, virágládák, savanyúságok, sajtok, lekvárok. Előbbiek a településeket díszítik és az ott élők kényelmét szolgálják, utóbbiak jellemzően a falvak, kisvárosok óvodásainak, iskolásainak asztalára kerülnek. Egy a közös bennük: a kormányzat által finanszírozott közfoglalkoztatotti programon belül készítették őket, mint még megannyi ipari, mezőgazdasági, tej- és húsipari terméket. Ezekre mind-mind büszkék lehetnek a készítői Román István kormánymegbízott szerint. A rendezvényt szervező megyei kormányhivatal vezetője azt mondta: az itt élő embereknek vannak terveik, tudnak értékes dolgokat előállítani, s örömteli, hogy ezt a folyamatot a Belügyminisztérium forrásokkal is segíti. Mert ne feledjük: ezeket az értékes és hasznos portékákat olyanok készítik, akik egyébként munka nélkül lennének, márpedig az a cél, hogy az átmenetileg nehéz helyzetbe került emberek folyamatosan munkában maradjanak és előbb-utóbb állásokba kerüljenek vissza az úgynevezett másodlagos munkaerőpiacról. Most 142 ezer embernek jelent kiutat országosan a közfoglalkoztatás, ám ez a szám két éve még 220 ezer felett volt. A tendencia tehát jó, csakúgy, mint a foglalkoztatásé, hiszen most közel négy és fél millió ember dolgozik, 55 ezerrel több, mint tavaly ilyenkor.


Az államtitkár beszédében utalt arra, hogy kutatások is visszaigazolták a kormánydöntés helyességét: a
közfoglalkoztatás jelenlegi formája ugyanis beteljesíti szociális szerepét értékteremtő munkalehetőséget adva, ugyanakkor kulcsszerepet játszik a települések üzemeltetésében, javítva a falu- és városképet, továbbá a képzések jótékony hatásáról sem szabad megfeledkezni. A kormány a jövő évi büdzsében is betervezett 180 milliárdot a folyamatra.

A megyei kormányhivatal idén elsőként termékdíjpályázatot is hirdetett. A 26 jelentkezőből a mátészalkaiak 100 saját készítésű padjukkal lettek bronzérmesek, amelyeket a szatmári város lakói használhatnak majd pihenésre. Ezüst oklevelet vehetett át Tiszadada, az ottani száraztészták nagy népszerűségnek örvendenek a kézi csigától a széles metélten át a lebbencsig – ráadásul a saját tojófarmjukon megtermelt friss tojásokból készítik. A pálmát elsőként a penyigeiek vitték el: fóliasátrakban termesztenek biológiai növényvédelem mellett zöldségeket. A paprika és paradicsom szinte az „égig ér”, azaz háromméteresre is megnőnek, de büszkék a többire is: a retekre, hagymára, salátára – és sorolhatnánk. Mint ahogy a portékákat is. De érdemesebb inkább kilátogatni az országos, budapesti kiállításra, melyet a hétvégén rendeznek. S ott lesz minden, mi szem-szájnak ingere…


Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.