EUR: 316,97 Ft
CHF: 279,31 Ft
2019. február 21., csütörtök
Eleonóra

Egyéb II.kerület XII.kerület

Normafa-kardioösvény, hogy szívügyünk legyen a mozgás

Kardioösvényt alakítottak ki a Normafán a Szent Ferenc Kórház és a Hegyvidék önkormányzata együttműködésével.

Toldy-Schedel Emil, a Szent Ferenc Kórház főigazgatója elmondta, az első kardioösvény a Széher úti kórházuk szomszédságában, a Hárshegyen készült el, ennek tapasztalatai alapján javasolták, hogy a város legnépszerűbb kirándulóhelyén, a Normafán is hozzanak létre egy túraútvonalat. Ezek az információs táblákkal ellátott utak elsősorban a szív- és érrendszeri betegséggel, magas vérnyomással élők számára, valamint cukorbetegeknek nyújtanak segítséget, de egészségeseknek is ajánlják betegségmegelőzés és állapotfelmérés céljából.


– A hosszú élet titka nem csupán a genetikára vagy a szerencsére vezethető vissza, legalább ennyire fontos a rendszeres testmozgás. Ezért érdemes a sportolást fiatalon elkezdeni, hogy időskorunkban is megőrizhessük aktivitásunkat – mondta Gulyás Gergely, a Hegyvidék országgyűlési képviselője a Normafán kialakított kardioösvény avatásán.

– Rengeteget lehet hallani a betegségek szűrésének, megelőzésének fontosságáról, mi ennek érdekében tettünk egy újabb lépést – jelentette ki Pokorni Zoltán, a Hegyvidék polgármestere. A tervek szerint lesznek gyógytornászok, egészségügyi szakemberek által vezetett túrák, ezekre a [email protected] e-mail-címen várják az érdeklődők jelentkezését. Az új kardioösvény egyénileg is használható. Mindenki a kondíciójától függően döntheti el, hogy a rövid, 3,5 kilométeres, a közepes, 4 kilométeres vagy a hosszabb, 5 kilométeres útvonalat járja be – ez utóbbi a Normafánál lévő síházat köti össze a János-hegy csúcsával. A teljes útvonalon összesen négy pihenőhelyet alakítottak ki, ahol az információs táblák iránymutatásait követve megmérhetjük a pulzusunkat. A mérés történhet manuálisan vagy pulzusmérő órával, amit a Normafa fogadóközpontjának elkészültéig a síház mögötti Rétes Büfénél lehet kölcsönözni. Az értékeket feljegyezhetjük a kiindulópontról elvehető túralapra, amelyet aztán a kör végén bedobhatunk egy zárt gyűjtőládába. Az adatokat a Szent Ferenc Kórházban értékelik ki: amennyiben egészségi kockázatot észlelnek, a megadott elérhetőségeinken felveszik velünk a kapcsolatot, hogy orvosi vizsgálatot javasoljanak.


Kapcsolódó Cikkek

 • Tollaslabdában is jók az érdiek

  Tollaslabdában is jók az érdiek

  Az érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola tornacsarnokában rendezték meg a Pest megyei tillaslabda diákolimpia döntőjét 109 résztvevővel.

 • Pillantás a rácsok mögé

  Pillantás a rácsok mögé

  Az 5. BIDF (Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál) versenyfilmjeként mutatták be a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön lelkészéről, Butsy Lajos atyáról készült dokumentumfilmet.

 • Újra Zalaegerszegre jön az Omega

  Újra Zalaegerszegre jön az Omega

  Az Omega együttes 2019-ben sem tétlenkedik, koncertturnéra indult Tűzvihar címmel, városunkba március 09.-én érkeznek. A Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar rockcsapat 1962óta hódít, ám először külföldi együttesek dalainak feldolgozásával lettek népszerűek.