2020. március 28., szombat
Gedeon, Johanna

Egyéb Nagykanizsa

Nyeregbe, Kanizsa!

Nagykanizsán egyre többen választják az autózás helyett a kerékpározást – derült ki az autómentes napon. A biciklisek pedig amellett, hogy látványos felvonulással kerekeztek végig a városon, azt mondták, egyre jobb a kerékpáros infrastruktúra, és várják a további fejlesztéseket.

A nap bringásreggelivel indult, vagyis akik kerékpárral igyekeztek munkába, iskolába, azokat a szervezők megvendégelték az Erzsébet téren, ahol aztán kezdetét vette a színes, sportos forgatag. Délelőtt több száz ifjú tornázott zenére, s a közösségi örömfutás résztvevőinek sem lehetett okuk panaszra – az ifjak jutalma pedig egy koncert volt a Kakaó zenekarral.


Mindeközben nagy volt a nyüzsgés az egészségsátorban, a KRESZ-parkban, és délután sokan voltak kíváncsiak a KOKSZ oldtimerbemutatójára is. A nap fénypontja mégis az volt, amikor a Nyeregbe, Kanizsa! népes mezőnye elkerekezett az Erzsébet térről a Homokkomáromi utcáig.

Az autómentes napon az egészséges életmódot is népszerűsítették (Fotó: Gergely Szilárd)

– Nagykanizsa kerékpárosváros, egyre többen használják biciklijüket a mindennapok során – fogalmazott Dénes Sándor polgármester, aki hozzátette: nagyon fontos, hogy sok fiatal látogatott el a rendezvényre, mert a szemléletformálást egészen ifjú korban kell elkezdeni, s erre jó alkalom az autómentes nap is, amikor elmondhatják nekik, hogy nem csak autóval lehet célba érni.


Az országos programsorozatot idén az Innovációs és Technológiai Minisztérium koordinálta. Cseresnyés Péter miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő arról is beszélt, hogy Magyarországnak nincs olyan térsége, ahol ezen a napon ne szerveztek volna valamilyen egészséges, sportos megmozdulást. Kiemelte, a kerékpárúthálózat-fejlesztésben Nagykanizsa és a térség szép eredményeket mutatott fel az elmúlt években, a beruházások sora folytatódik, például egy olyan szakasszal, amelyen a Csónakázó-tavat lehet megkerülni. Ez a futóknak, túrázóknak is lehetőséget kínál majd.

Radics Bálint, a Teker Egyesület tagja szerint egyre jobb a város és a város környékének kerékpáros infrastruktúrája, ami egyben turisztikai vonzerő is, hiszen két keréken biztonságosan be lehet járni Murafölde jó részét, csodálatos természeti kincseket felfedezve. A kerekestársadalom már nagyon várja, hogy felépüljön a városban a nyugat-magyarországi velodrom, azaz a kerékpáros edzőközpont, amely a profik mellett a hobbikerékpárosoknak és a  fiataloknak is remek lehetőségeket kínál majd.

Kapcsolódó Cikkek