EUR: 356,31 Ft
CHF: 336,29 Ft
2020. március 28., szombat
Gedeon, Johanna

Egyéb Pécs

Olaszországból érkezett segíteni

Több mint félezer kilométert tett meg az a tűzoltóautó, ami hamarosan már Pécs útjain is száguld. A jármű pedig nem akárhogyan érkezett, egy speciális tréler szállította Olaszországból a baranyai megyeszékhelyre. A korszerű gépjárműfecskendőt a Pécsi Kutató-Mentő és Tűzoltó Egyesület vásárolta.

Hatásos belépővel érkezett Pécsre az önkéntesek legújabb tűzoltóautója, egy speciális tréleren gurult be a városba. Az eddig Olaszországban szolgáló gépjárműfecskendőre már évek óta vártak a pécsi önkéntesek.

Nem kevés utat tett meg, hogy Pécsen szolgálja az önkénteseket

– Bruneck városától vásároltuk a gépjárműfecskendőt, ami nemsokára már nálunk látja el a szolgálatot – mondta Eiter Zoltán, a Pécsi Kutató-Mentő és Tűzoltó Egyesület vezetője.

Az önkéntesek eddig egy Mercedesszel rótták az utakat. A régi jármű 43 éves és Németországból került hazánkba, majd 2012-ben kapták meg a pécsi önkéntesek. Mostantól azonban jóval gyorsabban és több helyre képesek eljutni az új tűzoltóautóval.


– A régi járművünkhöz képest háromszor annyi vizet, 3000 litert képes szállítani. Emellett pedig a terepjáró képessége is jobb – részletezte az Iveco jármű tulajdonságait Eiter Zoltán.
Nagy előrelépés az új autó, mert mindent tud, amit egy tűzoltóautónak kell, például mostantól már habbal is tudnak oltani az önkéntesek. Eddig ilyenre nem volt lehetőségük.
– Évek óta kerestük azt a tűzoltóautót, amivel sokkal korszerűbben, gyorsabban tudjuk ellátni munkánkat. Olaszországban találtunk rá, ahonnan nem csak az autót hoztuk el – mondta Eiter Zoltán.
A pécsi önkéntes tűzoltók ugyanis olyan baráti kapcsolatba kerültek az olaszokkal, hogy már októberben utaznak ki hozzájuk gyakorlatozni.

Helyi és környékbeli magánszemélyek, vállalkozások és önkormányzatok, többek között Pécs önkormányzati képviselőinek 1 millió forintos támogatása is kellett a 8 millió forintos vételárhoz – a nagy álom megvalósulásához.

A város is támogatja az önkénteseket

– A város vezetése azért tartotta fontosnak az önkéntesek támogatását, mert amellett, hogy nagymértékben segítik a hatóságok munkáját, nagy biztonságot is jelentenek a Kertvárosban élők számára azáltal, hogy ott van a telephelyük – mondta Őri László, Pécs alpolgármestere. Hozzátette: az önkéntes tűzoltók azok az emberek, akik szabadidejüket áldozzák fel azért, hogy a pécsiek nagyobb biztonságban élhessenek, hiszen a hivatásos tűzoltók mellett velük is sok helyen lehet találkozni. Ezért a város vezetése a kezdetek óta támogatja a Pécsi Kutató-Mentő és Tűzoltó Egyesületet.
Az önkéntesek jelenleg harminc fővel látnak el szabadidejükben szolgálatot.

Kapcsolódó Cikkek