2020. április 02., csütörtök
Áron

Belföld

Orbán: Magyarország nem enged a zsarolásnak

Orbán Viktor is felszólalt tegnap délután Strasbourgban az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén, ahol a hazugságoktól hemzsegő, Judith Sargentini zöldpárti képviselő által összeállított különjelentésről tárgyaltak. A dokumentumban foglaltakról ma szavaznak.

– Tudom, hogy önök már kialakították álláspontjukat. Nem egy kormányt, hanem egy országot, egy népet fognak elítélni – kezdte beszédét Orbán Viktor miniszterelnök. Hangsúlyozta: „azt a Magyarországot fogják elítélni, aki, amikor kellett, megnyitotta határait a keletnémetek előtt”.


Orbán Viktor miniszterelnök felszólal az Európai Parlament vitáján 2018. szeptember 11-én.
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

A magyar kormányfő elmondta: a jelentés sérti Magyarország becsületét. Önök azt hiszik jobban tudják, mi kell a magyar népnek. Önök most egy országot és egy népet akarnak megbélyegezni.

„Ez a jelentés kettős mércét alkalmaz, hatásköröket lép túl, az elfogadás módja sérti a szerződést” – utalt arra Orbán, hogy a mai szavazás során a tartózkodó szavazatokat nem számítják bele az eredménybe, ezzel növelve a Sargentini-jelentés elfogadásának esélyét.


– Mi megvédjük a határainkat és mi döntjük el, kikkel élünk együtt. Megvédtük Magyarországot és Európát. Ez az első eset, hogy egy közösség elítéli a saját határőreit – fogalmazott és visszautasította, hogy a migránspárti erők hazug vádakkal támadják az országot.

Végül a magyar kormányfő hangsúlyozta: „Csak mi fogjuk eldönteni, kikkel élünk együtt. Akármilyen döntést hoznak is, Magyarország nem enged a zsarolásnak.”

A dokumentum esetleges elfogadásához a leadott voksok több mint kétharmadára, illetve az összes képviselő abszolút többségének támogatására (vagyis legalább 376 szavazatra) van szükség. Az Európai Parlament ma szavaz a jelentésről.

 

Videón is üzent

A magyar miniszterelnök Facebook-oldalán videóban üzent a vita előtt. Mint mondta, az Európai Parlamentben a bevándorláspárti képviselők vannak többségben. „Ők most bosszúra készülnek Magyarország ellen, mert a magyarok úgy döntöttek: nem lesznek bevándorlóország” – fogalmaz Orbán. Majd hozzátette, azért megy, hogy megvédje Magyarországot és a magyar embereket az igazságtalan vádakkal és a hazugságokkal szemben.

 

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Főpolgármester úr, a szerda nem szombat!

    Főpolgármester úr, a szerda nem szombat!

    Vitézy Dávid, a Budapesti Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatója és Fürjes Balázs államtitkár közösen kéri Karácsony Gergely Főpolgármestert, hogy oldja meg a szerdán kialakult tömegközlekedési helyzetet.

  • Nyitva, de tisztítva

    Nyitva, de tisztítva

    A legtöbb helyen a piacok, mint a friss élelmiszerek beszerzésének legfőbb forrásai a járvány idején is nyitva tartanak, de a megfelelő óvintézkedések mellett.