2020. április 04., szombat
Izidor

Belföld

Orbán Viktor: Nincs szükségünk a Frontexre!

Orbán Viktor miniszterelnök a csütörtöki salzburgi EU-csúcson is kiállt amellett, hogy Magyarországtól senki nem veheti el a határvédelem jogát, egy brüsszeli javaslat ugyanis ezt szeretné.

„Magyarország határait a magyaroknak kell megvédeni” – üzente a salzburgi EU-csúcs előtt Orbán Viktor a Facebookon. – Semmi szükség arra, hogy a Frontex védje helyettünk a magyar határt – mondta a miniszterelnök, mielőtt találkozott volna az uniós állam- és kormányfőkkel. Kifejtette: van egy javaslat az Európai Bizottság részéről, és ez azt mondja, ha baj van, akkor a nemzeti hatásköröket vegyék el a tagállamoktól, és a határvédelmet az unió menedzselje. – Magyarországtól el akarják venni a határőrizet jogát, Brüsszelből zsoldosokat akarnak ide küldeni, akik be fogják engedni a migránsokat – fogalmazta meg korábban a miniszterelnök. Most beszélt az uniós határvédelmi szervről is.


Magyarország határait a magyaroknak kell megvédeni // Hungary’s borders must be protected by Hungarians!

Magyarország határait a magyaroknak kell megvédeni // Hungary’s borders must be protected by Hungarians!

Gepostet von Orbán Viktor am Mittwoch, 19. September 2018

– Szép dolog a Frontex, de a Frontex életében még soha egyetlen méter határt sem védett meg, mi meg több száz kilométert… Semmi szükség arra, hogy ők védjék helyettünk a magyar határt, nem beszélve a szuverenitás elvi kérdéseiről – jelentette ki. A miniszterelnöktől megkérdezték, hogy a csúcson szóba került-e a Magyarországot megbélyegző, az EP-ben csalással elfogadott Soros–Sargentini-jelentés, de Orbán Viktor szerint a hazug irományon „mindenki csak nevet”.


Az EU-csúcson az is kiderült, hogy Magyarországnak a migrációt illetően egyre több szövetségese van.

– A Frontex esetében azt tartjuk fontosnak, hogy az ne helyettesítse a határőrségek vagy a tagállamok, más hasonló egységeinek szuverenitását – mondta Peter Pellegrini szlovák kormányfő, aki szerint továbbra is változatlan a V4-ek miniszterelnökeinek (hazánk és Szlovákia mellett Csehország és Lengyelország) azon közös álláspontja, hogy migránsok befogadására csakis az egyes tagországok önkéntes döntése alapján kerülhet sor. Hasonló véleményen van Sebastian Kurz osztrák kancellár is, aki kijelentette: – A bevándorlók európai uniós tagországok közötti elosztásának mechanizmusa nem fogja megoldani a migrációs krízist.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek