EUR: 334,91 Ft
CHF: 307,92 Ft
2019. szeptember 23., hétfő
Tekla, Líviusz

Belföld

Orbán Viktor: Nincs szükségünk a Frontexre!

Orbán Viktor miniszterelnök a csütörtöki salzburgi EU-csúcson is kiállt amellett, hogy Magyarországtól senki nem veheti el a határvédelem jogát, egy brüsszeli javaslat ugyanis ezt szeretné.

„Magyarország határait a magyaroknak kell megvédeni” – üzente a salzburgi EU-csúcs előtt Orbán Viktor a Facebookon. – Semmi szükség arra, hogy a Frontex védje helyettünk a magyar határt – mondta a miniszterelnök, mielőtt találkozott volna az uniós állam- és kormányfőkkel. Kifejtette: van egy javaslat az Európai Bizottság részéről, és ez azt mondja, ha baj van, akkor a nemzeti hatásköröket vegyék el a tagállamoktól, és a határvédelmet az unió menedzselje. – Magyarországtól el akarják venni a határőrizet jogát, Brüsszelből zsoldosokat akarnak ide küldeni, akik be fogják engedni a migránsokat – fogalmazta meg korábban a miniszterelnök. Most beszélt az uniós határvédelmi szervről is.


Magyarország határait a magyaroknak kell megvédeni // Hungary’s borders must be protected by Hungarians!

Magyarország határait a magyaroknak kell megvédeni // Hungary’s borders must be protected by Hungarians!

Gepostet von Orbán Viktor am Mittwoch, 19. September 2018

– Szép dolog a Frontex, de a Frontex életében még soha egyetlen méter határt sem védett meg, mi meg több száz kilométert… Semmi szükség arra, hogy ők védjék helyettünk a magyar határt, nem beszélve a szuverenitás elvi kérdéseiről – jelentette ki. A miniszterelnöktől megkérdezték, hogy a csúcson szóba került-e a Magyarországot megbélyegző, az EP-ben csalással elfogadott Soros–Sargentini-jelentés, de Orbán Viktor szerint a hazug irományon „mindenki csak nevet”.


Az EU-csúcson az is kiderült, hogy Magyarországnak a migrációt illetően egyre több szövetségese van.

– A Frontex esetében azt tartjuk fontosnak, hogy az ne helyettesítse a határőrségek vagy a tagállamok, más hasonló egységeinek szuverenitását – mondta Peter Pellegrini szlovák kormányfő, aki szerint továbbra is változatlan a V4-ek miniszterelnökeinek (hazánk és Szlovákia mellett Csehország és Lengyelország) azon közös álláspontja, hogy migránsok befogadására csakis az egyes tagországok önkéntes döntése alapján kerülhet sor. Hasonló véleményen van Sebastian Kurz osztrák kancellár is, aki kijelentette: – A bevándorlók európai uniós tagországok közötti elosztásának mechanizmusa nem fogja megoldani a migrációs krízist.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Már nyomtatják a szavazólapokat

  Már nyomtatják a szavazólapokat

  Már nyomtatják az október 13-ai önkormányzati és nemzetiségi választás szavazólapjait a budapesti ANY Biztonsági Nyomdában, amelynek géptermeiben és csomagolócsarnokaiban hétfőn sajtóbejáráson mutatták be, milyen szigorú biztonsági intézkedések mellett készülnek a választási dokumentumok, és miként csomagolják, “dobozolják” azokat szavazóköri bontásban.

 • A hvg.hu hazugsággal szállt be a kampányba

  A hvg.hu hazugsággal szállt be a kampányba

  Álhír, hazugság a hvg.hu-n hétfőn megjelent információ, amely szerint az Orbán-kormány törvénymódosítással visszavenne állami bérlakásokat – közölte az MTI-vel a Miniszterelnökség, amely a választásba való beavatkozásnak minősíti a cikket.

 • Tarlós István: Betarthatatlan ígéreteket tesz Karácsony Gergely

  Tarlós István: Betarthatatlan ígéreteket tesz Karácsony Gergely

  Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt sorozatban olyan teljesen betarthatatlan, működést érintő ígéreteket tesz, amelyekre nincs fővárosi forrás vagy megvalósításukra főpolgármesterként nem lenne kompetenciája, mozgástere – mondta Tarlós István – harmadik ciklusára készülő – főpolgármester hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország!

 • Kiemelt jelentőségűek a fogyatékossággal élőket érintő intézkedések

  Kiemelt jelentőségűek a fogyatékossággal élőket érintő intézkedések

  Kiemelt társadalmi ügy, hogy a fogyatékossággal élő embereket érintő kérdésekben milyen döntések születnek, ezért a kormány kiadványban összegzi az elmúlt években ezen a területen tett lépéseit – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán.