EUR: 324,55 Ft
CHF: 299,06 Ft
2019. augusztus 18., vasárnap
Ilona

Egyéb Pécs

Ötezer méter magasból vetette magát a mélybe

Hölgyekből álló ejtőernyősök állították fel a legújabb világrekordot Ukrajnában. Eddig még soha nem volt példa arra, hogy 60 nő, 5000 méter magasságból kiugorva, 90 másodperc alatt három különböző alakzatba rendeződjön. Most ez sikerült, méghozzá egy pécsi ejtőernyős részvételével.

Három repülőgép kellett a hölgykoszorúnak, hiszen olyan akciót hajtottak végre, amilyet eddig még senki sem próbált meg ilyen magasságban. Ukrajnában hatvan ejtőernyős hölgy másfél perc alatt különleges alakzatokat formázott meg, ami világrekordnak számít.


5000 méter magasságból ugrott le 60 hölgy

– Mindenki egyszerre ugrik ki 5000 méter magasságban a repülőgépekből. Miután elhagytuk a gépeket, összekapaszkodtunk egy előre megtervezett alakzatba, ami az első pont volt. Aztán elengedtük egymást zuhanás közben, és másik fogással újabb alakzatot formáztunk meg. Ezt végeztük el háromszor – mesélte a pécsi Kéri Hanga, aki részt vett a rekord felállításában.

Magyarországról több ejtőernyőst is meghívtak a világrekord felállításához 

– Mi, magyarok öten voltunk kint ezen a világrekord-kísérleten, ami a jelenleg aktív magyar ejtőernyősök számához mérten nagyon jó aránynak mondható – mondta Hanga.


Hanga „civilben” gyógytornászként dolgozik, és nem ez volt az első világrekord, amiben részt vett. Tavaly Arizonában 217-en ugrottak 6000 méter magasságból.

Így nézett ki a magasban a 217 ejtőernyős tavaly (Fotó: Willy Boeykens)

– Itthon csak kisebb reptereken tudunk ugrásokat gyakorolni, ezért külföldre is járunk táborokba, ahol megismerkedünk a világrekord-kísérletek szervezőivel, és a képességeink alapján válogatnak be minket a csapatba – mondta Hanga.

Gyakorlóugrások a földön

Mielőtt azonban 5000 méter magasságból végrehajtanák az ugrást, rengeteget gyakorolnak a földön is.

– Az alakzatba mindenkinek meghatározott helyre kell érkeznie. A földön számtalanszor gyakoroljuk a kiugrást, az alakzat megközelítését, a befogást, az alakzatváltást és az egymástól való eltávolodást is – részletezte Hanga.

Hanga már több mint ötszázat ugrott

Kéri Hanga (Fotó:Kéri Hanga facebook)

Kéri Hanga 27 éves, életében először nyolc éve ugrott édesapjával. Akkor tandemugrást hajtottak végre, aminek az a lényege, hogy egy speciális, nagyobb teherbírású ernyővel ketten ugranak ki a gépből. Hangának ekkor tetszett meg a mélység, rá két évre már egyedül vehette magára az ejtőernyőt. A pécsi lány jelenleg 670 ugrásnál tart.

– Mindenkinek más élményt nyújt egy ugrás. Számomra a levegőben való mozgás és annak megtanulása a legélvezetesebb. Imádom, amikor koncentrálni kell és végre kell hajtani egy nehéz feladatot. De a megmagyarázhatatlan élmények sorában az sem utolsó, amikor többen repülünk a felhők között a repülőből való kiugrás után, meg persze a szabadesés, amit a barátokkal együtt élsz át – mesélte Hanga.

Kapcsolódó Cikkek

 • Méltó módon ünnepelni

  Méltó módon ünnepelni

  A nemzeti ünnepek – mint a közelgő augusztus 20. – szép eseménye, hogy a társasházakra is kikerülnek a zászlók épp úgy, mint a közintézményekre.

 • Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Bár Botka Lászlóék hurráoptimista propagandát tolnak, és szerintük virágzik a szegedi gasztroélet, a valóságban egyre több vendéglős húzza le a rolót végleg Szegeden, akik pedig egyelőre még kitartanak, azoknak számos problémával kell megküzdenie.

 • Iskolakezdési támogatás

  Iskolakezdési támogatás

  Dunaújvárosban is igénybe vehető az iskolakezdési támogatás. A juttatást azok kaphatják meg, akiknek gyermeke az idei évben kezdi meg általános iskolai tanulmányait.

 • Látványos futballshow költözött a Béke térre

  Látványos futballshow költözött a Béke térre

  A kerületünkben zajló Mozgásban a kultúra! című rendezvénysorozat harmadik eseménye A futball látványosságai címet kapta. A Béke téren megrendezett programon mindenki megismerhette a teqballt, mint sportágat, sőt a Freestyle Foci csapata is látványos show-val készült.