EUR: 322,35 Ft
CHF: 283,24 Ft
2018. november 15., csütörtök
Albert, Lipót

Belföld

Palkovics: Az unió következő költségvetésének a kutatást és a digitalizációt kell szolgálnia

Az EU következő költségvetésében a kutatás-fejlesztést, a digitalizációt és a kohézió erősítését kell előtérbe állítani – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Friends of Cohesion (a kohézió barátai) országcsoport konferenciájának sajtótájékoztatóján hétfőn Budapesten.

Rámutatott: azok a kihívások, amelyekkel az uniónak szembe kell néznie, leginkább a technológiai fejlődésből következnek, ezért meg kell erősíteni az innovációs kutatási képességet.


Günter Oettinger, az Európai Bizottság költségvetésért és emberi erőforrásokért felelős biztosa a sajtótájékoztatón kiemelte: a tagállamoknak meg kell érteniük, hogy Nagy-Britannia kilépése miatt csökkennek az EU forrásai, így kevesebb uniós pénz áll majd rendelkezésre a kohézióra is.

Palkovics László magyar újságíróknak elismételte, a magyar kormány álláspontja szerint az érvényes uniós kohéziós politikai ajánlat nem elfogadható, miután nem lehet a kohéziós politika részévé tenni a migráció segítését. “A kohéziós politikában maradjunk az eredeti elveknél” – mondta.


Günter Oettinger jelezte, a következő uniós költségvetési időszakban mintegy 80 milliárd euróval csökkennek az unió felhasználható pénzeszközei, ezt meg kell érteni a tagországoknak is, a források mérséklésé azonban minél kevésbé fájdalmasan kell megvalósítani. Továbbra is cél, hogy az EU egyes államai közötti fejlettségbeli, így az egy főre eső GDP alapján meglévő különbségeket mérsékeljék – jelezte.

Palkovics László elmondta: a konferenciát azzal a céllal rendezték meg, hogy a kohéziós politika, különösen “az intelligens Európa” politikai célkitűzéseit megvitassák az innováció, a digitalizáció, a többéves pénzügyi keret és a kohéziós szabálytervezetek tükrében. Kiemelte: a kohéziós politika ügye minden uniós tagállam számára fontos, hiszen csak ennek segítségével lehet erős és sikeres Európa.

Hangsúlyozta: a találkozón megnyugtatóak voltak Günter Oettinger uniós biztos szavai, miszerint az Európai Bizottság nyitott arra, hogy érdemi kompromisszumokat kössön a tagállamokkal a források csökkentésének mértékéről és módjáról. A mostani találkozó fő témái, kapcsolódva a 2020 utáni többéves pénzügyi kerethez kapcsolódó bizottsági elképzelésékhez, a kutatásfejlesztés megerősítése, a digitalizáció fejlesztése, amelyek a következő költségvetési ciklusban meghatározó területek lesznek a kohéziós politikában.

Az innovációs és technológiai miniszter rámutatott: Európa lemaradásban van a kutatásra, fejlesztésre és innovációra fordított kiadásokat tekintve mind az Egyesült Államoktól, mind Ázsia fejlett országaitól. Jelezte: a konferencia résztvevői egyetértettek abban, hogy a jövőben ezért több pénz kell fordítani erre a területere.

A miniszter szerint a megbeszélésen világossá vált, hogy az uniós tagállamok eltérő véleményen vannak a kohéziós politika pénzügyi kereteiről, annak felhasználási módjáról. Jelezte: Magyarország el akarja kerülni, hogy a 2021-2027-es költségvetési ciklusban a szegényebb tagországok forrásait csökkentsék, a kohézióra, felzárkózásra felhasznált pénzeszközöket más célokra, így például a migrációra fordítsák. Világossá vált, hogy az álláspontok közelítésére szükség van, így az ilyen jellegű rendezvények a közeljövőben még hangsúlyosabbá válnak – emelte ki Palkovics László.

Kapcsolódó Cikkek

 • Óriásit megy a hazai GDP

  Óriásit megy a hazai GDP

  A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) naptárhatással kiigazított adatai szerint Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 5 százalékkal nőtt az idei harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva.

 • Hazudni tanít migránsokat a sorosista NGO – Videó!

  Hazudni tanít migránsokat a sorosista NGO – Videó!

  Rejtett kamerás felvételen mesélte el egy kanadai dokumentumfilmesnek Ariel Ricker, az Olaszországban Soros pénzéből migránsokat simogató Advocates Abroad vezetője, hogyan tanítják meg hazudni és szerepet játszani az oda érkező migránsokat, akik az így szerzett tudással képesek átverni az EU határellenőrző rendszerét.

 • Staudt ügyében is nyomoz a NAV

  Staudt ügyében is nyomoz a NAV

  A Nemzeti- Adó és Vámhivatal az ügyészség utasítására már Magyarországon is nyomozást rendelt el abban az ügyben, melynek a feljelentés szerint Staudt Gábor az egyik elkövetője.