2019. október 19., szombat
Nándor

Belföld

Potápi: Továbbra is az MKP a magyar kormány stratégiai szövetségese a Felvidéken

A magyar kormány stratégiai szövetségese a Felvidéken továbbra is a Magyar Közösség Pártja (MKP) – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára azon a sajtótájékoztatón, amelyet a – hétvégén megalakulásának huszadik évfordulóját ünneplő – felvidéki magyar párt vezetőivel szerdán tartott találkozó után rendeztek Pozsonyban.

Az államtitkár elmondta: a találkozónak több apropója volt, részint az MKP hétvégi ünnepi kongresszusa, részint pedig az, hogy egyeztessenek a magyar kormány támogatásával a Felvidéken megvalósuló programok – az óvodafejlesztési, valamint a gazdaságélénkítő program – jelenlegi állásáról, s az is, hogy közösen vegyenek részt a két évvel ezelőtt működtetni kezdett Pozsonyi Magyar Szakkollégium ünnepélyes évnyitóján.


Potápi Árpád János a sajtótájékoztatón gratulált Menyhárt Józsefnek, az MKP elnökének, illetve a párt korábbi elnökeinek és tagjainak az elmúlt két évtizedben végzett munkájukért. Megjegyezte: leginkább azokat illeti hála, akik végig kitartottak a párt mellett, és “valóban a magyar közösség pártjává tették azt”. Továbbra is az MKP a magyar kormány stratégiai szövetségese a Felvidéken, és a magyar kormány minden politikai támogatást megad neki, hogy a párt meg tudjon felelni a következő másfél év kihívásainak – szögezte le az államtitkár, utalva arra, hogy ebben az időszakban Szlovákiában három választást is tartanak, novemberben helyhatósági választást, jövőre pedig európai parlamenti és államfőválasztást is.

Menyhárt József megköszönte a támogatást, s a közelgő helyhatósági választásra utalva leszögezte: az MKP “előre halad, van ereje és partnere is”. Bejelentette: a párt szombati ünnepi kongresszusán bemutatják az MKP államfőjelöltjét, aki – mint fogalmazott – “erős jelölt lesz”. Újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta: az MKP olyan jelöltet fog állítani, aki magyarként indul, és nem fog meghátrálni. Ez utóbbival Menyhárt arra utalt, hogy néhány napja a Most-Híd elnökének és államfőjelöltjének, Bugár Bélának a kampányindító sajtótájékoztatóján annak stábja fontosnak tartotta hangsúlyozni: Bugár nem magyar elnökjelöltként indul, hanem mint szlovák állampolgár.


Potápi Árpád János a szerdai sajtótájékoztatón beszélt a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program felvidéki célkitűzéseiről és eddigi eredményeiről is, hangsúlyozva: azzal, hogy több, mint 130 óvoda újult és újul meg, illetve több mint harminc új épül, biztosítva lesz, hogy minden magyar kisgyermek magyar bölcsődébe, óvodába tudjon járni a Felvidéken. Hozzáfűzte: jelenleg 48 ezer óvodás jár magyar intézményekbe a Kárpát-medencében, a cél pedig az, hogy ezt a számot sikerüljön 60 ezerre növelni, s ennek teljesítése eddig jól halad. Az államtitkár a Felvidéken megvalósuló gazdaságélénkítő programról azt mondta: az jelentős szerepet játszik a helyi magyar közösség saját szülőföldjén történő boldogulásában, mivel a felvidéki magyar vállalkozók jelentős hányada az ország hátrányos helyzetű régióiban él.

Potápi Árpád János később részt vett a magyar állami támogatásból 2016-ban működtetni kezdett Pozsonyi Magyar Szakkollégium ünnepélyes tanévnyitóján, ahol rámutatott az intézmény által ellátott fontos feladatokra, egyebek mellett arra, hogy az oda járó diákoknak magyar környezetet biztosít Pozsonyban. A Pozsony belvárosában működő intézmény az idén 15 bentlakóval kezdi az új évadot, ők – azonfelül, hogy szállást biztosítanak nekik – többletként szemináriumokon, előadásokon és vitaesteken is részt vehetnek.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hangversennyel emlékeznek Kocsis Zoltánra

  Hangversennyel emlékeznek Kocsis Zoltánra

  Maurice Ravel, Frédéric Chopin és Kovács Zoltán egy-egy művével emlékeznek Kocsis Zoltán zongoraművészre, karmesterre és zeneszerzőre halála évfordulóján a Nemzeti Filharmonikusok november 6-án a budapesti Müpában.

 • Indul a 12. Nemzeti Vágta!

  Indul a 12. Nemzeti Vágta!

  A Nemzeti Lovas Díszegység bemutatójával, koszorúzási ünnepséggel, majd a versenysorozat ünnepélyes megnyitójával, a 72 versenyző település lovasának fogadalomtételével és az előfutamokkal kezdődik ma délben a 12.

 • Túl sok cukrot esznek a gyerekek!

  Túl sok cukrot esznek a gyerekek!

  Túl sok cukrot esznek a gyerekek; felmérések szerint a 2 és 18 év közötti fiatalok több cukrot fogyasztanak a WHO által javasolt, a teljes kalóriabevitel tíz százalékánál – közölte Antal Emese dietetikus szombaton az M1 aktuális csatornán.

 • Erre figyeljen a hétvégén

  Erre figyeljen a hétvégén

  Rendezvények miatt több helyen is forgalomkorlátozások lesznek a fővárosban a hétvégén. Szombaton és Vasárnap rendezik meg a 12. Nemzeti vágtát, amire már pénteken elkezdődik a készülődés, Budán pedig futóverseny miatt bonyolódik a közlekedés.