2020. április 01., szerda
Hugó

Egyéb Nyíregyháza

Pregitzer Fruzsina ismét anya lett

Nézőként úgy tűnik, jutalomjáték Pregitzer Fruzsina számára Yvonne szerepe a Rettenetes szülők című Jean Cocteau-darabban, amelyben ismét megcsillogtathatja színészi kvalitásai legjavát, ahogy az előző évadban a Leenane szépében.

Színészként benne vagyok egy folyamatban, mondatról mondatra haladva építem fel azt a szándékútvonalat, amit a szerző megírt – kezdte a Jászai Mari-díjas művész. – Vannak olyan művek, amelyekben képes vagyok kissé kívülről látni az előadást. Ennek az anyának az eljátszása ugyanakkor talán vízválasztó számomra, mert most nemigen tudom, mit teszek a színpadon. A kollégák mondanak különböző dolgokat az alakításomról, de én másként élem meg. Egy olyan anyát testesítek meg, amilyen semmiképpen sem szeretnék lenni, vagyis a szerepemen keresztül megtanulok egy negatív példát. Ilyen volt a Leenane szépében Mag Folan is, de ő egy teljesen más szociokultúrájú helyen élt. Sokáig őt is „eltartottam” magamtól, mert szakmailag nehezen találtam meg a hozzá vezető utat, de egyszer csak rábukkantam. „Megküzdöttem” mindkét szerepemmel.


Pregitzer Fruzsina és Horváth László Attila a Rettenetes szülőkben. 2. (Fotó: Trifonov Éva)

Mint elmondta, a Rettenetes szülők Yvonne-ja nem kommunikál a külvilággal. Bezárt, fullasztó légkörben él, miközben elhanyagolja magát és a környezetét. Huszonkét éve ilyen légkörben neveli a fiát. „Oidipuszi kapcsolat” van kettőjük között, ami túlmegy az anya-fiú kötődésen, de ebben a játékban mindketten benne vannak. A Fellinger Domonkos által játszott Michel egészséges fiatalember, beleszeret egy lányba, de nem akarja megbántani az anyját, ezért jó ideig kettős játszmát folytat. A levegőtlen, bordó plüss huzatú, rendetlen szoba azonban már fullasztja őt, ezért ki szeretne lépni innen. Az asszony nem akar tudomást venni arról, hogy a fia felnőtt, máshol tart az életében, mint korábban. Amikor rádöbben a valóságra, kétségbeesett lépésre szánja rá magát… Akik már látták a Keresztes Attila által rendezett előadást, aligha felejtik el Fruzsina ebben a jelenetben nyújtott alakítását.

Pregitzer Fruzsina és Horváth László Attila a Rettenetes szülők-ben.
(Fotó: Trifonov Éva)

Az anyukám a kezemben halt meg, amit a Jóisten csodálatos adományának tartok – folytatta a művésznő. – Végtelenül nyugodtan engedte el a testét. Ez a tapasztalatom ugyanakkor nem segítette a darabbeli alakításomat, mert Yvonne nem békében, hanem kínok között távozik, úgy, hogy végül nem akar meghalni. És hogy akkor honnan veszem a mintát a jelenet eljátszásához? Ahogy Kiss Manyi mondta: „Hát elolvasom, megtanulom, eljátszom, oszt vagy sikerül, vagy nem.”


Pregitzer Fruzsina , Horváth László Attila és Fellinger Domonkos a Rettenetes szülők-ben.
(Fotó Trifonov Éva)

 

Kapcsolódó Cikkek