EUR: 323,06 Ft
CHF: 285,95 Ft
2018. december 10., hétfő
Judit

Életmód

Rémes jövőkép: a túlsúlyos lehet a normális

Olyan mértékben emelkedik az elhízás, hogy 20 év múlva már hétköznapi jelenség lesz. A gyorsételek olcsóbbak és egyszerűbben hozzáférhetők, mint a frissek.

Nagy árat fizetünk az ilyen olcsó ételekért – Profimedia, Alamy

Becslések szerint ma 2,6 milliárd ember túlsúlyos, és az elhízás globális járványként terjed: 2012-ben a népesség 11,7, 2016-ban már 13,2 százalékát érintette. – Ha nem cselekszünk sürgősen az elhízás megfékezése érdekében, hamarosan több elhízott ember lesz a világon, mint alultáplált – mondta Graziano da Silva, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója. – Az elhízás globális, járványszerű terjedésének számos oka van, és ezek közül az egészségtelen táplálkozás a legjelentősebb. A magas energia-, zsír-, só- és cukortartalmú ételek olcsók és könnyen hozzáférhetők – magyarázta –, emellett intenzív marketing- és reklámkampányok növelik a fogyasztásukat. Jó példái ennek a gyorséttermi ételek, amelyek olcsóbban és könnyebben beszerezhetők vagy elkészíthetők, mint az egészségesek és frissek – folytatta Graziano da Silva, hozzátéve, hogy ha az élelmiszerekre szánt keret véges, az emberek az olcsóbb élelmiszerek után nyúlnak, amelyeknél a magas kalóriatartalom alacsony tápanyagértékekkel párosul. – Nagy árat fizetünk az ilyen olcsó ételekért: az elhízás növeli olyan egyes nem fertőző betegségek kockázatát, mint a szívbetegség, agyvérzés, cukorbetegség és egyes rákos megbetegedések. A tudatos táplálkozásra való nevelés fontosságát hangsúlyozta például olyan iskolai tantervek révén, amelyek magukban foglalják az egészséges főzést és táplálkozást is, továbbá a fogyasztók informálását, tudatosságának javítását az egészségesebb életmód melletti döntés érdekében.


Kapcsolódó Cikkek

  • Hámlasztással a téli hideg ellen

    Hámlasztással a téli hideg ellen

    Télen arcbőrünk sokkal nagyobb törődés igényel az év többi évszakához képest az időjárás viszontagságai miatt. A bőr elhanyagolása száraz, kipirosodó, mi több viszkető, égő érzést kelthet az arcunkon, ezért fontos, hogy mindig használjuk az ilyenkor szükséges kozmetikumokat és megfelelő mennyiségű vitamint vigyünk be a szervezetünkbe.

  • 10 ok, amiért Madridot télen is látni kell

    10 ok, amiért Madridot télen is látni kell

    Ki mondta, hogy Madridot csak a melegebb hónapokban érdemes célba venni? A spanyol főváros egész évben tökéletes helyszín a kikapcsolódásra: pazar módon elegyíti történelem és természet szépségeit, nem beszélve a különleges gasztronómiáról.