2019. október 16., szerda
Gál

Egyéb Győr

Rendőröktől, tűzoltóktól tanulhattak biztonságot a gyermekek

Évek óta megtartják a Biztonság Hetét, amikor minden arról szól, hogy előzhetjük meg a baleseteket, miként vigyázhatunk magunkra és egymásra. A szakemberek idén is kitettek magukért.

Napsütéses, meleg idő várta azokat az óvodásokat és iskolásokat, akik a Leier City Center parkjába látogattak nemrég, hogy megismerkedjenek a Biztonság Hetének egy programjával.


A különleges füstsátorba tűzoltóruhában mehettek be a vállalkozó szellemű gyerekek
Fotó: Marcali Gábor

A csodás helyszínt a Leier City Center térítésmentesen biztosította a jó célra, így felsorakozhattak a rendőrautók és rendőrmotorok, a tűzoltók járművei, sőt, egy új platós teherautó is érkezett a közútkezelőtől. A polgárőrség is képviseltette magát, ők a KRESZ-pálya felállításában és biztonságos használatában nyújtottak aktív segítséget.

A rendőrségi robot mindig nagyon népszerű a kicsik körében
Fotó: Marcali Gábor

Ugyanis ezen a napon minden a biztonságról szólt. A gyermekek a tűzoltóknál hallhattak a szabadtéri tüzek, a szén-monoxid veszélyéről, s még sokáig lehetne sorolni azokat a hasznos és akár életmentő információkat, amelyekhez ezen a délelőttön juthattak hozzá. A legnépszerűbb a füstsátor volt, amelyben biztonságos körülmények között tapasztalhatták meg, milyen is az, amikor koromsötétben, füstben kell tájékozódniuk a tűzoltóknak. Sokan kipróbálták a fecskendővel való célba lövést is, s többen állították: ha felnőnek, tűzoltók lesznek!


A polgárőrség a helyes közlekedésre nevelésben segített
Fotó: Marcali Gábor

A rendőrség is alaposan felkészült, több állomáson keresztül szerezhettek információkat a baleset- és bűnmegelőzésről a kicsik. Játékos feladatok, jópofa ajándékok vártak mindenkire, akiben volt elég kíváncsiság, kitartás és türelem. A lurkók a móka hevében talán nem is sejtették, hogy milyen fontos információk hangzanak el a program során.

A közlekedésrendészet rendőrei a KRESZ alapjaira tanították a legkisebbeket is
Fotó: Marcali Gábor

Megismerkedhettek a KRESZ szabályaival a felépített ügyességi pályán, ki rollerrel, ki kisbringával, ki pedig lábbal hajtható kisautóval fedezhette fel a közlekedés élményét és szigorú szabályait. A rendre természetesen a közlekedésrendészet rendőrei és polgárőrök vigyáztak, így ezen a napon csak kisebb koccanásos karambol volt s senkinek nem lett kutya baja sem. S mi volt a kiváltó ok: a türelmetlenség és a szófogadatlanság. Persze a hangsúly a vidámságon volt, hiszen ebben a korban leginkább élmények által fejlődnek a gyermekek, s remélhetőleg a Biztonság Hete alatt zajló programok során sok mindent megjegyeztek s a valóságban is alkalmazzák.

Kapcsolódó Cikkek

 • Újabb játszóteret adtak át

  Újabb játszóteret adtak át

  Újabb játszóteret adtak át Pécsett, ahol az egészséges és a fogyatékkal élő gyerekek együtt is tudnak játszani. A Béke parkban kialakított többállomásos, hintával, körfogóval, mászókákkal és csúszdával ellátott játszótér létesítését a Szerencsejáték Zrt.

 • Csökken a zaj, életbe lép a büntetés

  Csökken a zaj, életbe lép a büntetés

  Október elsejétől érvényesíti díjszabályzatában az éjjeli repülési műveletek visszaszorítását célzó díjtételt a fővárosi repülőtér üzemeltetője.

 • A szépkorúakat köszöntötték

  A szépkorúakat köszöntötték

  Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az idősek világnapjává. Ez a nap is emlékeztet, hogy figyeljünk az idősek problémáira, segítsük őket a mindennapokban, és köszönetet mondjunk mindazért, mit tőlük kapunk.

 • Az aradi vértanúk emléke előtt tisztelegtek

  Az aradi vértanúk emléke előtt tisztelegtek

  Nyíregyházán, az evangélikus templomban emlékeztek az aradi vértanúk kivégzésének 170. évfordulóján. Több száz középiskolás diák, állami és egyházi vezetők, civil emberek gyűltek össze, hogy tisztelegjenek a kegyetlen ősz áldozatai előtt.