EUR: 328,15 Ft
CHF: 300,85 Ft
2019. augusztus 23., péntek
Bence

Belföld

Rétvári: 2010-hez képest 606 milliárd forinttal jut több az oktatásra

Jövőre 606 milliárd forinttal fordít többet a kormány oktatásra, mint ami a 2010-es költségvetésben szerepelt erre a célra – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Rétvári Bence kiemelte, hogy a pluszforrásból a legnagyobb rész, 315 milliárd a bérekre jut. Ez volt a fedezete az 50 százalékos pedagógusbér-emelésnek, illetve a 27 százalékos felsőoktatási béremelésnek – fűzte hozzá.


Az államtitkár szerint ez azért is volt fontos, mert 2010 előtt lejtmenetben volt az oktatási költségvetés, csaknem minden tizedik pedagógusnak felmondtak, az oktatási forrásokat több mint 10 százalékkal csökkentették, s közben minden pedagógustól elvettek egyhavi bért. Most viszont a bérnövekedések és forrásbővülések időszaka jellemző Magyarországon – hangsúlyozta Rétvári Bence.

Kitért arra, hogy jelenleg zajlik egy 125 milliárd forintos iskolafejlesztési program, amiből több mint 80 milliárd az állami iskolákat, a fennmaradó összeg az egyházi és alapítványi iskolákat érinti. A fejlesztéseknek köszönhetően minden ötödik magyar gyermek iskolai környezete megújul – mutatott rá.


Rétvári Bence beszámolt a költségvetési forrásból megvalósuló tornaterem-, tanterem- és uszodafejlesztésekről is, az első ütemben 22 milliárdot, a második ütemben 16 milliárdot fordítanak erre a célra. A szociális gyermekétkeztetésre 79 milliárdot, az ingyenes tankönyvellátásra 11 milliárdot fordítanak.

Jelezte azt is: 2,5 milliárd forintból minden tankerületben saját forrásból iskolai karbantartások történtek a nyár folyamán; 2291 iskolában festettek, mázoltak, 572 iskolában burkolat-karbantartást, 505 iskolában vizesblokk-karbantartást végeztek.

Másfél milliárdos értékben csaknem nyolcvanezer iskolabútort cseréltek le a tankerületekben, szintén saját forrásból.

Rétvári Bence hangsúlyozta: a köznevelésben is megállíthatatlan a digitális átállás, a fejlesztés. Az elmúlt tanévben 45 ezer laptopot osztottak ki hazai és uniós forrásból, további 6 ezret hazai forrásból. Emellett 24 ezer táblagépet, 5 ezer projektort, 3 ezer interaktív táblát és 14 ezer asztali számítógépet is eljuttattak az iskolákba, összesen 33 milliárd forint értékben.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hétszemélyes öröm a családnak

  Hétszemélyes öröm a családnak

  Szinte még alig-alig szoktunk hozzá, hogy ma már minden márka megalkotta a maga SUV-ját, a Skoda Kodiaq máris kategóriájában egy még nagyobbat ugrott.

 • Októberben polgármestereket választunk

  Októberben polgármestereket választunk

  Október 13-án rendezik a magyarországi önkormányzati választásokat. Ez lesz Magyarország történetének nyolcadik szabad önkormányzati voksolása, amely sokban különbözik az országgyűlési és az európai parlamenti választásoktól.

 • Megöltek egy férfit Balatonfűzfőn

  Megöltek egy férfit Balatonfűzfőn

  Megöltek egy férfit csütörtökön Balatonfűzfőn, a gyanúsítottat elfogták – közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletes szóvivője az MTI-vel.