2018. november 21., szerda
Olivér

Külföld

Robin Williams díjait, filmes relikviáit árverezik el

Robin Williamshez kötődő filmes relikviákra, a néhai színész műtárgyaira és négy Golden Globe-díjára licitálhatnak az érdeklődők a Sotheby’s aukciósház októberi árverésén New Yorkban.

A tételek között szerepel egy műtőr, amelyet az 1991-es Hook című film forgatásakor használt a színész, valamint az a világítós póló, amelyet a 2000-es Oscar-gálán viselt a Blame Canada című dal előadásakor.


“Nagyon izgatottak vagyunk továbbá a karóra miatt, amelyet Robin Williams a Holt költők társasága című filmben viselt” – mondta Nina del Rio, a Sotheby’s alelnöke, az október 4-i aukció tételeiből rendezett kiállításon. Az aranyozott Hamilton karóra, amelynek hátlapját gravírozták is az 1988-as forgatást követően, a becslések szerint akár a kétezer dolláros (550 ezer forint) leütési árat is elérheti.

Az árverésre bocsátott tárgyakat, köztük Banksy brit graffiti művész és Shephard Fairey amerikai művész alkotásait, Williams és második felesége, a producer Marsha Garces Williams gyűjtötték össze több mint húsz évig tartó házasságuk alatt. A pár 2010-ben vált el.


Az érdeklődők licitálhatnak a színész négy Golden Globe-díjára is, amelyeket a Jó reggelt, Vietnam!, a Mrs. Doubtfire – Apa csak egy van, az Egy úr az űrből és A halászkirály legendája című filmekért kapott. A Jó reggelt, Vietnam! című drámában nyújtott alakításával elnyert szobor a becslések szerint 15-20 ezer dollárért cserélhet gazdát.

A Sotheby’s becslései szerint a csaknem 300 tételt felvonultató árverés nagyjából 3 millió dollár bevételt hozhat, amelynek egy része a Williams által támogatott szervezetekhez, köztük a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezethez és a sérült veteránok alapítványához kerül.

Az Oscar-díjas sztár 2014 augusztusában 63 évesen vetett véget életének észak-karolinai otthonában. A népszerű színész, komikus váratlan halála az egész világon megrázta rajongóit.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megszökött peréről egy korrupcióval vádolt bankár

  Megszökött peréről egy korrupcióval vádolt bankár

  Megszökött a perét tárgyaló athéni bíróságról kedden egy megvesztegetéssel és pénzmosással vádolt francia bankár, Jean-Claude Oswald – jelentette a helyi média, a görög igazságügyi minisztériumra hivatkozva.

 • Nap képe: Ugrólecke

  Nap képe: Ugrólecke

  Lélegzetelállító mutatványnak lehettek tanúi a Kruger Nemzeti Park látógatói, akik saját szemükkel győződhettek meg arról, hogy mekkorát képes ugrani egy nagy kudu.

 • Öt keskenyszájú orrszarvút telepítenek át Ruandába

  Öt keskenyszájú orrszarvút telepítenek át Ruandába

  A kihalás szélén álló kelet-afrikai keskenyszájú orrszarvú (Diceros bicornis michaeli) öt egyedét fogják áttelepíteni jövőre európai állatkertekből a dél-afrikai Ruandába, ez lesz az eddigi legnagyobb rinocérosz-áttelepítés Európából Afrikába – közölte Premysl Rabas, a csehországi Dvur Královéi állatkert igazgatója.